ITM: Magyarország felkerült a startup világtérképre

2021. március 10. 14:21

Gulyás Tibor helyettes államtitkár szerint Európában miénk az egyik legnagyobb és legtevékenyebb állami kockázati tőkealap.

2021. március 10. 14:21

A világszerte több mint 250 vonzó startup helyszínt összehasonlító Global Startup Ecosystem Report idén először szerepelteti rangsorában a magyar fővárost – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-nek eljuttatott közleményében szerdán.

Kiemelték: a mértékadó jelentés fontos eredményként említi, hogy az elmúlt években közel 27 milliárd forintnyi korai befektetés jutott a helyi kezdő vállalkozásokhoz. Budapest ezzel a feltörekvő ökoszisztémák élmezőnyébe került a finanszírozás terén - tették hozzá. Jelezték: a jelentés megőrzendő értékként emeli ki az aktív állami szerepvállalást és a rendelkezésre álló szakértelmet is.

Jelentős keretösszegű pályázati finanszírozás

Az ITM és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tavaly kapcsolódott be partnerként a Startup Genome elemző-tanácsadó szervezet nemzetközi kutatásába – idézték fel. Az együttműködés célja, hogy a hazai startup ökoszisztéma látványos fejlődése a külföldi innovátorok és befektetők számára is láthatóbbá váljon. A 2020-ról szóló, idén publikált kutatás a feltörekvő városok nemzetközi élmezőnyébe sorolta a magyar fővárost – mutattak rá a közleményben. A kedvező eredmény eléréséhez, a startup ökoszisztéma élénkítéséhez az ITM és az NKFIH kiemelt szakpolitikai támogatással és jelentős keretösszegű pályázati finanszírozással járult hozzá – tették hozzá.

„Hazánk kiváló teljesítménye a magyar kreativitás és a nemzetköziesedési folyamatok mellett a célzott állami támogatásoknak és az egyetemi szintű startup képzés elindításának is betudható. A globális felmérés megállapításai visszaigazolják erőfeszítéseinket, újabb célokat jelölnek ki a vállalkozni vágyó fiatalok lehetőségeinek további bővítéséhez” – hangsúlyozta Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára a közleményben. Hozzátette: a kormányzat továbbra is kiemelten ösztönzi a sikeres technológiai inkubátorok befektetési és mentorálási tevékenységét, és „arra is jogosan lehetünk büszkék, hogy Európában miénk az egyik legnagyobb és legtevékenyebb állami kockázati tőkealap”.

Támogatásuk nemzetgazdasági szinten is érzékelhető eredményeket hoz

A közlemény szerint a Startup Genome jelentése szektorális erősségként külön kitér a mesterséges intelligencia terén felmutatott teljesítményre. Megemlíti a több mint 200 tagot számláló Mesterséges Intelligencia Koalíciót, az állami beruházásban létrejött ZalaZone járműipari tesztpályát, és olyan startup sikertörténeteket, mint az önvezető járművekre koncentráló AImotive vagy a gyógyszerfejlesztést digitális sejtmodellezéssel elősegítő Turbine Kft. Az innovációs ökoszisztéma komplex folyamatában a startupok számítanak az egyik legfontosabb láncszemnek, támogatásuk nemcsak az ökoszisztéma fejlődésében, hanem nemzetgazdasági szinten is érzékelhető eredményeket hoz – emelte ki a közleményben Kölkedi Krisztián, az NKFIH főosztályvezetője, a Hungarian Startup University Program vezetője.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. március 10. 16:41
Állami kockázati tőkealap. Vicc. A bürokraták mindig a leghülyébbnek adják a pénzt, ez nem kérdés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!