Meghalt Csíkszentmihályi Mihály, a flow elmélet megalkotója

2021. október 21. 08:00

A világhírű amerikai-magyar pszichológus 87 évet élt.

2021. október 21. 08:00
null

„Nem volt egyetlen kiemelkedő pillanat, a család és a munka tesz boldoggá. Mostanában annak örülök leginkább, ha valami érdekes és váratlan összefüggést találok az adatokban” – mondta 2015-ben a Forbesnak, amikor a boldogság kutatóját arról kérdezte a lap, mi volt élete legboldogabb pillanata.

A flow-élmény, vagyis egy nagyon összpontosított elmeállapot pszichológia koncepciójának megalkotója volt a Széchenyi-díjas tudós. A Claremont Graduate University Pszichológia és Menedzsment tanszék professzora, korábban a Chicagói Egyetem Pszichológia Intézetének és a Lake Forest College szociológia és antropológia intézetének vezetője volt. A Magyar Érdemrend nagykeresztjének tulajdonosa, az MTA külső tagja, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás volt – írja róla a Wikipedia.

Nyitókép: MTI/Veres Nándor


 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ergo07
2021. október 21. 12:18
Kiegyeznénk, ha ilyen oktatók lennének az ELTE pszich karán.
Csöncsön
2021. október 21. 10:49
Maga sem állította soha, hogy amit fölfedezett, azt ne tudták volna már a régi görög, kínai és más bölcsek is. De modern formában újra kimondta az igazságot. Én nagyon örülök, hogy megtette, nagyon sok jót tett vele az emberiségnek (és személy szerint nekem is). Nyugodjék békében!
Igazságpárti
2021. október 21. 09:36
Kiváló könyveket írt! RIP.
Sörgyári megálló
2021. október 21. 09:31
Kivételesen nagy ember volt s nagyon okos dolgot tanított. Igazán sajnálhatja és magára vessen, aki nem olvasta még. Ráadás, hogy magyar volt. Isten nyugosztalja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!