Figyelem, pénz állhat a házhoz: közeledik az adóbevallás határideje, ne feledkezzen meg az adókedvezményekről!

2023. május 08. 08:30

Sok pénzt veszíthet, aki elmulasztja igényelni a neki járó szja-kedvezményt.

2023. május 08. 08:30
null

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023-ban is elkészítette a magánszemélyek adóbevallási tervezetét.

Az elektronikus hozzáféréssel rendelkezők március 15. óta érik el a dokumentumot, ilyen e-belépési lehetőség hiányában pedig az adóhivatal – kérelemre – postán küldte ki a tervezetet.

Amikor még sorok kígyóztak az adóbevallási határidő előtti órákban a postákon. Fotó: MTI/Marjai János
Amikor még sorok kígyóztak az adóbevallási határidő előtti órákban a postákon. Fotó: MTI/Marjai János

Mit kell tenni az adóbevallási tervezettel?

Akinek van elektronikus hozzáférése (Ügyfélkapu például), és egyetért a NAV által elkészített adóbevallási tervezettel, annak nincs további teendője, a tervezet május 22-ével érvényes bevallássá válik.

Ha valaki nem ért egyet az előzetes adatokkal, akkor a tervezetet az elektronikus felületen módosítania kell és be kell küldenie.

Annak szintén szerkesztenie kell a tervezetet, aki egyéni vállalkozó – kivéve, ha 2022-ben a tevékenységét végig szüneteltette, vagy 2022-ben január 1. és augusztus 31. között „régi katás”, majd szeptember 1. és december 31. között az új kata alanya volt –, aki mezőgazdasági őstermelő vagy áfás magánszemély.

Ezekben az esetekben ki kell egészíteni a dokumentumot azokkal az adatokkal, amelyekről a NAV-nak nincs információja. Akinek nincs e-hozzáférése, de egyetért a papíralapon megkapott bevallási tervezettel, annak nincs tennivalója. Ha viszont vitatja a tervezet tartalmát, akkor 22SZJA számú bevallást kell benyújtania május 22-ig, mivel a papíralapon kapott tervezetet javítani nem lehet.

Adókedvezmény utólagos érvényesítése

Az éves adóbevallásban van lehetősége érvényesíteniük a különböző adókedvezményeket azoknak, akik év közben nem kérték ezeket. Az egyik ilyen a családi adókedvezmény, amelyet minden olyan hónapra érvényesíteni lehet, amelyben

  • a kedvezményezett eltartott után családi pótlékra volt jogosult az adózó, vagy
  • a családi pótlékra saját jogán volt jogosult,
  • vagy rokkantsági járadékban részesült, függetlenül attól, hogy a munkaviszony hány hónapon keresztül állt fenn.

Ha van e-hozzáférése az érintettnek, akkor az eszja felületén ki tudja választani a nyilatkozatot, ha nincs, akkor a már említett 22SZJA típusú bevallást kell benyújtania.

Ugyanez vonatkozik a négy vagy több gyermeket nevelő anyák és az első házasok kedvezményére – amely a házaspárt a házasságkötés hónapját követő 24 hónapon keresztül illeti meg, feltéve, hogy a házasság ezen időszak alatt fennáll –, valamint a 25 év alatti fiatalok kedvezményére is, amely szintén érvényesíthető utólag a bevallásban.

Ha valaki súlyos fogyatékossággal vagy betegséggel él, ugyancsak adókedvezményre jogosult,

s ha ezt év közben nem igényelte, legkésőbb május 22-ig megteheti az adóévre vonatkozó adóbevallásában is.

Mennyi kedvezmény vehető igénybe?

Családi kedvezmény igénybevétele esetén gyermekenként havonta

  • ha egy eltartott van a családban: a 10 ezer forinttal,
  • ha két eltartott van a családban: 20 ezer forinttal,
  • ha három vagy több eltartott van a családban: 33 ezer forinttal

magasabb összegű nettó kereset áll a család rendelkezésére.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére jogosultaknak az szja-törvényben meghatározott jövedelmekkel összefüggésben nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

A 25 év alatti fiatalok ha visszamenőleg a teljes 2022-es évre igénybe tudják venni a rájuk vonatkozó adókedvezményt, akkor csaknem 800 ezer forint adómegtakarítást érhetnek el.

Az első házasok kedvezményénél pedig havonta 5 ezer forinttal több a nettó kereset, mint a kedvezmény nélkül.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!