Visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat a kávéfogyasztás

2022. február 07. 12:36

Napi fél és három csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is – derült ki a Semmelweis Egyetem kutatásából.

2022. február 07. 12:36
null

Napi fél–három csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát is – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. A budapesti egyetem a londoni Queen Mary Egyetemmel közösen végzett kutatást, a kutatócsoport a brit UK Biobank adatbázisát felhasználva összesen 468 629 olyan felnőtt adatait elemezte, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségben.

A 11 évig tartó vizsgálat során a kávézási szokásokat részletes kérdőív segítségével térképezték fel: adatokat gyűjtöttek az életmód mellett a kockázati tényezőkről, mint amilyen a magasvérnyomás-betegség, a diabétesz vagy a koleszterinszint is. A résztvevőket három csoportba sorolták: kávét nem fogyasztók (0 csésze/nap; 22,1%), kávét mérsékelten (0,5-3,0 csésze/nap; 58,4%) és kávét jelentős mennyiségben (>3,0 csésze/nap; 19,5%) fogyasztók.

Kardiovaszkuláris szempontból előnyös

Az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét – magyarázta a kutatás eredményeit dr. Simon Judit, a tanulmány első szerzője, a Semmelweis Egyetem PhD hallgatója.

„A jelenlegi tanulmányban csaknem félmillióan vettek részt, ami nagyon komoly statisztikai erőt biztosít az adatok értékelésekor. Az eredmények szerint a mértékletes kávéfogyasztás kardiovaszkuláris szempontból nem káros, sőt előnyös lehet. Ismereteink szerint ez az eddigi legnagyobb volumenű kutatás, ami a kávéfogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaira fókuszált” – mondta dr. Steffen Petersen, a Queen Mary Egyetem William Harvey Kutatóintézetének professzora, a kutatás koordinátora.

Az eredmények szerint nem mindegy, hogy milyen típusú kávét fogyasztunk.

A kutatásban résztvevők közül legtöbben vagy őrölt kávét vagy instant kávét ittak rendszeresen”

– tette hozzá Zahra Raisi-Estabragh, a Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa. „Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtunk összefüggést, ugyanezt már nem tudtuk kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében.”

Nyitókép: MTI / Pinke Tibor

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2022. február 08. 11:26
Csak nekem tűnik úgy, hogy mióta egyre több az orvos, meg a tudományos kutató, meg az őket kiszolgáló high-tech ketyeró, egyre többféle a betegség, ráadásul drasztikusan nő a panaszosok, betegek száma? A gyógyultakról, panaszmentesítettekről, ahogy a félrediagnosztizáltakról, félrekezeltekről sosincs adat, hogy összehasonlíthatnánk.
kérdés
2022. február 08. 11:01
Nnnna, mennyi tudor ..... és mennyi reklámcélra való tudományos kutatás ..... reklámból áll lassan az egész világ ...... hallgatom a délelőtti eü-is agymosást ..... vegyél újfajta nyomásmérőt, hiszen úgysincs időpont a kardiológiára, helyette mérjed a komposztálható ketyeróval, akár félévente új kiadásban gyönyörködhetsz .... még véletlenül sem arra tunningolnak, hogy spórolj egy kis konyhakertre valóra, legyen salátás ágyásod...hiszen akkor meglenne egészséges mozgásod, táplálékod, nem szemetelnéd tele a környezetet, nem mérnéd parázva kétóránként a vérnyomásod....nahát ..... nem lehet, hogy túl sok a ráérő doki, vagy sok a kihasználatlan, akinek már nem a gyógyítás a házi feladata, vagy esetleg soha nem is értett hozzá? Napi két kávét iszom, mert régóta TAPASZTALTAM MAGAMTÓL, hogy nemcsak jólesik, de jót is tesz .... A fittyfenének kell állandóan lebeszélni a népeket a SZEMÉLYES tapasztalásról, véleményalkotásról?
crydog
2022. február 08. 10:01
Akkor a reggeli - kávé-cigi-konyakoskávé-cigi- kombóval most mi legyen?
Jason Bourne
2022. február 08. 08:16
Muszáj leszek visszaszokni a kávéra, pedig 15 éve nem iszom, inkább teázom. Az nem jó a szívnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!