WHO: Hatásos a Sinopharm, ám egyeseknél szükség lehet harmadik oltásra is

2021. május 04. 15:24

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg több területen is adathiány van a Sinopharm-vakcinánál.

2021. május 04. 15:24
null

Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense a Facebookon tette közzé a WHO Sinopharm-vakcinával kapcsolatos keddi jelentését, melyet a Portfolio.hu hozott le részletesen. 

A WHO kedden megjelent összegzése szerint a kínai vakcina legkevésbé a 60 év feletti, és egyéb társbetegségekben szenvedők esetében hatásos, míg a 18-59 éves korosztály esetében nyújt kellő védettséget. 

„Mi (a WHO) nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél.
  • Közepesen vagyunk bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony.
  • Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását

A WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken:

  • a COVID-19 súlyos formája elleni védelem;
  • a védettség időtartama, az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség (VAED) jövőbeli kockázata;
  • a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatás;
  • várandósságban való biztonságosság;
  • idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem;
  • a forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.”

A Portfólió cikke rámutat arra, hogy azokban az országokban, ahol a Sinopharm oltóanyagát használták a tömeges vakcinációra számos esetben egy harmadik oltással biztosítják a szükséges ellenanyag mennyiségét. Az Egyesült Arab Emírségekben és Szerbiában is úgy találták, hogy több esetben nem alakult ki védettség a Sinopharmmal oltottak esetében, így harmadik dózisra lehet szükség. A Portfolió értesülései szerint a Pécsi Egyetemen a Sinopharm hosszútávú hatásait vizsgáló kutatás eredményei is egybevágnak a nemzetközi kutatásokkal. 

Fotó: MTI/Mészáros János

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci
2021. május 05. 14:39
Érdekes, egy hete itt Budapesten nem beszélt kétértelműen a WHO vezetője a kinai vakcináról... érdemes észrevenni, hogy a jelentés szerint egyeseknél érdemes egy harmadik oltás, nem mindenkinél és pláne nem tömegesen. ha jól tudom, az Astra Zenecánál esetenként fordul elő vérrög- képződés. Pedig azt az EMA engedélyezte. A WHO meg ajánlja. Egy harmadik oltással nincs bajom. A vérrög képződéssel inkább. Szóval sokkal inkább kínai, vagy orosz, mint az EMA engedélyes Astra. De legfőképpen MINDENKÉPPEN oltás. Nem akarok a Gyurcsányra hallgató DK képviselők sorsára jutni.
Antoine
2021. május 05. 00:45
Ott a válasz feljebb. Van egy sor ország, ahol szignifikánsan magasabb átoltottságot értek el az idősek körében Sinopharm nélkül, mint Magyarországon Sinopharmmal.
Antoine
2021. május 04. 22:41
1) Az AstraZenecaval Magyarországon sem oltottak 60 év felett, pont azért, mert kevés volt az adat, pedig nem állt hegyekben a vakcina 2) Izlandon, Dániában, Írországban, Finnországban, Svédországban, Belgiumban szignifikánsan magasabb a 70 éven felüliek átoltottsága, mint Magyarországon, az 1 vakcinával oltott 80 év felettiek aránya az EU átlag alatt van, a két vakcinával oltottaké az EU átlag közelében. Ebből az következik, hogy az EU-s szállítasokból meg lehetett volna oldani az idősek jelentős (90% fölötti) átoltottságát, a Sinopharmot pedig lehetett volna használni a 60 éven aluliaknál, ahol egyébként bizonyítottan hatékony. Forrás: https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#target-group-tab
files32
2021. május 04. 18:16
A WHO oltásellenes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!