Milliárdos startup-befektetőcéget indított az Óbudai Egyetem és a Széchenyi alapkezelő

2023. szeptember 12. 18:01

A cél, hogy az egyetemen felhalmozódó tudományos eredmények gyakorlati gazdasági sikert is hozzanak.

2023. szeptember 12. 18:01
null

Startupokba fektető közös céget alapított a Széchenyi Alapok és az Óbudai Egyetem. Az új cég fő feladata, hogy az egyetemen felhalmozódó elméleti tudományos eredmények gyakorlati gazdasági sikert is hozzanak – jelentették be az alapítók az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben. 

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, az idei tanévnyitón jelentette be, hogy Óbuda Uni Venture Capital Zrt. (ÓUVC) néven az egyetem és partnerei Magyarországon eddig egyedülálló céget indítottak. Az új befektetőcégbe a Széchenyi Alapok Zrt. mellett az egyetem fenntartója és egyben az alapkezelő tulajdonosa, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány is beszállt. A kezdeményezés célja, hogy gyakorlati kitörési lehetőséget teremtsen felsőoktatási intézményben alkotó professzorok és hallgatók ötleteiből induló, gyors fejlődésre hivatott vállalkozások számára elsősorban a robotika, a medtech, a mesterséges intelligencia, a smart technológia és a kiberbiztonság területén.  

 

Az innovációnak elsősorban akkor van értelme, ha az végül a gyakorlatban is megvalósul” 

 

– idézte a közlemény Deme Gézát, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatóját.   

10 milliárd forint tőkealap

Az új cég olyan, ígéretes startup vállalkozásokba fektet majd be, amelyek hathatós pénzügyi és vállalkozási segítséggel jelentős értéknövekedést érhetnek el. Az úgynevezett „venture studio” modell segítségével ezek a vállalkozások a kezdeti befektetésen túl hiánypótló szaktudást, üzleti tapasztalatokat és kapcsolatokat is nyerhetnek a tranzakcióból. Ennek eredményeként az ÓUVC jelentős megtérüléssel léphet ki az így immár megerősített vállalkozásokból, amit azután újabb startupok elindítására fordíthat. Az egyetemi befektetőcég tevékenysége hamarosan kiterjedhet más egyetemekről jelentkező, vagy az egyetemi tudásbázist felhasználni kívánó más vállalkozások fejlesztésére, 

és akár azon túlra is.   

Az ÓUVC mögött a Széchenyi Alapok külön erre a célra létrehozott 10 milliárd forintos tőkealapja áll. Ezt a pénzt előre lefektetett üzleti kritériumok teljesítése révén, fokozatosan használhatja fel a befektetőcég. Az új befektetőcég szeptemberben már meg is kezdi működését – írták a közleményben.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. szeptember 12. 19:14
https://vm.tiktok.com/ZGJWJJB8E/
connorj
2023. szeptember 12. 19:07
https://vm.tiktok.com/ZGJWJ2mpA/
connorj
2023. szeptember 12. 19:06
https://vm.tiktok.com/ZGJW1K5qq/
connorj
2023. szeptember 12. 19:05
https://vm.tiktok.com/ZGJWJR9GK/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!