Gyurcsány: Mi előre megyünk, nem hátra!

2022. április 09. 11:40

Márki-Zay a kezdetektől fogva alkalmatlan volt, Dobrevvel nyertünk volna – értékelte a választási eredményeket a DK elnöke.

2022. április 09. 11:40
null

Gyurcsány Ferenc értékelte a választási eredményeket. „Aki fél az igazságtól, azt a hazugság fogja legyőzni. Drámai vereség után súlyos mondatok követelnek maguknak helyet. Aztán majd értő, határozott cselekvés. Ez a munka kezdődik most el” – írta közösségi oldalán, beszéde megkezdése előtt a DK elnöke.

Az elmúlt harminc év legsúlyosabb vereségét szenvedte ez az oldal. A vereség megrendítő” – kezdte beszédét, majd hozzátette:

vereséget nemcsak a pártok szenvedtek, hanem a mozgalmak által vallott értékek is: a szabadság és az európai, polgári Magyarország.

A DK elnöke szerint bezárult a Fidesz ellenzéket érő ostromgyűrűje Orbán Viktor kormányzásának tizenkét éve alatt, de ez nem jelenti azt, hogy a vereséget szenvedő oldalnak meg kellene adnia magát.

Kijelentette: hibásnak tartja a felvetést, hogy a képviselők ne vegyék fel mandátumukat.

Ha leég a kisvárosi zeneiskola, nem fontos, hogy a mi kislányunk volt a legjobb zongorista a zeneiskolában. Ez így természetes. Nem fontos, hogy a legerősebb párt lett a DK. Nem tapsoltatok, érthető, ez így van rendjén. Van egy lokális siker, elsősorban osztozunk azokkal, ami a mi oldalunkkal történt. Először a mi fejünk lesz tiszta, mi fogunk tisztán látni” – mondta Gyurcsány, majd Márki-Zay korábbi kijelentésére utalva hozzátette: „Demoralizálja a sereget, ha valaki utólag azt mondja, hogy az ellenzék nem is igazán akart győzni.”

– jelentette ki a DK elnöke, aki szerint továbbra is együtt kell maradnia az ellenzéknek, és egy sokkal szélesebb politikai egységet kell létrehozni az együttműködő pártok között. „Már közös volt a ház, de még nem volt közös az álom” – mondta, majd hozzátette: „Az orbáni önkény alternatívája a hazafias demokratikus berendezkedés, amibe a jobbközéptől a szabadelvűekig mindenki beletartozik.

Gyurcsány szerint az a vád, miszerint a Jobbik együttműködése többet vitt, mint hozott, megalapozatlan és igaztalan, s kitért arra is, hogy vérlázítónak tartja azokat a vádakat, hogy nem akart győzni az ellenzék. Karácsony Gergellyel példálózott, aki, mint fogalmazott: „ment és csinálta.”

Mit kapott Jakab Péter? Milyen jelzőket aggattak rá? Ők talán nem akartak győzni?” – tette fel a kérdést védelmébe véve a Jobbik elnökét.

Igaz-e, hogy a legjobb jelölteket hozta ki győztesnek az előválasztás?

Gyurcsány úgy véli, az egyéni jelöltek esetében ez rendben van, hiszen azok szavaztak rájuk, akiknek a jelölt felelősséggel tartozik, ám a miniszterelnök-jelölt esetében már nehezebb a helyzet .

Van itt egy félreértés: Mi nem köztársasági elnökjelöltet jelöltünk. A kormányfő nem a választóknak tartozik, hanem a parlamentnek. Az előválasztási kormányfőjelölt-választás kiveszi a jelölés jogát abból a világból, amelynek a feladata lesz a megválasztás.”

„Tizenhat éve sebeznek, vágnak, meg akarnak ölni, és most azt mondják, kövessek el én öngyilkosságot. Megfontolom! Megfontoltam! Nem!”

– szögezte le a pártelnök. „Legalább egy évtizede visszatérő toposz, hogy a DK a Fidesz kottájából játszik. De legyen világos a gyurcsányozás a Fidesz narratívája.”

 

 

Legyetek Gyurcsányok!

„Ne védekezzetek, akarjatok Gyurcsányok lenni. Akarjatok küzdeni, nem feladni, velük szembe menni, kitartani, pártot építeni, nem hátrálni: legyetek Gyurcsányok!”

– mondta, majd kijelentette:. „Már Gyurcsányok vagytok. Mert nem én vagyok Gyurcsány!” 

A DK elnöke kitért arra is, hogy nem magyarázkodni kell, nem bűnbakot keresni, hanem szembe nézni, küzdeni, kompromisszumok nélkül, becsületesen. Megígérte, hogy a DK ezt fogja tenni, és nem kér engedélyt se kormánytól, se mástól, hogy azt tegye, amiben hisz.

Mi előre megyünk és nem hátra – szögezte le.

Ami biztos, hogy zavaros hetek jönnek. Jönni fog a bunkós bot. Egyik oldalról a kínos csend. A másikról hibáztatás. Amit gondolunk, az vita tárgya lesz” – összegezte a DK elnöke, aki szerint pár hónap múlva lecsendesednek az indulatok, utána majd jöhet az építkezés az ellenzéki oldalon. Ennek azonban előfeltétele, hogy el kell végre dönteni, hogy mi az ellenzék alapviszonya a kormányhoz.

Merjetek baloldaliak, zöldek, jobbközép demokraták lenni, mert ha engeditek, hogy más legyen az helyettetek, akkor elvesztek!" – zárta beszédét Gyurcsány.

Összesen 255 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
há mit gondol Maga mik vagyunk mink itt
2022. április 13. 20:47
hát ezt... jól elgyurcsányozta: https://youtu.be/jazv5LgbLLw
nebulo15
2022. április 10. 15:40
Jó hét volt a FIDESZ-nek lett 2/3 és a másik oldalon kiderült Ferenc marad. A jelszavuk mostantól: "Je suis FERENC" ! Ez csodálatos, Ferenc-nek a polgári oldal szavazói hálából felajánlják, hogy ha máj kell segítenek megtalálni ! Bal oldalon az elkopott "Előre a lenini úton !" helyett jön "Az előre már négyszer sikeres gyurcsányi úton ! A FIDESZ-nek már csak egy dolga van, ha úgy tűnne, hogy a baloldalon már túl sokan hasonlítanak FERENC-re (Ő kérte tegnap !) akkor államilag dotálja a jég- csákány árát, mert az egy fontos segédeszköz az elvtársak esetleges vitáinak rendezésénél.
Veteránrobi
2022. április 10. 12:19
A pulton most is törkölypálinka lötyög a pohárban nem víz. Ettől olyan csapongó és költői akar lenni. Vasárnap kiderült, hogy a piás Fletó Viktorka cipőfűzőjét sem köthetné meg, de még ki sem pucolhatná felvétel előtt. 2026-ban már biztos az agylágyulása és egy öregotthonban végzi a többi öreg komcsival. Idézet: "Van egy olyan mondás, hogy ha a kupiban nem megy az üzlet, akkor nem a bútorokat kéne lecserélni"
rókabácsi
2022. április 10. 10:24
elöttetek a szakadék, mögöttetek a maradék ellenzék! feri halál tusája indul!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!