Akár 5 millió forintot is fizethet az a háziorvos, aki nem vesz részt az ügyeleti rendszerben

2023. március 28. 07:08

„Ha kötelezés kell hozzá, akkor kötelezni fogunk” – nyilatkozta az államtitkár.

2023. március 28. 07:08
null

„Nem fenyegetés, hanem normál közigazgatási aktus, hogy 30 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat az illetékes Kormányhivatal azokra a háziorvosokra, akik nem vesznek részt a kötelező ügyeleti rendszerben ott, ahol ez szükséges” – idézte a Portfolio Takács Péter államtitkárt, aki az RTL Híradónak nyilatkozott.

A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy nemrég napvilágot látott egy olyan határozat, amelyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal ügyeletellátásra szólított fel háziorvosokat,

ellenkező esetben 3 ezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal sújthatják őket. 

A friss adatok szerint a megye mintegy 300 háziorvosából százan jelentkeztek ügyeletellátásra, ami Takács szerint elég a rendszer

A betegek nem maradhatnak ellátás nélkül

Ennek kapcsán kérdezte meg a stáb az államtitkárt, hogy miért fenyegetik milliós bírsággal a háziorvosokat, amire úgy reagált, hogy „a fenyegetés szót én nem használnám”. Ezután emlékeztetett rá, hogy a hatályos törvények egészségügyi ellátási kötelezettséget rónak a magyar államra, a betegek nem maradhatnak ellátás nélkül, és a kormányrendeletben egyébként is benne van a kitétel, hogy a háziorvos havi két ügyelet ellátására kötelezhető, ami egy normál közigazgatási aktus. Ezért Takács kijelentette, hogy

Arról is szó volt, hogy nincs tervben kórházbezárás, miközben a Fidesz frakcióvezetője az ágyszámcsökkentésre mondta azt, hogy az egy baloldali javaslat lenne.

A nyitókép illusztráció: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lionheart
2023. március 28. 13:50
Jelenleg a magyar háziorvosok átlagéletkora magasabb, mint 60 év. Ez azt jelenti, hogy jó rlszük már 70-80 éves korú, és még így is dolgozik, csak a betegei iránti szeretet viszi őket. És nem akkora nagy biznisz ám háziorvosnak lenni, különösen nem bizonyos vidéki területeken, közel sincsen milliós fizetés, vagy, ha ennyi bevétel van, akkor abból ki kell fizetni az asszisztenciát, a rezsit, stb. Ezzel az izmozással a kormány csak azt éri el, hogy jó részük egyszerűen megelégeli az egészet, és elmegy nyugdíjba végre 70-80 éves korában. És sajnos nem az van, hogy három fiatal orvos várja ugrásra készen, hogy pl. BAZ vagy Szabolcs vármegyében átvegyen egy megüresedő körzetet. Tudomásul kellene végre venni, hogy nem lehet az orvosokat katonaság szerűen vezényelni. Csettintésre nem fog menni annak a megoldása, amit a Fidesz elhanyagolt már több, mint egy évtizede.
Obsitos Technikus
2023. március 28. 10:21
Ez egy ilyen állás, beletartozik az ügyelet. Aligha dolgoztam volna le 46 évet, ha mondjuk az elején kijelentem, hogy nem óhajtanék ügyelni...
Gépész53
2023. március 28. 09:09
"A betegek nem maradhatnak ellátás nélkül" Köszönöm szépen azt az ellátást, amit egy odakényszerített orvostól kaphatok! Egy kényszermunkástól mi várható ? Gondolom, nagy odafigyeléssel, lelkiismeretesen fog ellátást nyűjtani... Lehet úgy is ellátást adni, hogy elmenjen a beteg kedve attól, hogy még egyszer betegye oda a lábát!
szodabár
2023. március 28. 08:52
Nálunk 3 milliót keres a háziorvos, csak éppen nem szokott bejárni. Így kell csinálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!