Merkely Béla: „A legtöbb területen nincs komoly szakemberhiány”

2023. szeptember 27. 16:22

A Semmelweis Egyetem rektora szerint „az elvándorlás alacsony, a nálunk végzettek mindössze öt százaléka megy külföldre”.

2023. szeptember 27. 16:22
null

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját. A kezdeményezéshez hazánk is rendszeresen csatlakozik.

Az idei Szívünk Napja szeptember 24-re esett,

ennek ellenére a megelőzés és a figyelemfelhívás érdekében még ezen a héten is országszerte rendezvényeket tartanak – írta meg az Index.

A lap közölte, hogy az eseményen Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója is felszólalt. Kiemelte, hogy hazánkban minden 200. újszülött valamilyen örökletes szívbetegséggel születik.

„Az egyetemen valamennyi ismert, összesen 174 kóros gént vizsgálunk, amelyek öröklött szívbetegséget kódolhatnak. Amennyiben megtaláljuk azt az egyet, amely a betegséget okozza, akkor a családszűrést már csak arra az egy génre végezzük el” – mondta.

Nincs komoly szakemberhiány

Merkely Béla elárulta, hogy az intézményben három-négyszeres túljelentkezés van, idén mintegy 1500 magyar és külföldi orvostanhallgató kezdte meg a tanulmányait az Semmelweis Egyetemen.

„Bár én leginkább a Semmelweis Egyetemről tudok beszélni, a jövőkép szerintem pozitív, a nemzetközi viszonylathoz képest

Magyarországon összességében – egy-egy diszciplína kivételével – nincs orvoshiány.

Az elvándorlás alacsony, a nálunk végzettek mindössze öt százaléka megy külföldre” – mondta.

„A kijelentésem ugyanakkor nemcsak a kardiológiára vonatkozott, én azon az állásponton vagyok, hogy a legtöbb területen nincs komoly szakemberhiány” – közölte az Index által feltett kérdésre.

„Egészen biztos, hogy van olyan diszciplína, ahol nincs elég orvos, de a létszám összességében elegendő. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az optimális arányokat nem lehet mesterséges eszközökkel létrehozni. Amit tenni lehet, az a centralizáció, továbbá a hiányszakmák kitüntetett anyagi és erkölcsi megbecsülése” – fogalmazott.

Nyitókép: Ficsor Márton / Mandiner

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 28. 20:01
A magyar tanár nem akar tanítani a magyar orvos nem kíváncsi a betegekre. Magyarok.
21 gramm
2023. szeptember 28. 10:20
Háziorvosom heti 4 nap összesen 18 órát rendel. Helyileg igénybevehető szakrendeléseken min. 1 hónap várólista. Nőgyógyászat 158 nao, neurológia 132 nap, reumatologia 174 nap, ilyenek. Sebészet 3 nap!!! Labor fixen 1 hónap, sztem meg se nézik az előjegyzést, hónap 12. napján kövi hónap 12-re ad időpontot. Utoljára tavaly ilyenkor akartam reumatologiára menni. Hasonló volt. Ugyanott magánorvos, néhány napon belül. Labort, röntgent nem kérhetett mert ugye magán. Vizsgálati lapra felírta mit kér, azzal el kellett döcögnöm háziorvoshoz, hogy az adja a beutalót. Persze valahol a lényeg mindig lemaradt, a röntgenről a könyököm, a vérvételnél a reumafaktor.... rendes, mindenre kiterjedő vizsgálat nem volt, diagnózis nincs. Egy évet adtam az alternativ gyógyászatnak is... Most irány az orfi, többet én magánban - rontgen/ct/mri/labor kivételével, plusz fogorvos - többet nem fizetek, több időt nem vesztegetek.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 28. 05:39
Minden rendben van! Csak szakápoló nincs az orvos meg baszik dolgozni. A háziorvos heti 20 órát sem dolgozik. A műtétes szakmák 20-ad annyit műtenek mint nyugaton....viszont mindenki kórházba kerül bármi a baja és ott hetekig fetreng.... Az SBO-kon 24-48 óra mire elbocsájtó papír lesz vagy osztályra kerül az ember mert a nyugati szabályok szerint nézve pontosan 25-ször kevesebb a szakápoló. A lehúzott műtéti lista tovább csökken mert Magyarországnak nincs 1500 intenzív terápiás szakápolója akiknek ki lehetne adni a frissen műtött betegeket miközben 85 év az átlagéletkor az intenzívosztályokon mert mindenkit is meg kell mindenáron menteni. A betegek pedig semmit sem tartanak be az előírásokból és mindneki ingyen kap minden gyógyszert ha szedi ha nem. Kemény egy nemzet!
Potymog
2023. szeptember 27. 22:06
"a legtöbb területen nincs komoly szakemberhiány" Ha ez így van, akkor miért kell szinte minden szakellátásra bejutásért hónapokat várni? Ortopédia, reumatológia, kardiológia..........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!