Külön jelzés lesz a rovarfehérjével dúsított élelmiszereken

2023. február 22. 09:15

„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” – felirat lesz a csomagoláson.

2023. február 22. 09:15
null

Kedden a magyar kormány hivatalos honlapján kihirdette a rovarfehérje-tartalmú élelmiszerekhez kapcsolódó módosítást. Ennek értelmében az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet módosítása előírja azt, hogy a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell tüntetni a

„Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!”

kifejezést.

A jogszabály előírja, hogy emellett az egyértelmű megkülönböztetés biztosítására a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság januárban hagyta jóvá, hogy rovarfehérje is kerüljön az élelmiszerekbe, amit őrleményként sűrítő- és kötőanyagként használnak majd. A változtatás értelmében a pékárukban, tésztákban, gabonaszeletekben, kekszekben, szószokban, feldolgozott burgonyatermékekben, levesporokban és csokoládétermékekben is lehet velük találkozni.

Az Európai Bizottság így akarja csökkenteni a hús- és tejtermékek termelését, tervük szerint a férgek fehérjeforrásként való használata nagy mértékben hozzájárulhat tervük végrehajtásához. 

Nyitókép: Idhir Baha / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. február 22. 21:45
A svédeknél már minden össze van mosva. Állat, ember egyaránt. A lúd is Gunar, a férj is.
akkor ki
2023. február 22. 19:57
Na ezért utálom a Mekit. https://www.origo.hu/gazdasag/20230222-tulsagosan-is-vonzonak-tartotta-mindenki-mcdonalds-penz.html De mit tegyek no, hát inkább eszem műkaját, mint férget.
NTLLK
2023. február 22. 19:53
Ahogy ismerem őket MINDENBE tesznek egy kis bogárdarálékot, aztán jó étvágyat.
Házam Hazája
2023. február 22. 18:12
Még egy kórokozó gazdatest az élelmiszerláncban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!