Müller Cecília: Az AstraZeneca esetében a WHO és az EMA ajánlásait követjük

2021. március 16. 13:31

Napról napra egyre több fertőzöttet regisztráltak.

2021. március 16. 13:31
null

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta: több ország Európában különféle intézkedéseket léptetett életbe, ezért minden intézkedést be kell tartani. Az országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy óriási terhelés nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre. A brit mutáns sokkal fertőzőképesebb, egy fertőző négy másikat tud megfertőzni. A fiatalokra is nagyon veszélyes, rövid idő alatt súlyos állapotba kerülnek, egyre többen jutnak intenzív osztályra – mutatott rá.

A Pfizer-vakcinából 120 510 oltóanyag érkezett kedden, ezeket a regisztrált időseknek szánják, és a második vakcinára váróknak. Szerdán 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezhet. AstraZeneca-oltóanyag is érkezhet a héten, de a cég már jelezte, hogy csökkentett mennyiségben tud szállítani. Müller Cecília leszögezte: a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden vakcinát engedélyezett, így a korábbiakat is fel tudják szabadítani az oltásra. Az oltakozási hajlandóság is növekszik, mivel november óta 12-ről 46,4 százalékra nőtt az oltást felvenni akarók aránya.

– mondta Müller Cecília.

A WHO és a Nemzetközi Népegészségügyi Központ szerint eddig 17 millió embert oltottak be AstraZenecával, ugyanakkor egyértelmű oksági összefüggést nem tártak még fel az oltóanyag és az oltás utáni elhalálozások között – emlékeztetett Müller Cecília. Hozzátette: eddig 32-en haltak meg vérrögképződés és tüdőembólia következtében, ami a koronavírus-betegség szövődménye. Mint mondta, az Operatív Törzs egyelőre a két szervezet fenti közléseit veszi alapul, és továbbra is olt az AstraZeneca vakcinájával.

Rövidebb együtt tartózkodás is elég, hogy elkapjuk a koronavírus mutálódott változatait”

– figyelmeztetett az országos tiszti főorvos. Mint mondta, a brit mutáns fertőzőképessége lényegesen nagyobb, gyorsan fertőz, és nagyon gyorsan súlyos állapotba kerül a fertőzött személy. 

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. március 16. 14:07
Csak mert egy összefüggés nem egyértelmű, attól még összefüggés.
Mirákulóziai Mikmuk
2021. március 16. 14:00
Miért engedélyezitek negatív hatások ellenére az Astra oltást? Így egészséges embereket fog ez az oltás halálba segíteni..... :((((((
olajfa1
2021. március 16. 13:45
Akkor lehet hogy ez nem 10 embert tud megfertőzni, hanem 15-20-at is... Ráadásul úgy néz ki a dolog, hogy a fiatalabbakat is! Vigyázzunk egymásra továbra is, és még ennél is jobban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!