Börtönben szervezte meg az embercsempész-hálózatot egy magyar és egy iraki férfi

2023. augusztus 18. 11:02

A bűnszervezet 2021 augusztusában legalább 13 alkalommal nyújtott segítséget összesen több mint 150 illegális migránsnak, és ezzel több mint 13 millió forint haszonra tett szert.

2023. augusztus 18. 11:02

Egy magyar és egy iraki férfi – akik börtönéveik alatt ismerkedtek meg egymással – egy bűnszervezetet építettek fel migránsok nyugatra szállítása céljából – írja a police.hu. A gyanú szerint két embercsempészésért elítélt, szabadságvesztését töltő férfi a börtöncellában tervelte ki még 2018-ban, hogy szabadulásukat követően már közösen, egy hálózatot felépítve folytatja illegális migránsok Ausztriába szállítását nagy haszon érdekében. 

J. Mihály magyar és Mozore Hoshink iraki állampolgár – a külföldi férfi hazánkból történt kiutasítása okán – Szerbiában találkoztak a szabadulásukat követően 2021 tavaszán. Ekkor állapodtak meg, hogy 

harmadik országbelieknek jó pénzért cserébe segíteni fognak nyugatra jutni. 

Eltervezték azt is, milyen útvonalon fog mindez történni, és milyen módszerrel. Egy férfit még beavattak az üzlet részleteibe, ő volt az, aki az illegális bizniszbe beszervezte a sofőröket. Feladatuk a határsértők szállítása volt, illetve előfutóként, vagy biztosítóként funkcionáltak.

Az így összesen 16 fősre duzzadt bűnszervezet feje Mozore Hoshink volt. Külföldről irányította a hálózatot, míg Magyarországon J. Mihály volt a főnök. A szervezetben alatta az a társa állt, aki a szállító járműveket biztosította. A szervezők és a sofőrök között a kommunikáció általában internetes chat alkalmazáson vagy SMS-en keresztül, néhol telefonos hanghívással zajlott, de egymásnak küldött videókkal is igazolták, ha a migránsokat a magyar-szerb határon felvették, majd akkor is, mikor már átjutottak Ausztriába.

A harmadik országbeli emberektől a szállításért cserébe fejenként 500 eurót vettek át hawala rendszeren (kölcsönös bizalomra épülő, készpénz alapú, arra kijelölt irodákban előre letett pénzösszegek csatornája) keresztül Budapesten. Ebből a sofőrök alkalmanként 50–100 ezer forint közötti összeghez jutottak hozzá, a többi a szervezőknél maradt. A bűnszervezet 2021 augusztusában 

legalább 13 alkalommal nyújtott ilyen módon segítséget összesen több mint 150 illegális migránsnak, és ezzel több mint 13 millió forint haszonra tett szert.

A hálózat mindössze addig működött, amíg egy-egy szállítmány megbukott, és a sofőröket elfogták a rendőrök. A nyomozást a múlt héten fejezték be, és az iratokat a hét elején küldték meg vádemelési javaslattal a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségnek. Mivel Mozore Hoshinkot távol lévő terheltnek nyilvánították, körözése mellett is elítélhető.

Nyitóképünk illusztráció: Donka Ferenc/MTI

 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2023. augusztus 18. 13:03
Iskolái: az élet By Facebook :D
Mandiner444hu
2023. augusztus 18. 12:48
Börtönben szervezte meg az embercsempész-hálózatot egy magyar és egy iraki férfi Mandiner is nyomja a fake news-t. Valóség az hogy magyarországi cigány az embercsempész dió egyik tagja.
pipa89
2023. augusztus 18. 11:13
...Brainstorming.
pipa89
2023. augusztus 18. 11:12
Szakemberek, ha találkoznak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!