Cél, hogy megtaláljuk a kastélyok és várak fenntartható működési modelljét – NÖF-ügyvezető a Mandinernek

2023. május 03. 06:00

Több mint másfél milliárd forint európai uniós forrásból zajlik Keszthely-Fenékpusztán az egykori uradalmi majorság felújításának első üteme. Így rövidesen a NÖF hálózata újabb turisztikai célponttal bővül. Oláh Zsanett ügyvezetőt a desztinációknak a hasznosításáról, míg Nagy Bálint közlekedési államtitkárt a május elseje óta használható ország- és vármegyebérletek várható turisztikai hasznáról kérdeztük.

2023. május 03. 06:00
null
Krupincza Mariann

„A NÖF az elmúlt években elvégezte azt a fontos munkát, hogy a hálózatába tartozó kastélyokat és várakat felújíttatta. Most eljött annak az ideje, hogy megtaláljuk ezeknek műemlékeknek a fenntartható működési modelljét” – mondta el Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője a Mandinernek.

Majd azzal folytatta: „arra törekszünk, hogy a megnyitott interaktív kiállításokon túl, olyan programokat vigyünk partneri együttműködések keretében ezekbe az új turisztikai célpontokba, amelyek meg tudják tölteni élettel a létesítményeket, legyen szó filmes produkciókról, esküvőkről, tematikus rendezvényekről.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a partnerekkel eleve úgy kötnek szerződést, hogy a programok megvalósítása során nem sérülhetnek sem az épületek, sem az ott őrzött műtárgyak.

Minél szélesebb körben ismertté akarják tenni a Festeticsek örökségét

Oláh Zsanett arról is szólt a keszthelyi Fenékpuszta-Majorság fejlesztése kapcsán, hogy „Keszthely városának neve hallatán a legtöbbeknek a Balaton mellett a Festetics-kastély és a történelmi család öröksége jut eszébe. A kastély kiállítótereiben lesznek olyan új elemek, amelyek kiemelt érdeklődésre tarthatnak majd számot.” Ezután megjegyezte, hogy „az említett Festetics-örökség bemutatásának fontos eleme a Fenékpuszta-Majorság történetének megismertetése, amelyben

Ez is a Festetics-családnak köszönhető kulturális érték”.

A NÖF ügyvezetője lapunkkal ismertette, hogy most indul a kiállítás kivitelezése, valamint a tematikus programelemek kialakítása. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Festeticsek hagyatéka minél szélesebb körben ismertté váljon a látogatóközönség számára. „Emellett kiváló az együttműködés a Georgikon Campussal. Terveink között szerepel, hogy a felújított istállókban rövidesen elkezdődhessen a lótartás” – mondta el Oláh Zsanett.

Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft./Halász Gábor
Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft./Halász Gábor

„Térségben kell gondolkodnunk”

„A térségben élők számára a Festetics-örökség egy identitásbeli kérdés. Jelentős kérdés, hiszen ahhoz hogy Keszthely, a zalai Balaton-part és a környező települések ma ott tarthatnak, ahol, az nagy mértékben a Festeticsknek köszönhető” – mondta el a Mandinernek Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár. „A Festetics-család nemcsak a maga korában volt jelentős, hanem száz évvel a família keszthelyi jelenléte után is a legfontosabb értékeink, különösen a kulturális és az épített örökségünk lényegében mind a Festeticsekhez köthetők. Éppen ezért minden olyan projekt nagyon fontos az itt élőknek, amely ezzel a történelmi családdal kapcsolatos” – jegyezte meg a térség országgyűlési képviselője.

Nagy Bálint hangsúlyozta, hogy a fenékpusztai fejlesztés első ütemének lezárása azért kiemelkedő „keszthelyi szemmel”, mert a majorság évtizedekig egy elhanyagolt épületegyüttes volt. „Városképileg, településképelieg és térségképileg egy jelentős fejlesztés tud majd itt megvalósulni” – tekintett a jövőbe.

Rövidesen újból  felfuthat a lovas élet a térségben

Az államtitkár kitért arra is, hogy Keszthely és térsége Budapest után az ország második legfelkapottabb turisztikai térsége. Leszögezte, hogy

Ez a Festetics-örökségre és hagyományokra alapozva tud megvalósulni”. Szólt arról is, hogy a város életében ugyancsak meghatározó szerepet tölt be a Festeticsek által alapított Georgikon Egyetem, ahol jelenleg is zajlanak lovas gazdasági képzések. „Ez is, valamint a látogatók körében a mai napig népszerű Fenyves Allé is hozzájárulhat majd ahhoz a jövőben, hogy a lovas turisztika és a lovas sportélet is felfusson” – sorolta Nagy Bálint.

A honatya felidézte, hogy az elmúlt években több szálloda is megújult Keszthelyen, példaként a Helikon szállót hozta, de rámutatott, hogy április végén egy újabb komplexummal is gazdagodott a település. De hozzáfűzte, hogy a közelben lévő Hévízen is hamarosan elkészül egy újabb szálló.

„Térségben kell gondolkodnunk. Így a közvetett haszon, legyen az az adóbevétel vagy a projektekre épülő kulturális és turisztikai munkahelyek száma az csak a következő években fog látszani. Akárcsak az, hogy ezek mekkora plusz jövedelmet hoznak. De már most éreztetik a pozitív hatásukat a gazdasági életre” – értékelte.

„Egy féltank benzin árából országbérletet tudunk váltani”

A beszélgetés során érintettük, hogy április 28-a óta a jegypénztárakban is megvásárolhatók a vármegye- és az országbérletek. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy „az Építési és Közlekedési Minisztérium a közlekedéspolitikai célkitűzése az kettős: egyrészt a lakosság mobilizációjának a támogatás, másrészt a gazdasági növekedés erősítése. Ennek egyik jelentős lépése a május elsejétől érvényes ország- és vármegyebérlet rendszer bevezetése, amely

A vármegye bérlet pedig csak 945 forintba kerül. De a teljes árú országbérlet is igencsak pénztárcabarát, hiszen egy féltank benzin áráért megvásárolható” – hangsúlyozta a közlekedési államtitkár.

Nagy Bálint úgy véli, hogy a nyári turisztikai szezonban az új bérletrendszernek nagyon-nagy szerepe lesz a Budapestről vidékre irányuló forgalomban. Ha az olcsóságát és az elérhetőségét – applikációban is gyorsan és könnyen megvásárolható – nézzük, akkor alternatívája lehet az autós közlekedésnek. „Abban reménykedünk, hogy rövid időn belül éreztetni fogja a hatását Keszthelyen és térségében is” – fejezte ki reményét a képviselő.

Nyitó-és belsőkép: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Facebook-oldala

***

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. május 03. 11:23
Fenntartható kastélyok: ez ma a legfontosabb kérdés a nemzet asztalán!
Zokni
2023. május 03. 11:01
,,Cél, hogy megtaláljuk a kastélyok és várak fenntartható működési modelljét” Dehát már megvan. Átalakítják a demokráciát, hogy hatalmon maradhassanak, megszerzik a romos kastélyokat, közpénzből felújítják, kiosztják maguk közt, majd saját célra hasznosítják, de a fenntartás horribilis költségeit továbbra is közpénzből finanszírozzák. Zseniális. Már amennyire a tolvajlás az.
Zokni
2023. május 03. 11:00
,,Cél, hogy megtaláljuk a kastélyok és várak fenntartható működési modelljét” Dehát már megvan. Átalakítják a demokráciát, hogy hatalmon maradhassanak, megszerzik a romos kastélyokat, közpénzből felújítják, kiosztják maguk közt, majd saját célra hasznosítják, de a fenntartás horribilis költségeit továbbra is közpénzből finanszírozzák. Zseniális. Már amennyire a tolvajlás az.
kunfia
2023. május 03. 10:41
Az Orbán-család már tudja: KÖZPÉNZ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!