Csodálatos verseket írt a most elhunyt magyar lány, aki 11 évig élhetett új szívvel

2023. március 13. 11:51

Ő volt az első magyar gyermek, aki új szervet kapott külföldről: a szívizomgyulladással született Ambarus Fanni életét 11 évvel tudták meghosszabbítani az orvosok.

2023. március 13. 11:51
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Fáradt, karikás kis szemek néznek vissza ránk egy 11 évvel ezelőtti képről: Ambarus Fanni szemei azok, a nyolcéves kislány pink, tüllszoknyás vízilóval díszített pizsamában kapaszkodik az infúzióállványba, pálcika karjain megannyi kanül nyoma. „Bár a legjobban még mindig szalámis kiflire vágyna, egyelőre csak joghurtot ehet”írta akkoriban a Blikk, amelynek sikerült az édesanyát is megszólaltatnia. A harmincas fiatalasszony érezhetően nehezen adja meg magát a megnyugvásnak: a kislány jól van, rendben lesz minden.

Fanni bizonyos tekintetben első volt Magyarországon: az Eurotranszplant nemzetközi szervcsereszervezethez való csatlakozásunk óta

ő volt az első gyermek, aki új szervet kapott külföldről.

Természetesen ahhoz, hogy a kislányon sikeres szívátültetést hajthassanak végre azon a februári napon, szükség volt megannyi orvos tudására, évtizedes tapasztalatára és persze szerencsére is.

Ahhoz, hogy egyáltalán komolyabb nyitott szívműtéteket lehessen végezni, szükség volt arra, hogy feltalálják az úgynevezett szívmotort; erre 1953-ban került sor, az Egyesült Államokban.

A magyarok egyébként relatíve hamar bekapcsolódtak a dolgoknak legalábbis a megfigyelésébe, magyar orvosok már 1958-ban Brnóban vizsgálhatták az amerikai csodamasinát.

Az akkor 27 éves Szabó Zoltán igyekezett jól megfigyelni a szerkezetet. Mint később a semmelweis.hu-nak nyilatkozott, „megnéztük, megpróbáltuk lerajzolni”, s végül ennek alapján készített az akkori Irodagép-javító Vállalat elkészített számukra egy szívmotort.

A barkácseszközzel 16 műtétet hajtottak végre, mígnem – egy pulikutyáért (!) cserébe kaptak egy profi amerikai gépet. 

Eközben az első teljes és valódi szívátültetést 1967. december 3-án hajtotta végre egy Christiaan Barnard nevű dél-afrikai sebész.

Ellenben akkoriban még nem voltak megfelelő immunszuppresszív, vagyis a szerv kilökődését megakadályozó szerek; és a tanulnivaló is rengeteg volt: a külföldi tanulmányutak után először halottakon gyakoroltak, kivették, majd visszavarrták a szívet, később kutyákat operáltak szívmotor segítségével.

Hazánkba jókora késéssel, 1992. január 3-án érkezett el a szívátültetés lehetősége, amit Szabó Zoltán professzor hajtott végre a Semmelweis Orvostudományi Egyetem ér- és szívsebészeti klinikáján.

Azóta évente több tucat szívátültetést végeznek, a technológia pedig ugrásszerű fejlődésnek indult. Azonban ekkor még volt, hogy számos páciens alig napokkal élte túl a műtétet.

Sajnos a szervkilökődés később is gyakori probléma volt – sokszor jóval később „döntött úgy” az érintettek szervezete, hogy nem tolerálja tovább az idegen szívet. Ez Fanni esetében az idei márciusig tartott, vagyis

a szívizomgyulladással született lány életét 11 évvel tudták meghosszabbítani az orvosok.

„A transzplantáció nagy győzelem, de mégis, akinek átültetett szerve van, az krónikus beteg. Jó életminőségük lehet, de nem számítanak egészségesnek” – mondta a Mandinernek általánosságban az egyik, transzplantációkat is végző hazai orvos..

– ezt már Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumi elnöke mondja lapunknak. Ő tudja, miről van szó, hiszen 26 éve vezeti a szervátültetettek segítését magára vállaló alapítványt, 28 éve pedig ő maga is transzplantált. „Nálunk sokkal hamarabb keletkezhet szepszis, vagyis gyulladás, mint a nem szervátültetetteknél. Hogy a kapott új szerv ne lökődjön ki, folyamatosan gyógyszert kell szednünk” – hangsúlyozza. Ez különösen nem egyszerű a kamaszoknál, „az ő fókuszukban a legkevésbé van ez jelen” – mutat rá.

Mint mondja, úgy tudja, Fanninak a legsúlyosabb kilökődése volt, az utolsóval került kórházba. „Nyolcéves kora óta ismerem, még a kórházban barátkoztunk össze nem sokkal azután, hogy új szívet kapott. Volt velünk Svájcban sítáborban és csodálatos, de nagyon nyomasztó és depresszív verseket írt már 12 éves korában. Két évvel ezelőtt ő nyerte meg a fotópályázatunkat is, hátborzongató képsorozatával, ahol három irányból látható az arca, rajta szomorú feliratokkal” – mondja. Ritka egyébként, hogy kamaszok ilyen nehezen dolgozzák fel a beavatkozást.

Az alapítvány 1991 óta működik, 2004 óta szervre váró vagy szervátültetett gyerekeket nevelő családoknak szerveznek programokat. Itt nagy hangsúlyt kap a sport: mint Zsuzsa hangsúlyozza, kimutatták már, hogy a beültetett szerv megmaradását harminc százalékkal segíti a rendszeres testmozgás.

A szülőkkel családterapeuták foglalkoznak csoportos alkalmak során.

Nekik is nagyon nehéz, mint Zsuzsa fogalmaz, eleinte amiatt „reszketnek”, hogy megkapja a gyermekük a szervet, félelmüket akkor sem tudják sokszor elengedni, amikor már a gyermek teljes életet élhetne. Nagyon fontos ilyenkor, hogy megtanulják elengedni, ebben az alapítvány sokat segít.

 

Nyitókép: Fanni fotója a Transzplantációs Alapítvány harmincéves jubileumára kiírt pályázatára

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThuleanPerspective
2023. március 14. 14:13
Őszinte részvétem! Odaát majd találkozik egy nap a szüleivel.
need-info
2023. március 13. 22:50
Ég vele, Isten áldja!
még fokozza
2023. március 13. 20:39
Kár, hogy nem élnek az emberek vagy 800 évig.
Karbantartó9
2023. március 13. 17:40
Nyugodjon békében! Részvétem a családnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!