Csák János földjén

2023. július 20. 21:14

Most a Zeneakadémián a sor, mert az eddigi igazgató nem lehet harmadszor, ott nincs Medvegyev, mint Putyinnak.

2023. július 20. 21:14
null
Farkasházy Tivadar
Farkasházy Tivadar
Facebook

„Pár hónapja lezajlott az Operaház pályázata, s bár Ókovács győzelmére szinte senki sem fogadott, hiszen be se került a bíráló bizottság azon hármasába, akiket a miniszter elé terjesztettek, mégis ő maradt, mert Csák János termetes bajszával egyszerűen félresöpörte azok javaslatát. Mire a szintén pályázó Rost Andrea és Miklósa Erika rögtön felmondott, bizonyára jó döntés született, hiszen ők világhírű magánénekesek, a Metropolitantól kezdve a Covent Gardenig a nagy külföldi operaházak ünnepelt szopránjai, akik vélhetően csak magukkal törődtek volna.

Ellenben Ókovács lényegében egy kórista volt, azaz igazi közösségi ember, szólistaként mindig is a futottak még mezőnyéhez tartozott, akik közt ritkán kapott lehetőséget pár taktusra. S maximum egy születésnapon ünnepelték. S bár hölgyek korát nem illik firtatni, Andrea és Erika se mostanában kezdte a pályáját, ne feledjük, egy idő után Yehudi Menuhin és Kocsis Zoltán is átváltott a vezénylésre, ők is talán azért akartak igazgatni, mert az mégsem olyan fárasztó, mint párnaponta végigénekelni egy ötfelvonásos operát. 

Most a Zeneakadémián a sor, mert az eddigi igazgató nem lehet harmadszor, ott nincs Medvegyev, mint Putyinnak, ám a tanári kar fél az önállóság elvesztésétől, amit modellváltás néven maszkíroznak, ezért 171-en egy petíciót írtak alá, kifogásolva, hogy a legtöbbjüket eleve kizárja a kiírás, amely olyan szigorú, hogy a korábbi nagy rektorok közül Ujfalussy József és Batta András zenetudósok, valamint Soproni József zeneszerző sem tudna megfelelni a feltételeknek.

Az ember azt hinné, hogy itt főleg hangszerszakok vannak, zongora, hegedű, cselló, fúvósok, miegyéb, így nem kell félni attól, hogy liberális trombitások vagy baloldali brácsások fészkelik be magukat, de ha az ember jobban megnézi az aláírókat, a 171 közül tízen éneket tanítanak, ami szöveges! És ha tanítani kezdik az Óz Szivárványdalát? A Don Carlos Szabadság-kettősét? A Nabucco zsidó kórusának Szállj gondolat kezdetű lázítását, amely az 1848-as olasz forradalom dalává vált?”

Nyitókép: Ficsor Márton

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2023. július 25. 22:35
Na makogott a komcsi-zsidó szardarab is...
Ehetős Odó
2023. július 21. 21:05
"Ellenben Ókovács lényegében egy kórista volt, azaz igazi közösségi ember, szólistaként mindig is a futottak még mezőnyéhez tartozott, akik közt ritkán kapott lehetőséget pár taktusra. S maximum egy születésnapon ünnepelték"....................Tivadaj, te bajom, épp ejjől van szó........ Ókovács felismerte, hogy énekesnek középszerű, sose futhatna be normális karriert. Viszont remek szervezőkészséggel és azzal párhuzamosan kitartással és szorgalommal rendelkezik, mely készségek abszolút alkalmassá teszik egy nagyon bonyolult, sokrét intézmény átlátására, irányítására és mint látható, nagyléptékű fejlesztésére is. Hálistennek nem cserélték le valami fészbúk-függő primadonnára, legyenek azok bármily nagyszerű énekművészek is. Más pályák ezek, Teddy.
Ehetős Odó
2023. július 21. 20:57
Fajkasházy jettenesen buta embej. Hát még amikoj jáadásul humojizálni akaj, ajvé...
altercat1
2023. július 21. 17:04
Humorosnak mondott újság igazgatásához sem kell humorosnak lenni, mint a példája mutatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!