Az újságírók büntetőjogi felelősségrevonásának eltörléséért kampányol a Transzparens Újságírásért alapítvány

2023. április 03. 19:33

Szerintük a büntetőjogi fenyegetettség jóval aránytalanabb a sajtóperhez és a személyiségi jogi perhez képest: „egy szintre helyezi az újságírót a köztörvényes bűnözőkkel”.

2023. április 03. 19:33
null

A Transzparens Újságírásért Alapítvány nyílt levelet írt Varga Judit igazságügyi miniszernek és a parlamenti frakcióknak. A levélben arra kérik a címzetteket, hogy „gondolják újra a rágalmazás, becsületsértés szabályozását”.

Mint írták, „a valóban szabad újságíráshoz az is hozzátartozik, hogy a közéleti viták kereszttüzében

„Van azonban egy olyan aspektusa az újságírói munkára vonatkozó jogi szabályozásnak, ahol lenne tér a további előrelépésre: ez pedig a rágalmazás és becsületsértés büntetőjogi tényállása, mely jelen formájában furkósbotként használható. Az újságírók kénytelenek vagy öncenzúrát gyakorolni, vagy vállalni a sokszor évekig tartó, megterhelő büntetőeljárást” – tették hozzá.

A levélben pár példát is említettek: „az akkor indexes, ma már a 24.hu-nál dolgozó Spirk Józsefet évekig korlátozta munkájában egy ellene indult büntetőeljárás. Az Index exfőszerkesztőjét, Uj Pétert is vád alá vonták, sőt el is ítélték rágalmazás, majd becsületsértés miatt. A 444 főszerkesztőjeként dolgozó újságírót végül a Kúria mentette fel. A szintén 444-es Halász Júlia ellen is indult már büntetőeljárás, őt jogerősen elítélték rágalmazás miatt. Emlékezhetünk Dezső András újságíró ügyére is, őt az első fokon eljáró bíróság elítélte rágalmazásért, hogy aztán hosszúra nyúlt eljárás után a Fővárosi Törvényszék hozzon ügyében felmentő ítéletet.”

Szerintük a büntetőjogi fenyegetettség jóval aránytalanabb a sajtóperhez és a személyiségi jogi perhez képest:

Az indoklásukban elmondták, hogy természetesen a véleménynyilvánítás csak addig megengedett, amíg az nem irányul mások emberi méltóságának megsértésére, viszont „a sajtóperen és a személyiségi jogi peren túl a jelenlegi szabályozásnak köszönhetően a sértett magánindítvány útján büntetőeljárást is indíthat. Ezek a párhuzamos szabályozások véleményünk szerint indokolatlanok, visszaélésre, elrettentő szándékkal folytatott bosszúhadjáratra adnak lehetőséget, és felesleges terhet jelentenek mind az állam, mind a terhelt és a sértett számára.”

Nyílt levelet írtunk az igazságügyi miniszternek és a frakcióknak

Kívánjuk a sajtó szabadságát, az újságírók büntetőjogi szankcionálhatóságának eltörlését.

Nyitókép: Transzparens Újságírásért Alapítvány

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. április 04. 16:46
némelyik aljasabb mint egy köztörvényes bűnöző
Pierre
2023. április 03. 21:28
orban birkai nem fogtak fel, hogy ezt a szoveget orban alcivil, alszakmai, kormany-vezerelt alapitvanya irta. Csak azt irjak le, amit a kormany rendel toluk. Soha semmi mast. Tehat vilagos, hogy a kormany (tehat orban) keszul megtamogatni a fake-news propagandajat. Minden evben birosagi perek tucatjait vesziti el a kesma hazugsaggyar, mig a valodi sajto alig nehanyat. Ezen a statisztikan kellene trukkosen javitani. Mert ez igy latszik a Holdrol is, nemhogy az Eu-bol.
ldem
2023. április 03. 20:49
...büntetőjogi fenyegetettség ... "egy szintre helyezi az újságírót a köztörvényes bűnözőkkel ... gondolják újra a rágalmazás, becsületsértés szabályozását". Szerintem az az újságíró, aki akár pénzért, akár indulatból, vagy akármilyen más okból a pozíciójával visszaélve, a tényeket figyelmen kívül hagyva másokat rágalmaz és becsületében sért, köztörvényes bűnöző.
valakike
2023. április 03. 20:44
Így van, helyes! Ne legyen büntethető az újságíró ha hazudik és rágalmaz! De ne álljunk már meg itt! Ne legyen büntethető a rendőr ha lop, a tanár ha pedofil, az emberölő orvos, a vízbefojtó úszómester, stb. sem! Mindenki úgy bűnözhessen a saját szakmájában, ahogy akar! Idióták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!