Csak orosz fűtőanyag jöhet a paksi atomerőműbe a Miniszterelnökség szerint

2023. szeptember 17. 08:20

Nem váltják ki mással a reaktorok orosz üzemanyagellátását.

2023. szeptember 17. 08:20
null

A meglévő hazai atomerőművi blokkok üzemanyag-ellátására a jelenleg elérhető egyedüli lehetőség az orosz behozatal – közölte a Népszava megkeresésére a Miniszterelnökség. Korábban olyan találgatások láttak napvilágot, hogy a paksi, orosz fűtőelemeket franciára cserélik, most ezeket a híreket cáfolta a Miniszterelnökség.

Ezt is ajánljuk a témában

Nemrég az Energiaügyi Minisztérium (EM) „együttműködési megállapodást” kötött a francia, többségi állami tulajdonban lévő Framatome-mal. A vállalat jelenleg nem rendelkezik az orosz technológiával épült atomerőművek ellátására alkalmas üzemanyaggal – szögezte le a Miniszterelnökség. 

A Miniszterelnökség válasza szerint „a Framatome közreműködése a paksi bővítésben közismert”, de a cég az új generációs atomreaktorokkal kapcsolatos képességei is elismertek.

***

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. október 05. 06:07
Medgyessy alatt kipróbálták a franciát és kis híján katasztrófa lett belőle viszont Péterünk kapott egy Becsületrendet a becstelenségéért.
SzaboGeza
2023. szeptember 22. 22:42
Nem örülnék neki, ha az OROSZ urán "Westinghouse" fűtőelemként dagadna a paksi reaktorba!!! Akarni kevés!!!! Legutóbb durva vége lett, a westinghouse kompatibilisnek!!!!
elbert-0
2023. szeptember 18. 11:33
Mindegy is, mire Paks 2 is elkészül az a pöti franszia afrikai gyarmati uránbánya is orosz kézbe kerül.
Reszelő Aladár
2023. szeptember 18. 10:55
Venni csak azt lehet ami van és elérhető. Ha a franciáknak nincs ilyen cucca, akkor nem vehetjük meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!