Nem gyűlölöm a katolikus egyházat

2021. május 28. 14:08

Az egyéni bűnök elkövetése mögött rendszerszintű okok húzódnak és nem csupán egyéni okok. Interjú.

2021. május 28. 14:08
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita

„Kemény könyvet írt, megüli a lelket. Önt mennyire viselte meg?

Egy jó darabot bedarált a lelkemből. Úgy mentem át az áldozatokkal együtt egy belső feldolgozási folyamaton, hogy közben velük együtt szinte újraéltem mindegyikük traumáját. Nem az az ember vagyok ma már, aki másfél évvel ezelőtt voltam.

Miért éppen önnek nyíltak meg az áldozatok?

Ennek több oka van. Egyrészt nő vagyok, míg a bántalmazók szinte kizárólag férfiak voltak. Teológusként jól ismerem a Bibliát és a katolikus egyházat, ugyanakkor nem vagyok része az egyházi szervezetnek. Márpedig az érintettek azt tapasztalták a saját bőrükön, hogy a katolikus egyház nem kíváncsi a traumájukra, nem segít nekik a feldolgozásban, nem szankcionálja az elkövetett bűnöket. Elvesztették a bizalmukat az egyházukban. Másrészt előttem nem szégyellték mindazt, amit egyházi személyek velük szemben tettek, biztosak lehettek benne, hogy megvédem az inkognitójukat, és azt is érezték, hogy engem valóban érdekel a sorsuk. Olyan mélységig tárták fel előttem a legbelsőbb titkaikat, ahogyan azokról korábban sosem beszéltek.

Egyébként úgy került ebbe a szerepbe, mint Pilátus a krédóba?

Nem terveztem azt, hogy ezzel a témával fogok foglalkozni. Nagyon felbosszantott Veres Andrásnak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének reagálása 2019 tavaszán Ferenc pápa felhívására, aki zéró toleranciát hirdetett az egyházon belüli szexuális erőszakkal szemben. Veres püspök úr úgy nyilatkozott, nem tudja pontosan hány ilyen eset lehet Magyarországon, de nem is tervez átfogó feltárást, mert az ügy az egyes egyházmegyékre tartozik. Többször is élesen bíráltam ezt a hozzáállást a blogomon, majd cikkeket kezdtem el írni a témában, amelyekben leírtam, hogy szívesen meghallgatok minden olyan áldozatot, akiknek szükségük van egy értő szívre. Később a legkülönfélébb emberek osztották meg az érintettekkel az írásaimat, így talált rám egy fiatal nő, akinek a pszichológusa hívta fel rám a figyelmét. Ő – akit nagyon fiatalon ért bántalmazás egy egyházi személy részéről – Zsófi néven szerepel a könyvben, és a vele való találkozás megváltoztatta az életemet.”

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. június 02. 19:54
A püspököknek nem tetszett az írása, ami azt jelenti, hogy volt értelme! Ma már törölték a Mandinerről.
kikicsoda
2021. május 29. 23:49
Ez egyre hülyébb lesz. Minden gondolata, mondata saját magáról szól. Ennyire betegesen énközpontú, nárcisztikus embert már nagyon régen (vagy talán sohasem) láttam. Az ilyenek miatt értékelödik le a Ph.D.. mint tudományos fokozat.
catalina9
2021. május 29. 17:05
Nem gyűlölöm a katolikus egyházat" de jól elvagyok azokkal, akik gyűlölik...és ők is velem..egy vérből valók vagyunk...
Lolka-Bolka
2021. május 29. 14:01
Az osszes megszolalo csak kamu.... ez az otvar buzy picsa csak kitalalta az egeszet , egyszer reszegen elmeselte az egyik leszbi baratnomnek ... Hazudsz te goreny liberalNaci kurva ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!