Hodász András atya Márki-Zay Péterre szavazna, ha most lenne a választás

2022. február 05. 08:11

Nincs felülről jövő elvárás, hogy kampány idején a szószéken mit kell csinálniuk – jelenti ki az ismert atya Veiszer Alindának, a beszélgetést a Telex szemlézte.

2022. február 05. 08:11
null

Hodász Andrásnak szimpatikus Márki-Zay Péter, őt támogatja jelenleg, most rá szavazna – mondta a pap Veiszer Alindának, a beszélgetésből a Telex írt hosszabb cikket. Az ügy előzménye, hogy a baloldali miniszterelnök-jelölt január végén részt vett Hodász András egy miséjén, majd szelfiztek is. Azt is hozzáteszi, hogy lehet, hogy ezt nem kellett volna csinálni, de ott és akkor végül is bevállalta. Számára hitelesnek tűnik Márki-Zay, és mint ember, szimpatikus, de nem buzdít senkit szavazásra. Bárkivel szelfizne, Orbán Viktorral is, ha elmegy a miséjére, csak nem tudja megáldoztatni, mert református.

Az oktatási rendszert gyerekellenesnek érzi

Jobboldali konzervatívnak tartja magát, de az oktatási rendszer egészét gyerekellenesnek érzi. A kötelező hitoktatással, vagyis hittan vagy erkölcstan oktatásával sem ért egyet. A mostani oktatási rendszer bűneként említi a leterheltséget, a magányt, az izolációt, a családi kapcsolatok széthullását, bár hozzáteszi, természetesen ezek egy részéért más tényezők is felelősek, például a mobileszközök elterjedése.

Arról is beszél, hogy antidepresszánsokat szed, ezért kissé meghízott. Azt mondja, a mostani elbizonytalanodásában nemcsak az van benne, hogy jó-e, amit csinál, hanem hogy van-e ereje ahhoz, amit csinál. Foglalkoztatja a pszichológia és a spiritualitás kapcsolata, de az is, hogy mi a viszonya az egyházához, és nem könnyíti meg a saját önismereti útját.

Dől rá a feszültség mindenhonnan,

néha ez az oldal haragszik, néha az az oldal, néha fentről haragudnak, néha lentről – jelenti ki.

A több történelmi egyház által decemberben aláírt, nagy port kavart nyilatkozatról azt mondja, az egy tévedés, hogy az emberi méltóság a férfi-nő házasságon alapszik, mert ez azt jelentené, hogy csak annak van emberi méltósága, aki házas. Ilyenkor muszáj azt mondani, hogy „ezt nem gondoltuk át, ezt javítani kellene, mert így nem oké” – fogalmaz. Szerint ez nem lehet az egyház hivatalos véleménye, ez szembemegy a kétezer éves tanítással, a katekizmussal, a Bibliával. Maga a magyar alaptörvény is úgy fogalmaz, hogy az emberi méltóság a fogantatástól van.

Nincs elvárás, felülről jövő utasítás

Az interjúban szó esik még a meleglobbival kapcsolatos kijelentéséről, arról, hogy a probléma szerinte sokszor arról szól, „egész egyszerűen mind a két oldal túl érzékeny”, nagyon könnyű egy kicsit is kritikus vélemény után rögtön megkapni, hogy valaki homofób, vagy hogy liberális. Az örökbefogadás kérdésében változott a véleménye az utóbbi időben, sokkal jobban el tudja képzelni, hogy meleg párok örökbe fogadjanak gyerekeket, ez egy jobb megoldás, mint a lelencházak.

A népszavazáson részt vesz, és érvénytelenül szavaz.

Arra a kérdésre, hogy a választási időszakban, a kampány idején mi a szószéken a feladat, azt mondja, nincs elvárás, nincs felülről jövő utasítás arra, hogy mit kell vagy mit nem kell csinálniuk, ezt mindenki maga dönti el.

A katolikus egyházon belül abúzusokról és azok kivizsgálásáról azt mondja, erre az egyház adja a legjobb választ, csak nagyon rosszul kommunikálják.

(Nyitókép: YouTube)

Összesen 498 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. február 08. 08:02
TÚL SOKAT "SZEREPELSZ"...HODÁSZKÁM, VEDD MÁR ÉSZRE APAFEJ! AHHOZ KÉPEST MINDENKÉPP, HOGY MENNYIRE KEVÉSSÉ VAGY OKOS--ÉS AKKOR MÉG EUFEMISZTIKUSAN FOGALMAZTUNK.
VeTraTa
2022. február 06. 21:39
Vajon ennek hatására Bayer visszalép az evangélikusokhoz?
gabi11
2022. február 06. 11:37
Ilyen réveteg tekintettel szavazhatna Micimackóra is, akkor sem lennék meglepve. Meg kell kérdezni az elvonókúra után!
amca
2022. február 06. 09:02
Hodász nevű ál keresztény antideproesszót szed. Tehát mentálisan súlyosan sérült!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!