Gyurcsány egyik megbízható katonája felel majd az árnyékkormányprogramért

2022. szeptember 20. 09:00

Arató Gergelyt korábban tanúként hallgatta meg az ügyészség és a bíróság is a Zuschlag-perben. A DK frakcióvezető-helyettese oktatási államtitkárként vitte végig a Gyurcsány-korszakot.

2022. szeptember 20. 09:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Arató Gergelyt „kormányprogramért felelős árnyékminiszternek” nevezte ki az árnyékkormányt alakító Dobrev Klára, és bár az elnevezés konkrét, az jelenleg elég homályos, hogy ha Arató koordinálása mellett össze is gyúrnak valami programot, mit kezdenek majd vele. Merthogy ilyet is csak megválasztott pártból vagy pártokból alakuló kormányok szoktak elfogadni, s lehetőség szerint megvalósítani. 

Arató egyébként régi motorosnak számít a politikában, volt ő már valódi kormányzati pozícióban nem csak árnyékban. A politikus

1997-ben csatlakozott a később több botrányba is belekeveredő Ifjú Szocialisták Mozgalmához,

amelynek országos elnöke is volt 2000 és 2002 között. Ezek után került a parlamentbe az MSZP országos listájáról, majd lépegetett felfelé a ranglétrán, egészen az oktatási államtitkári pozícióig, amely posztot 2004 és 2010 között töltötte be Gyurcsány Ferenc miniszterelnköksége idején. 

Fiktív szervezetek

Azt ugyanakkor valószínűleg szívesen elfelejtené, hogy 

előbb az ügyészség, majd a bírság is tanúként hallgatta ki Zuschlag János perében.

Zuschlag, mint az Ifjú Szocialisták egykori alelnöke ellen 2007-ben emeltek vádat, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt. Mint kiderült, a korábbi országgyűlési képviselő társaival a kétezres évek elején-közepén fiktív szervezeteken keresztül nyert el állami pályázatokat, összesen 72 millió forintot szerezve így törvénytelenül.

Az egyik ilyen szervezet, a Holnap Városért Egyesület is szerepelt a vádiratban, mint amelyet Zuschlag vallomása szerint szintén a közpénzek megszerzéséért hoztak létre.

A Holnap Városért Egyesület jogelődje pedig az a Fiatal Városért Egyesület volt, amelyet éppen Arató hozott létre.

Az egyesület alakuló közgyűlését az ő lakásában is tartották, az alapítok között pedig ott volt Zuschlag is – mint azt a bíróság is megállapította.

Az egyik vádlott vallomása szerint ráadásul a Zuschlag és Arató által közösen használt MSZP-irodában készültek a fiktív pályázatok és számlák. Arató ugyanakkor semmilyen törvénytelenségre nem emlékezett kihallgatásai során. Mindenesetre az is kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc sportminisztersége idején 2003-2004-ben rendszeresen voltak olyan egyeztetések, amelyeken Arató is részt vett.

Arató egykori párttársát végül a Szegedi Ítélőtábla hat év szabadságvesztésre ítélte.

Viccelődés az áldozatokon

A volt oktatási államtitkárnak egyébént korábban sem volt szerencséje egykori kollégájával, hiszen ő is ott volt, amikor 2004 októberében az Ifjú Szocialisták – közöttük egyébként Ujhelyi István – a Terror Háza előtt tartott megemlékezésén Zuschlag a holokauszt áldozatain viccelődött.

Arató a baloldal 2010-es súlyos bukása után a Pécsi Tudományegyetemen oktatott tanársegédként, majd 2014 és 2017 között asszisztensként dolgozott az Európai Parlamentben.

2018-ban a DK országos listájáról jutott vissza a parlamentbe. Azóta a párt frakcióvezető-helyettese, s természetesen Gyurcsány Ferenc régi, megbízható katonájának számít. Botrány kerekedett abból is, amikor egy tévés interjúban lényegében sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Magyarországon relatíve kevesen haltak meg koronavírusban.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2022. szeptember 20. 16:39
Szarató Gergely a pislákoló fényű, lángeszű DK-s politikusok között is az egyik leghalványabb lángnyelv, mely a Gyurcsány házaspárnak benyal.
Osztap Bender
2022. szeptember 20. 13:46
Vajon az árnyékban lassabban olvad a fülük mögé fagyott szaros vaj? "Gyurcsány egyik megbízható katonája felel majd az árnyékkormányprogramért" Egyébként pedig árnyékban igen nehéz "árnyékkormányprogramozni", kevés ahhoz a hájfej. Világosság, tudás, alázat, becsület, a nép tisztelete, vajon hová tüntetek a árnyék homályában?
kozakgabor
2022. szeptember 20. 13:13
Jó nagy rakat szar. Büdös is. Gyorsan ki kell lapátolni a 3.14csába az összeset.
kozakgabor
2022. szeptember 20. 13:13
Jó nagy rakat szar. Büdös is. Gyorsan ki kell lapátolni a 3.14csába az összeset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!