Ön is megmentheti egy covidos életét – a vérellátó szolgálat vezetője a Mandinernek

2021. március 23. 17:00

A legsúlyosabb betegeken is segít, ha vérplazmát kapnak gyógyult covidosoktól, utóbbiaknak pedig nem kell attól félniük, hogy emiatt csökken a védettségük. Bayerné Matusovits Andreát kérdeztük.

2021. március 23. 17:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Milyen szerepet vállal az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a járvány elleni védekezésben? 

Több feladatunk is van a koronavírus-járvány kapcsán. Ilyen a speciális, úgynevezett konvaleszcens, azaz fertőzésen átesett, már gyógyult betegtől származó plazma gyűjtése és előállítása, valamint a koronavírus-fertőzés laboratóriumi kivizsgálásában való részvétel. Ezek megvalósításához az Operatív Törzs nyújtott támogatást. A vérplazmagyűjtés kritikus szerepet játszik a koronavírus elleni védekezésben: a Covid-19 fertőzésen átesettek plazmájából előállított készítmények

az egyik leghatékonyabb gyógymódot jelentik az intenzíven fekvő fertőzötteknek.

A különleges vérplazma-terápiának köszönhetően már több súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg gyógyult fel. A kezelés lényege, hogy a gyógyultak vérében képződött specifikus antitestek beadásával nagymértékben segíthető a súlyos állapotban lévő betegek felépülése. Mi toborozzuk a potenciális donorokat, koordináljuk a gyűjtést, előállítjuk, tároljuk és elosztjuk a készítményeket szükséglet szerint. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy oltópontok működtetését is vállaltuk, így még inkább kivesszük részünket a vírus elleni harcból. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által kijelölt jelentkezőket természetesen véradáson kívüli időszakban, és véradástól függetlenül oltjuk.

Mennyien adtak eddig plazmát, s ezzel hány koronavírus-fertőzöttnek segítettek a gyógyulásban?

Eddig országosan 2350-en jelentkeztek speciális plazmadonornak, ebből 477 bizonyult alkalmasnak. Az alkalmas donorok között számosan vannak, akik többször is adnak erre a különleges célra, mindaddig, amíg vérük ellenanyag szintje megfelelő a készítményhez. Ez nem túl hosszú idő, személyenként változó, de átlagosan két-három hónap. Már eddig is nagyon sok beteg gyógyulásához járultak hozzá, de a betegek száma emelkedett, többen vannak, akiknek ez a terápia segíthet a gyógyulásban, ezért kérünk mindenkit, aki bizonyítottan átesett a fertőzésen, hogy jöjjön el mintavételre.

Mi az oka, hogy 2350-ből csak 477 bizonyult alkalmasnak? Kevés volt az illetők ellenanyagszintje, vagy más húzódik a háttérben?

Ennyi személy bizonyult az ellenanyag szintje alapján alkalmasnak.

Aki ad plazmát, annak nem csökken az antitest-szintje? Sokan ettől tartva maradhatnak távol. 

Nem, nincs összefüggés.

A plazmadonor védettségi szintje megmarad.

Ahhoz képest, hogy a járvány kezdete óta összesen 580 642 fő esett át igazoltan a víruson, ezt szám kevésnek tűnik. Hogyan lehetne a lakosságot még jobban rábírni a plazmaadásra? Milyen kampányaik vannak ezzel kapcsolatosan?

A média segítségével folyamatosan hívjuk, kérjük a jelentkezőket, és ott vagyunk a közösségi fórumokon is. 

Hol lehet plazmát adni? 

A speciális plazmadonáció első lépése a mintavétel, amire minden vérgyűjtési helyszínünkön lehet jelentkezni. 

Mi kell a plazmaadáshoz? Ki az, aki nem megfelelő donor?

Az jöjjön, akinek

eltelt legalább három hét a koronavírus-betegségből való gyógyulása óta,

egészséges, kedvet érez a plazmaadásához és még nincs hatvanéves. Hozza magával a személyi igazolványát vagy vezetői engedélyét, lakcím- és TAJ-kártyáját, valamint a koronavírus- vizsgálati eredményt. A pontos részletekről itt lehet tájékozódni. Amennyiben a mintavétel elégséges ellenanyagot mutat a vérben, akkor munkatársunk megkeresi a jelentkezőt, és egyeztet vele a plazmaadás helyszínéről és időpontjáról. 

Hogyan változott az elvégzett tesztek száma az első, második és harmadik hullámban? 

Eddig mintegy 320 ezer vizsgálatot végeztünk el, és végezzük folyamatosan, leállás nélkül, napi 24 órában. A kivizsgáláshoz egy teljesen új eszközparkot szereztünk be és működtetünk Budapesten, a Jahn Ferenc Kórházban lévő Dél-pesti Területi Vérellátó kibővítésével.

Hogyan alakult a véradók száma az elmúlt egy évben? 

Az elmúlt egy év megmutatta, hogy

a véradókra mindig lehet számítani, igazán elkötelezettek,

minden köszönet azoknak, akik a járvány ideje alatt is eljöttek vért adni, mert tudják, hogy ezen életek múlnak. A véradói kedv egyáltalán nem csökkent, de véradás kevesebb lett, hiszen a felhasználás is csökkent, például az előre tervezhető ellátások időszakos felfüggesztése okán. A koronavírus-járvány eddigi ideje alatt mindvégig egyensúlyban volt a vérkészlet. Amikor csökkenni láttuk, vagy többnapos ünnepre készültünk, közzétett felhívásunkra azonnal jelentkeztek a véradók. 

Hogyan lehet azokat megnyugtatni, akik pont a járványtól félve maradnak távol a véradástól? 

Már az első hullámban „újraterveztük” a vérgyűjtéseket, a – sokszor lezárt helyszínű – külső, például munkahelyeken, közösségi intézményekben szervezett vérgyűjtések szerepét intézeteink vették át, ahol a legbiztosabban megtarthatók az előírt feltételek, és folyamatos a fertőtlenítés.

A véradási helyszínek – beleértve a kiszállásokat is – biztonságosak.

Miért fontos, hogy különösen a koronavírus-járvány idején menjünk el vért adni? A járvány alatt több vérre van egyébként szükség, mint békeidőben?

Bár az előre tervezhető műtétek elmaradtak, vérkészítményekre szükség van például a sürgősségi ellátásoknál, életmentő műtéteknél, szülészeten, onkológiai kezeléseknél, és a szervátültetéseknél is. Egy betegnek átlagosan két egység vérkészítmény is elég, de egy májtranszplantációhoz akár 30-40 egységre is szükséges lehet. Egyébként vért adni minden megyeszékhelyen lévő intézetünkben lehet, Budapesten például a XI., Karolina úti központban. Szakmai partnerünkkel, a Magyar Vöröskereszttel együttműködve folyamatosan szervezzük a kiszállásos véradásokat. Véradási helyszínekről és időpontokról a www.ovsz.hu, és a www.voroskereszt.hu, oldalakon lehet, sőt kell is tájékozódni, hiszen változások mindig lehetnek. 

Ki lehet, és ki nem véradó?

Általános feltételként véradásra jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65 (első véradók esetén a felső korhatár 60 év), testsúlya eléri az 50 kg-ot és egészségesnek érzi magát.  Bizonyos gyógyszerek szedése, alacsony hemoglobin szint, magas vérnyomás oka lehet az átmeneti kizárásnak, de erről mindig a kivizsgáló szakember dönt. A feltételekről itt lehet olvasni.

Nyitókép: Ficsor Márton

A Mandiner munkatársa is adott plazmát, itt olvashatja a beszámolót.

a beszámolót.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ginacica
2021. március 23. 20:09
elnézést a vérellátó vezetőjétől. nem tehet róla, hogy fasiszta tojások alatt kell kínlódnia.
Armageddon
2021. március 23. 20:08
Ez a néni a Zsótinéni?
ginacica
2021. március 23. 20:04
a mocskos igazolványhoz kifizettetnétek egy gyógyult tesztjét, sőt gyógyultat eszeveszetten oltatnátok. az ember segít, ha tud. én is voltam véradó. de aki könnyedén csinál első és másodosztályú embert: nem szakad le a képéről ilyenkor a bőr?
szodabár
2021. március 23. 19:39
Gyógyult cividos ? Ahhoz először fel kellene ajánlani egy ingyenes PCR és utána egy vértesztet! Vagy kötelezni rá! Nagyon sokan úgy gyógyulnak meg, hogy a háziorvos csak fellövi a favipiravirt, de a tesztelősöket nem küld ki. Miért ??? Mennyi látens beteg és gyógyult lehet!???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!