Egyszerűbb átkeresztelni a gazt és már nem is probléma: több mint két éve velünk élnek a méhlegelők

2023. október 13. 14:55

Nem gaz, méhlegelő! - ilyen táblákkal találkozni Budapest több pontján, ahol így próbálják bizonygatni, nem véletlen nincs lekaszálva a gaz.

2023. október 13. 14:55
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Épp négy évvel ezelőtt, 2019. október 13-án nyerte meg Tarlós Istvánnal szemben a főpolgármester-választást Karácsony Gergely. Ennek apropóján a Mandiner az évfordulót az egykori ígéretekkel való szembesítéssel és értékeléssel „ünnepli”.

*

A koronavírus-járvány legbrutálisabb járványhullámainak közepén terjedtek el Budapest-szerte a méhlegelők. A Vadvirágos Budapest program értelmében városszerte számos olyan pontot jelöltek ki, ahol nem kaszálják a gazt, hogy ott a rovarok majd szépen eléldegéljenek. 

Ami a legfontosabb, ne tépjék le a virágokat! A méhek és más beporzók hálásak lesznek a terített asztalért –így jövőre még több virág teremhet”

– írta a Főkert

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

A vállalat kommünikéje szerint az a céljuk, hogy a fővárosban növekedésnek induljon az növény-és állatvilág természetes élőhelyei. 

 Idén tavasszal egy új programmal lépünk tovább az ökológikusabb fenntartás felé: extenzív gyepgazdálkodási programot vezetünk be, melynek keretében több mint 28 hektár területen alakítunk ki rovarbarát zöldfelületeket a fővárosi parkokban és zöldsávokban”

– büszkélkedtek. 

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Már a járvány során is Budapest vezetése rendszeresen panaszkodott arra, mennyire nincs forrása, így a méhlegelők bejelentésekor is fel-felröppent a hír, miszerint így akarja a városvezetés megspórolni a kaszálás és a városrendezés árát. Bardóczi Sándor főtájépítész egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy a FŐKERT-nek 2021 tavaszán azért nem sikerült dőben reagálnia a május végére elszaporodó gaz megjelenésére, mert a járvány és a megszorítások miatt kevés a pénzük.

Az Adatradar közérdekű adatigényléséből derült ki, hogy míg '18-ban 617 millió forint volt tervezve kaszálásra kiadásként, ez az összeg 2021-re 708,5 millió forintra emelkedett. A feljebb már említett Bardózczi Sándorról amúgy sokat elárul, hogy a Qubitnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy Budapestre legelő juhnyájakat képzel el, amelyet a III. kerületi Mocsárosdűlőn vagy akár a XI. kerületben is el tudna képzelni. 

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Ezt is ajánljuk a témában

Az idei évre a vadvirágos területek nagysága elérte a 30,4 hektárt városszerte, ami több mint fél hektár növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A Főváros tájékoztatása szerint a Vadvirágos Budapest program a hatmillió négyzetméter intenzíven fenntartott fővárosi gyepnek továbbra is csupán 4,5%-át érinti. A városvezetés bejelentése alapján nagy örömükre szolgál, hogy a méhlegelős programhoz már egy másik budapesti vállalat, a Fővárosi Csatornázási művek is betársult. 

Így a közparkok és közlekedési utak menti zöldsávok mellett egyes patakpartokon is találkozhatunk vadvirágos rétekkel. Ezek a patakparti területek nemcsak a beporzó rovarok, hanem a vízparti állatok (hüllők, emlősök) számára is fontos élőhelyet jelentenek”

– közölték. 

Azok, akik kíváncsiak, a város mely pontján lelhetők fel a méhlegelők, a budapest.hu honlapon megtekinthetőek az érintett területek egy interaktív térképen. A lakossági panaszok alapján az egyik legelhanyagoltabb terület a GoBuda Mall, régebbi, ismertebb nevén az Eurocenter közelében található a Csíkszereda parkban. Nyárra, a legforróbb kánikulára azonban itt a méhlegelő egy kicsit elszabadult, a szárazságtól és forróságtól teljesen kiszáradt. 

Fotó: Vaskó Tamás/Metropol

A száraz fű rendkívül tűzveszélyes, könnyen lángra kaphat. A Katasztrófavédelem szerint a magas, elszáradt növényzet a nyári melegben szikrától, sugárzó hőtől könnyen meggyulladhat, ilyen gondozatlan területen a tűz könnyen terjed, veszélyeztetve az épített és természetes környezetet. 

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Óbuda több pontját végigjárva a Flórián tér könyékén lévő ókori romoknál mostanra már rovarhotelek is megtalálhatóak a méhlegelők mellett. A Szentlélek térnél járva tisztán kivehető, hogy bár nincs kint a méhlegelőt jelző tábla, a járda mellett rendkívül elhanyagolt a terület, mindenhol felütötte fejét a gaz. 

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2023. október 13. 19:11
Gerit és a hat alpolgármestert nem lehetne valami olyanná átnevezni, ami okán már eltávolíthatók lennének? Mondjuk, hívhatnánk őket szemetes zsáknak. A szemetes zsák tele szeméttel a kukába való.
goldie-2
2023. október 13. 17:28
De ez a lényeg: Négy éve vezetem a gyönyörű fővárosunkat Budapest ma zöldebb, szolidárisabb és szabadabb, mint volt.
nempolitizalok-0
2023. október 13. 16:49
A szemeteseket sem ürítik.
Genusnextgen
2023. október 13. 15:19
Miheztartás végett a méhlegelőkről agyhalott fidkány szoponcoknak. https://24.hu/kozelet/2021/07/04/nagy-istvan-mehek-agrarminiszterium/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!