Tragikus tornaóra: holtan esett össze a szabolcsi kisdiák a tornateremben

2023. szeptember 29. 14:03

De mára már túl van az életveszélyen.

2023. szeptember 29. 14:03
null

Holtan esett össze tegnap egy szabolcsi kisdiák – írta meg az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán. Mint beszámoltak az esetről, a tornaóra végén a diák minden előzetes panasz nélkül nemes egyszerűséggel összeesett.

A mentésirányító telefonos instrukciói szerint a tanár rögtön megvizsgálta a gyermeket, aki ekkor már nem lélegzett”

– írták.

Kifejtették, azonnal riasztották a legközelebbi esetkocsit és a mentőhelikoptert, miközben a tanárok az utasítások szerint megkezdték az újraélesztést. Az életmentéshez a helyi háziorvos is csatlakozott, a perceken belül kiérkező mentők pedig emelt szinten folytatták az ellátást. A diák életéért vívott küzdelem még sokáig zajlott a tornateremben, míg az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek.

A mentők stabilizálták a fiú állapotát, majd légi úton szállították kórházba.

A mentőszolgálat információi szerint a gyermek mára már túl van az életveszélyen.

Nyitókép: Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nuttika
2023. szeptember 30. 09:21
12. osztályaban másik tanárunk voltunk, mint előtte. Az tett rá, hogy betegség miatt ketten is könnyített tornát végeztünk. Mind a ketten alapjáraton szerettük az órákat, így a régi tanárral az volt a megegyezés, hogy a letiltott gyakorlatokat is csinálhatjuk, amíg nem jelzünk, hogy gond van. Nekem a futás, ugrás volt tilos. Az új tanár meg aerobik oktató volt, hát arra akarta az éves jegyet adni. 5-10 percnyi ugrálós gyakorlat. Mondtam, ez nem lesz jó. De. Megcsináltam. 4-est adott, majd meglátta, hogy összecsuklottam és totál halálra rémült. Én se nyavalyogtam, egyszer mondtam el neki érthetően, hogy az iskolaorvosnál ott van a szakorvosi papírom. Ez után a másik lány közölte, hogy akkor ő ezt nem csinálja meg. Szóval én nem hiszem, hogy a gyerek egyszer se jelezte, hogy gond lenne.
Obsitos Technikus
2023. szeptember 29. 17:50
http://www.doki.net/tarsasag/kardiologia/brugada/ForLaics.aspx "az esetek jelentõs részében egy genetikai abnormalitás áll a hirtelen szívhalál ezen formájának a hátterében," Ezért aztán a szülőket genetikai vizsgálatnak alávetve , a többi gyermeket kivizsgálva van mód az elejét venni legalább egy kis részének.
Obsitos Technikus
2023. szeptember 29. 17:40
http://real.mtak.hu/159776/1/1788-6120-article-p473.pdf " A vizsgálati időszak 3,5 éve alatt összesen 373 (≈106/év) esetben jelentették 18 éven aluli gyermek kórházon kívüli keringésmegállását az OMSZ felé. Az anonim adatlapok alapján a vélhetően hirtelen szívmegállásnak minősíthető esetek száma 95 volt. " "A gyermekkori, kórházon kívüli szívmegállások etiológiája sikeres újraélesztést követően a Gottsegen György Országos Gyermekszív Központ adatai alapján (2000–2021) Katecholaminerg polimorf kamrai tachycardia 5 Hosszú-QT-szindróma 5 Brugada-szindróma 1 Hypertrophiás cardiomyopathia 3 Valvularis aortastenosis 1 Ismeretlen 9 "
Ehetős Odó
2023. szeptember 29. 17:39
“Engem gyíkká változtatott! De már elmúlt.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!