Péntektől orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben

2021. június 30. 20:19

Az emberi erőforrások minisztere legújabb rendeletének célja az orvosok tehermentesítése.

2021. június 30. 20:19
null

Péntektől érvényes Kásler Miklós erőforrás-miniszter azon rendelete, amely értelmében orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben – közölte a hírt az Inforadio.hu. A portál szerint az új szabályozás, az orvosokat tehermentesíti, a háziorvosi rendszerben lévő lukakat tömhetik be így.

A háziorvosi ügyeleti szolgálatban a szakképzettségnek megfelelő tevékenységben vehet részt mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló. Azonban a 12 féle szakorvosi képesítés valamelyikével rendelkező orvos szakmai felügyeletét biztosítani kell. Korábban a mentőszolgálat azt közölte, hogy országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgoznak, a pilot program pedig Hajdú-Bihar megyében indul.

A tervekből következően kevesebb helyen működhet majd orvosi ügyelet, illetve a három fős stábokat helyenként egy mentőtiszt válthatja. A lap leszögezi, a mentőtisztek és a kiterjesztett hatáskörű ápolók nem orvosok, de egyetemen végeznek. Bevonásuk az ügyeleti rendszerbe összefügghet azzal, hogy sok a betöltetlen háziorvosi állás.

(Inforádió)

Kép forrása: MTI / Máthé Zoltán

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. július 02. 10:01
Sokkal jobb ötlet lenne, orvostanhallgatókat foglalkoztatni asszisztensként a háziorvosoknál, akik elöszürni tudnák a betegeket, megkönnyítve és felgyorsítva a túlterhelt orvosok munkáját. Ez nekik jó gyakorlat lenne, miközben egyes beteg lelki támasz igényével is ök foglalkoznának és nem az orvosra hárulna az is. Persze mint mindig, a kérdés az, hogy anyagilag ezt hogy lehet megoldani.
ferfe
2021. július 01. 23:19
Kedves Vili a veréb! " Nyitva vannak a határok." " Akinek nem tetszik, el lehet menni." " Itt lehet hagyni bennünket, kérem szépen." Ismerős??? És itt is hagytak bennünket! Értem, hogy az ellenzéknek ez a bejelentés jó paci, de ki hinné el, hogy valamilyen fogasról hirtelen le fognak akasztani több ezer orvost az anno általuk elüldözöttek helyére? Tisztelettel.
fraktoaster
2021. július 01. 18:30
Amúgy ha rajtam múlna, én az egész orvosi ügyeleti/háziorvosi ügyeleti rendszert megszüntetném, mert egy szükségtelen luxus. Az eddig ráfordított pénzt pedig a mentőszolgálat és kórházi sürgősségi osztályok (SBO-k) finanszírozásába forgatnám be...
fraktoaster
2021. július 01. 18:26
Szóval nem kell rinyálni. Ellentmondás: 1. Az mindenkinek természetes, hogyha lefordul a székről, véres habot köp, lebénult a fél oldala, hasba döfték konyhakéssel, elütötte az autó és mentőt hív, akkor nem orvos látja el, hanem mentőtiszt. Mert az eset kocsin bizony nagy valószínűséggel nem lesz orvos. Ez évtizedek óta a világon mindenhol így működik és jól is van így. 2. Arra mégis epét hánytok, hogy az központi orvosi ügyeleten - amit sok helyen már eleve "csak" sürgősségi ügyeletnek hívnak - a hányás-fosás, torokfájás, vérnyomás kiugrás, szédülés, beszorult fing, benőtt köröm panaszokat először nem orvos fogja azonnal ellátni, hanem esetleg egy diplomás ápoló, vagy mentőtiszt... Jó receptet nem fog tudni írni, de mint mondtam, amire receptírás a gyógyír, az nem sürgős...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!