A választási pofon utáni feszültséglevezetés zajlik az ellenzéknél – elemzők a Mandinernek

2022. július 15. 15:00

Előbb a kata-törvény, majd az energiaválság miatti intézkedések voltak azok, amelyek kiborították a honi ellenzéket. A hét elején párszáz katás vállalkozóként dolgozó futár és civil tüntetett azért, hogy a kormány ne szigorítsa a kisvállalkozások adókörülményeit. A demonstrációkra hamar rárepültek az ellenzéki pártok, még úgy is, hogy direkt kérték őket, ne ott népszerűsítsék magukat. A kérdés az, jó-e ez a taktika, és tudnak-e ezzel szavazókat szerezni?

2022. július 15. 15:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Hétfőn délelőtt nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek az új kata-törvényt. A Pénzügyminisztérium azzal indokolta a változtatást, hogy a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján voltak olyan munkáltatók, akik ebbe az adózásba kényszerítették a munkavállalókat, amivel a büdzsét, a katát fizető „kényszervállalkozókat”  és a tisztességes adózókat is megkárosították. 

Tüntetések kezdődtek a kata szabályainak módosítása miatt

A törvényjavaslat benyújtása után több tüntetés is volt a fővárosban, ezek a hét elején többször is megbénították a Margit híd és az Erzsébet híd forgalmát, szerdán már a Kossuth tér - Oktogon - Hősök tere útvonalon mozgott a tömeg, majd egy kis csoport a Budai Várba is felment. Csütörtökön a Magyar Kétfarkú Kutyapárt volt az, amelyik sörpadokkal és egy kis színpaddal próbálta elfoglalni az Erzsébet hidat. Itt megjelent Márki-Zay Péter is, aki először szólalt fel a kata-ügyben, majd szokásához híven egy erős mondattal szállt bele a magyarok egy nem kis csoportjába, amikor kijelentette, hogy

A hét elején kezdődött, jórészt csalódott civilek spontán szerveződése nyomán indult tüntetésekre hamar rárepültek a politikusok. Ez a tiltakozók közül sokaknak nem is tetszett. Az ellenzéki pártok egymásra licitálva próbáltak kiállni a vállalkozók mellett, még úgy is, hogy ők a kata 2012-es bevezetésekor egyikük sem támogatta azt a parlamentben. A tüntetők is eléggé meglepődtek, amikor ez kiderült.

Mráz Ágoston: Az ellenzék most pótolja be, az április 3-át követően elmaradt feszültség-levezetést

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója a Mandinernek elmondta, hogy a kormány szerint lesznek alternatív vállalkozási megoldások és nem lesz olyan érintett, aki munka nélkül marad. A szakértő kiemelte, hogy a társadalmi tiltakozási potenciál korlátozott, a mostani téma nem pártpreferenciát változtató kérdés. 

Sokkal mélyebben húzódik a pártpreferencia, mint egy ilyen adótechnikai kérdés”

–  jelentette ki.

A Nézőpont Intézet vezetője lapunknak úgy fogalmazott, hogy azért a Momentum a mostani demonstrációsorozat legaktívabb pártja, ugyanis a kata bevezetésekor a mozgalom még nem létezett, így ők a leghitelesebbek. A többi ellenzéki párt, mint ismeretes, a bevezetésről szóló tervezetet nem támogatta az Országgyűlésben, a szakértő szerint ez számukra erős legitimitás-deficit. 

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Mráz Ágoston Sámuel szerint pár ezer ember mozgósításánál nem lehet sikertörténetről beszélni, a fővárosban ráadásul az április 3-i választás után elmaradt a korábbi voksolások után jellemzően kialakult nagy tüntetéssorozat.

Nem történt meg a feszültséglevezetés, április 3-a után akkora volt a bánat, ezt most pótolják be”

– értékelt a Nézőpont vezetője, aki szerint nem a kiábrándult fideszeseket látni az utcán. 

Az ellenzéki pártok megpróbálják meglovagolni a felháborodást

A tüntetéseken rendre megjelentek az ellenzéki képviselők Varju Lászlótól Arató Gergelyen át Tordai Bencéig, demonstrálva, hogy kiállnak katások mellett. A szerdai tüntetésen a Jobbikból lassan teljesen kiebrudalt Jakab Péter is megjelent, ám ez több tüntetőnek nem tetszett. 

Jámbor Andrást is csak addig szerették, míg a helyszínen közvetítette a parlamenti vitát”

– mondta a Mandiner kérdésére Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. 

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

A politológus úgy véli, mivel nem az ellenzéki pártok indították és irányítják a megmozdulásokat, ezért csak ráúszni tudnak az elégedetlenségi hullámra, de ettől erősödni nem tudnak. Kiszelly Zoltán elmondta, van a mostani eseményeknek egy társadalmi-politikai- és egy gazdasági vetülete is, azonban nem az ellenzék szintjén jön a téma.

Az ellenzéknek alternatívát kéne kínálnia, nem a hullámot lovagolnia. Szakpolitikai utóhatások lesznek, de ez nem használ a baloldalnak”

– közölte a politikai elemző, aki szerint az Országgyűlésben nyári szünet jön, így a tüntetések intenzitását legfeljebb a köztársasági elnök döntése befolyásolhatja, amennyiben Novák Katalin az Alkotmánybíróságnak küldi a törvényt.

Závecz Tibor szerint az ellenzéknél egyértelműen a politikai haszonszerzés a lényeg

Megkérdezett politikai elemzőink mind egyetértettek abban, hogy nyár közepén nagyon ritkán vannak ekkora megmozdulások. Így van ezzel Závecz Tibor is.

A Závecz Research vezetője úgy látja, az ellenzék köreiben jelenleg egy önmarcangoló útkeresés zajlik.

Ez alól véleménye szerint a Momentum a kivétel, mely idén került története során először a parlamentbe és állítása szerint felszálló ágban vannak, hiszen csak most ízlelik meg a nagypolitikát.

Arra a kérdésre, hogy miért is a Momentum jelenleg a legharciasabb párt, amely tüntetéseket szervez és a leglátványosabban van jelen a megmozdulásokon, a szakértő úgy válaszolt, hogy rájuk amúgy is jellemző volt, hogy kimennek az utcára. Van múltjuk és rutinjuk az utcán, emlékezzünk csak vissza, több nagy tüntetésen is kint voltak. Talál a Momentum választóival leginkább kompatibilis az ilyen jellegű utcai politizálás” – fogalmazott.

Fekete-Győr András, a Momentum egykori elnöke, és nemrég leváltott frakcióvezetője például egy évekkel ezelőtti tüntetésen füstgránáttal dobta meg a rendőröket, ami miatt fel is jelentették, meg is vádolták, ügye jelenleg bírósági szakaszban van és amennyiben elítélik, búcsúzhat parlamenti helyétől.

Závecz Tibor szerint a kata-törvény és a rezsicsökkentés ügyében született intézkedéseknek igazán, politológiai értelemben akkor lesz hatása, amikor életbe lépnek, melyre legkorábban másfél hónap múlva kerül sor, addig nem lehet arra érdemben válaszolni, mennyire változtatja meg a két kormányzati döntés a közhangulatot. 

– fogalmazott a Závecz Research igazgatója úgy véli a fő kérdés pillanatnyilag az, hogy a baloldali pártok fenn tudják-e tartani a dühös hangulatot addig, ameddig az első törvények életbe lépnek és megérkezik az első számla az emberekhez vagy az első kata-s vállalkozó átkerül másik adózási formába. 

Kiemelt kép: Jámbor András Facebook-oldala

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2022. július 16. 08:30
Az ellenzéknek olyan fokra sikerült emelni az Orbán gyűlöletet, hogy Orbán minden döntését ellenzik. Lassan már úgy néz ki helyzet, hogyha Orbán úgy dönt, hogy lemond, azt is ellenezni fogják.
rezsicsokkentes
2022. július 15. 19:24
De gazak vagytok vagy botok mert ha láttátok a rezsi megvonása nem nyalnatok a Fideszt már. Komolyan kamu fiókok kommentálni itt xd
chief Bromden
2022. július 15. 18:22
Az ellenzékben nagy a feszültség, kicsi az ellenállás, minden csak volt, Gyurcsány érintése pedig halálos. Erről megboldogult pártvezetők tudnának mesélni. :)
Nagyhuba1
2022. július 15. 17:22
Nagyon helyes a KATA átalakítása. Ezután eszembe se jut Fudpanda megrendelést leadni. A KATA lehetőségével eddig élőket egyáltalán nem szidom,mert csak kihasználtak egy törvény adta lehetőséget. Most ennek lett vége, az eddigieket csak megköszönniük kellene. Sok tízezer-százezer vállalkozó fizetett és fizethet ezután is kedvezményes adót, válassza mindenki ki a neki megfelelőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!