Merkely Béla: A legdrámaibb hét előtt állunk

2021. március 17. 22:30

A Semmelweis Egyetem rektora szerint nem szabad válogatni az oltóanyagok között, mindegyik vakcina hatásos és biztonságos – hangzott el a TV2 Mokka című műsorában szerdán.

2021. március 17. 22:30
null

Merkely Béla beszámolt, hogy nő a betegek száma hazánkban: 1200-ra emelték a COVID ágyak és 154-re az intezív ágyak számát a Semmelweis Klinkán, és országosan is 10000 felett van a kórházi ápoltak, és 1000 fölött a lélegeztetettek száma. 

A professzor szerint májusban lélegezhetünk fel, addig akár 14 ezerig is emelkedhet a betegek száma, és két hét múlva kezdhet ez csak csökkenni. Úgy véli, a jelenlegi helyzetben csupán május végén lehet reális a nyitás. 

– fogalmazott a professzor. Az átcsoportosítások révén, illetve annak köszönhetően, hogy az egészségügy dolgozói már megkapták a védőoltást, az 1500 lélegeztetettet tudni fogja menedzseni az egészségügy – véli a professzor.

„A legnagyobb baj a jelenleg rendelkezésre álló vakcinákkal kapcsolatban a médiában, közösségi médiában terjengő rengeteg álhír. A 10 millió vakcinológus országa lettünk” – fogalmazott Merkely Béla, majd felszólított mindenkit: fogadjuk el a vakcinát.

– fogalmazott a professzor. 

AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban nem tartja valószínűnek, hogy összefüggés lenne a trombózisok és az oltások között. Az oxfordi vakcinát az egyik legjobb oltásnak tartja, mert nagyon jól szállítható a világ bármely tájára, és könnyen használható oltástípus, szemben a Moderna és Pfizer különleges hűtési metódust igénylő vakcináival. A professzor hangsúlyozta azonban, hogy

a Magyarországon használt valamennyi vakcina hatékony és biztonságos.

A riporter kérdésre Merkely Béla megjegyezte, hogy a Széchenyi díjat személyesen is nagyon nagy megtiszteltetésnek tartja, hisz fiatal orvosként mentorai Szabó Zoltán professzor és Juhász-Nagy Sándor is eme kitüntetés részesei voltak, így úgy érzi különösen felemelő számára,hogy ebben az elismerésben most közéjük léphetett. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jánosbácsi
2021. március 18. 06:33
"Felkerülhetnénk Európa első helyére a beoltottság terén, de ez nem elég: a világ legbeoltottabb országának kell lennünk” Mintha Orbánt hallanám. Ő már nem úgy beszél mint egy orvos hanem úgy mint egy fideszes politikus.
hopika
2021. március 18. 01:45
ÉBRESZTŐ! Kezdenek egyre aggasztóbbak lenni a korlátozások és kísérletek. Bejelentették, h Európában van a fülöp szigeteki variáns. készüljetek h életetek végéig ezzel fognak korlátozni... és így továb és így tovább. USA-ban és EU-ban is bejelentették hogy fel kell készülni a jövőben előforduló vírus mutációk elleni védekezésre. ez lefordítva azt jelenti, hogy egész pontosan arra kell nekünk embereknek felkészülni hogy ezentúl korlátozások között fogunk élni. senki ne reménykedjen hogy újra utazni fog, sörözni egy étteremben, koncertre járni zöld igazolvány nélkül....de valószínűleg még az is kevés lesz hozzá. Addig kell fellépni ez ellen amíg nem késő. Kérjül vissza a normális életünket!
ginacica
2021. március 18. 00:17
„Felkerülhetnénk Európa első helyére a beoltottság terén, de ez nem elég: a világ legbeoltottabb országának kell lennünk” - most repes a díjtól. Azért az átadó helyében is azt mondanám: Szerénység! https://www.youtube.com/watch?v=vdMGGeDZN0Y
Amondó
2021. március 17. 23:50
Merkely professzor úr biztosan ismeri a maszkviselés minden csínját-bínját és bizonyára a legdrágább, legjobb minőségűt használja, akkor is, amikor a lakosságot a maszkhordás gyönyöreire buzdítja. Aztán egyszer mégis elkapta a kórt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!