Megkoszorúzta Orbán Viktor a németség elűzésének emléktábláját Budaörsön

2021. január 19. 10:23

2013 óta január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja.

2021. január 19. 10:23
null

Orbán Viktor miniszterelnök Ritter Imrével, a magyarországi németek országgyűlési képviselőjével közösen megkoszorúzta a magyarországi németek elhurcolásának emléktábláját a budaörsi vasútállomáson – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A kedd reggeli koszorúzásról Orbán Viktor a közösségi oldalán is megemlékezett, és ezt írta bejegyzése alá: „A magyarországi németek elűzetésének 75. évfordulója. Kegyelet az áldozatoknak. Méltó emlékezet a szenvedőknek”. A magyar Országgyűlés döntése értelmében 2013 óta január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja, amely hivatalos állami megemlékezésnek számít. A kitelepítés 1946. január 19-én kezdődött, az első vonat Budaörsről indult.

(MTI)

Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. január 19. 13:56
A rádió, az újságok és a filmhíradó nap mint nap azzal volt tele, hogy az egyébként is kollektíve nácinak tekintett svábok hogyan híznak a magyarság kárán. Meg kell tehát szabadulni tőlük! A jórészt minden alapot nélkülöző, a Magyar Kommunista Párt és a Nemzeti Parasztpárt által szított gyűlöletkampány elsősorban a nincstelen agrárproletariátus köreiben rezonált, akik lehetőséget láttak az elüldözendő németség jól művelt földjeinek és takaros házainak megszerzésére. Az egyébként korszakos jelentőségű Néma forradalom (1937) szerzője, Kovács Imre írta a címben idézetteket a Parasztpárt lapjában 1945 tavaszán. A kisgazda többségű magyar kormány saját maga kérte, hogy kitelepíthesse a Magyarországon élő németséget, szörnyű precedenst teremtve ezzel az ismét a határokon kívül rekedt magyar közösségek ellen fellépni szándékozó szomszédos államok számára. " Soha nem lesz ilyen alkalom, hogy megszabaduljunk a németektől " – fogalmazta meg az Országgyűlésben álláspontját id. Antall József kisgazdapárti politikus, a Tildy-kormány újjáépítési minisztere, a későbbi miniszterelnök apja a kitelepítési rendelet vitájában. (Igen, arról az id. Antall Józsefről van szó, akiről rakpartot nevezett el a Fidesz Budapesten, és akiről egy Kövér László által jegyzett 2014-es országgyűlési határozati javaslat a más népek fele nyitott, önzetlen barátság szimbólumaként értekezik. Sajnálatosan ezt akkor a hazai németek vezetői közül senki sem kifogásolta.) A rendelet ellen csak kevesen emelték fel szavukat, végül pedig nagy többséggel fogadta el az Országgyűlés. Az ehhez tartozó, a szükségesnél sokkal brutálisabb fellépést lehetővé tevő végrehajtási utasítást pedig Nagy Imre kommunista belügyminiszter szignózta. Paradox módon mind az ötletet, mind pedig a durva kitelepítési procedúrát felhasználta Prága a felvidéki magyar közösség elüldözésének megokolására.
Tidal_wave
2021. január 19. 11:45
Gyurcsány meg kiment a 301-esbe és megkérdezte Nagy Imrét, a németség kitelepítéséért felelős kormánybiztost, hogy "Imre, te mit tennél a helyemben?"
Kanóc
2021. január 19. 10:28
"a németség elűzésének emléktáblája" Tud valaki egyáltalán magyarul az MTI-nél, amúgy?
Az ajtónak támaszkodni tilos
2021. január 19. 10:28
"Kegyelet az áldozatoknak. Méltó emlékezet a szenvedőknek" Azok utódai, akik a németeke elűzték, ma is a közéletben vannak. A tömeggyilkos Apró unoka, bolgár tehénnek álcázva magát, teljhatalomra tör.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!