Jönnek, dolgoznak, hazamennek? – mi lesz a Magyarországra érkező vendégmunkásokkal?

2023. június 26. 12:00

Jöhetnek az Európán kívülről érkező vendégmunkások hazánkba – új, szigorú keretek között. Önként jönnek dolgozni, de a törvény értelmében nem hozhatják maguk után a családjukat és nem telepedhetnek le. Sayfo Omar írása.

2023. június 26. 12:00
null

Írta: Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója

 

A liberálisok modern kori rabszolgaságot vizionálnak, a radikális jobboldal pedig a kormány migrációellenes politikájának őszinteségét kérdőjelezi meg a harmadik országból érkező munkavállalók jogait szabályozó, új hazai törvény kapcsán.

A parlament által elfogadott, idén november elsején életbelépő jogszabály értelmében

az Európán kívülről érkezők két évre kaphatnak munkavállalási engedélyt hazánkban,

ami bizonyos feltételekkel meghosszabbítható. Tehát a mongol, filippínó, indiai vagy egyéb munkás jön, elvégzi azt, amire itthon nincs jelentkező, cserébe pénzt keres, majd hazautazik és boldogan él a családjával, cserébe pedig a magyar gazdaság versenyképessége nő, az ellátóhálózatok vígan prosperálnak. Win-win, gondolhatnánk.

„Hiszen hiába végzik el keményen a munkájukat, dolguk végeztével mehetnek vissza a hazájukba, a robotért cserébe még csak álmodniuk sem lehet európai letelepedésről. A családbarát kormány törvénye azt is kimondja, hogy »harmadik országbeli állampolgár családtagja részére családi kapcsolatra hivatkozással tartózkodási engedély nem állítható ki«, és a vendégmunkások letelepedési engedélyt sem kaphatnak” – kommentálta a törvényt hosszú írásában a HVG, melynek szerzői egyenesen „államilag támogatott emberkereskedelemhez” hasonlították a kormány által felállított rendszert.

Két univerzum csap itt össze, a posztkoloniális elméletekből kiművelt belpesti értelmiségieké és a posztkoloniális realitásokat megélő harmadik világbeli munkásoké. Mert ha vesszük a fáradtságot, hogy megkérdezzük az érintetteket vagy elolvassuk a rendelkezésre álló kutatásokat, hamar kiderül, hogy ők bizony nem tekintik áldozatnak magukat.

A vendégmunkásokat ugyanis, a liberális kritikusok elképzeléseivel szemben

nem az ellenséges törzsfők adják el az őket cinikus fehér rabszolgatartókhoz kiközvetítő hajóskapitányoknak,

hanem nagyon is önként jelentkeznek.

A munkásokat küldő országokban gyakran 20-30 százalékos a fiatalok körében mért munkanélküliség. Az egyébként tétlenségre és vegetálásra ítélt férfiak – és kisebb részben nők – ezért önakaratból, illetve családjuk biztatására döntenek úgy, hogy beállnak a munkaerő-közvetítő vállalat előtt kígyózó sor legvégére, remélve, hogy előbb vagy utóbb ők is eljuthatnak álmaik futószalagja mellé valahol sok ezer kilométerrel nyugatra.

Sokuknak ez az egyetlen lehetősége van arra, hogy megkeresse az otthonteremtésre valót,

gondoskodjon gyermekeiről, idős szüleiről.

A törvény liberális kritikusainak elképzelésével ellentétben a legtöbben nem álmodnak európai letelepedésről. Kollektív társadalmakban szocializálódván számukra a család, nagycsalád, klán, törzs, vagy épp a lakhely szerinti közösség jelenti a világot, nem pedig egy európai panellakás, idegen szomszédokkal.

E sorok írója az elmúlt két évtized során fiatalok százaival beszélgetett Szenegálban, Marokkóban, Tunéziában, Törökországban, Libanonban, Egyiptomban, Indiában és más migránsokat kibocsátó országokban. A nem reprezentatív tapasztalat szerint, ha megkérdezzük őket, hogy szeretnének-e Európába utazni, elsöprő többséggel felelnek igennel. Ha viszont a kérdést úgy módosítjuk, hogy vállalnák-e az utat akkor is, ha tudnák, hogy soha többé nem térhetnek haza, ugyanilyen arányban kapunk nemleges választ.

Utóbbi feltétellel szinte csak azok vállalnák az utat, akiknek nincs hova hazatérniük (például az afgánok, szírek), illetve azon – jellemzően alacsonyabb státuszú – csoportok tagjai, akiknek már szép számmal élnek rokonai valahol Nyugaton. Ők viszont nem munkaszerződésekkel érkeznek Európába, hanem a tengeren vagy zöldhatáron át. Persze vannak legálisan próbálkozó munkások, akik reménykednek a hosszabb távú maradásban, ők ezért ha tehetik, olyan országot választanak, ahol erre megvan a jogi lehetőség. Aki Magyarországra jön, a szabályok tudatában teszi azt.

A munkások behozatala humanitárius szempontból is üdvözlendő.

A Világbank adatai szerint ugyanis globális szinten a külföldön dolgozók hazautalásai lassan a legfőbb kívülről érkező bevételi forrássá válnak a fejlődő világ országaiban, megelőzve a segélyeket. Így a pénz egyenesen a rászorulók kezébe jut, nem pedig túlburjánzó intézményrendszerek működtetésére folyik szét. A vendégmunkás-programok a munkások országainak társadalmi békéjét és politikai stabilitását is erősítik. A lázongásra hajlamos fiatalok energiáit lekötik, a helyi gazdaságok forrásokhoz jutnak, így csökkennek azok a feszültségek, amik adott esetben olyan konfliktusokhoz vezethetnek, melyek nyomán tízezreknek kell elhagyniuk otthonaikat, immár nem munkásokként, hanem menekültekként.

Míg a liberálisok a külföldi munkások jogait és álmait óvnák, a radikális jobboldal az ország kulturális arculatát félti. Feleslegesen, hiszen a kétéves, korlátozottan meghosszabbítható szerződéssel érkezők

a törvény értelmében nem hozhatják maguk után a családjukat és nem telepedhetnek le.

Arra is kevés az esély, hogy csendben tovább álljanak, hiszen a közvetítők csakis olyan országokból toboroznak, ahol nincs háború, ergo polgáraik nem adhatnak be menedékkérelmet, és ezen országokkal jól működő visszatoloncolási egyezmények vannak érvényben. A közvetítők emellett gyakran depozitok visszatartásával és egyéb biztosítékokkal garantálják, hogy ügyfeleik ne lépjenek meg vízumuk lejártával.

Persze tény és való, hogy a mongolok, indiaiak és más idegenek jelenléte feltűnést kelt a magyar kistelepüléseken, ha pedig az érintettek pénzéből és energiájából még italozásra is futja, akkor előbb vagy utóbb a konfliktus is borítékolható. Viszont a menekültként érkező gazdasági migránsok egy jelentős részével ellentétben ezek az emberek dolgozni jönnek. Ha nem válnak be, mehetnek haza; ha szembe kerülnek a törvényekkel, szintúgy.

Lássunk tisztán:

egy országban nem elsősorban a jelenlévő külföldiek száma, hanem azoknak a jogi státusa a kulcskérdés.

Az Egyesült Arab Emirátusokban 89 százalék, Katarban 85 százalék, Szingapúrban 40 százalék a külföldiek aránya. Mégsem kérdéses, hogy ki az úr a háznál. A külföldiek jól viselik magukat, hiszen tudják, hogy ha bármi panasz van rájuk, bukják a vízumukat, helyükre pedig ezer jelentkező van. Honosításukról szó sincs, hiszen az állampolgárság megszerzését van, ahol leszármazáshoz kötik; máshol pedig olyan szigorú feltételeket írnak elő, aminek kis túlzással csak az importált sztárfocisták tudnak eleget tenni.

Nyugat-Európában sem az volt a gond, hogy az 1960-as és ’70-es években behozták az olcsó török, arab és egyéb munkaerőt, hanem hogy évtizedekkel később lehetőséget adtak számukra az állampolgárság megszerzésre és a családegyesítésekre.

A frissen elfogadott magyar szabályozás ilyet határozottan nem tesz. A néhány tízezer, jellemzően a munkásszálló és üzemcsarnok között ingázó ázsiai pedig nem fogja megváltoztatni sem az ország etnikai, sem pedig kulturális arculatát.

 

Nyitókép: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Összesen 226 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. július 04. 16:34
A nyugati vendégmunkásokkal sem az volt a baj, hogy elvégezték a munkát, hanem hogy nem mentek maguktól haza. Leginkább azért, mert a rendszer ne volt arra felkészülve, hogy esetleg maradnának. Miután pedig a progresszív liberálisok meglátták bennük a potenciális szavazópolgárt, már nem is akarták hazazavarni őket. Majd az állam eltartja őket (azaz megint mások pénzét költik). Mi okultunk a hibájukból, így nekünk nem kell elkövetni. Nem ismerem a pontos szabályokat, de pl minden vendégmunkástól depositot kérnék előre (munkahely is hitelezheti), ami visszajár akkor, ha itt tartozkodása alatt nem volt rá panasz (nem került szembe a törvénnyel) és csak a reptéren hazafele menet kaphatja meg, közvetlenül a beszállítás előtt. Kérdés még a nyugaton nem ismeretlen kamu házasság (amikor bevándorló fizet a "házastársnak" és így jut letelepedési engedélyhez), illetve a közös gyerek sorsa. Bár ezekre a mostani szabályok is nyújtanak támpontot.
botaszoltan
2023. június 27. 02:33
komment
Zolotarjov
2023. június 26. 16:38
Na ugye..
ThuleanPerspective
2023. június 26. 16:06
és mi van a kibaszott sok diákkal? Amelyik mind itt marad a tanulmányai után?? Az már nem fog visszamenni Iránba amelyik megszokja itt a nyugati életet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!