Merkely: Indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése

2020. december 11. 18:10

A korlátozások miatt van 700 alatt a lélegeztetőgépen lévők száma.

2020. december 11. 18:10

A korlátozó intézkedéseknek köszönhetően alakul stabilan 700 alatt a koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma, a berendezések beszerzése indokolt volt – jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora pénteken az MTI-nek nyilatkozva.

Merkely Béla közölte: Magyarországon „békeidőben” ezer koronavírusos beteg számára van meg a kapacitás a lélegeztetésre, de a járvány első hullámában, az Észak-Olaszországban ellátatlan betegekről szóló híreket látva, a Magyarországra készített matematikai modellek szerint a legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer ember egyszerre történő lélegeztetésére lett volna szükség. Ezért indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése – fejtette ki.

Kiemelte: az egészségügy felkészülésének része, hogy háború, járvány és krízis esetén is megfelelően el kell tudni látni a lakosságot. „Ebben az esetben a krízisprotokoll lép előre”, biztosítani kell azt az infrastrukturális hátteret és humánerőforrást, amelyre a legrosszabb forgatókönyv szerint szükség lehet – fogalmazott. Merkely Béla a stabilan 700 alatti lélegeztetettbeteg-számra utalva közölte: „úgy sikerült menedzselni a járvány lefolyását, hogy a békeidőbeli protokolloknak is megfelelünk”.    

A rektor úgy látja, ha véletlenül elcsúszott volna a járvány kezelése vagy a kezdeti riasztó adatok ténylegesen beigazolódnak, akkor jóval több lélegeztetőgépre lett volna szükség. „Emlékszünk azokra a képekre, amikor Milánóban a folyosón sírtak az orvosok (...), és amikor az Egyesült Államokban bármit megadtak volna azért, hogy megvegyenek egy lélegeztetőgépet” – fogalmazott. A lélegeztetőgépek beszerzésekor a döntéshozók ebből indultak ki, nem a mostani „konszolidált helyzetből” – hangsúlyozta. „A helyzet nem könnyű, de konszolidált” – összegzett a Semmelweis Egyetem rektora.

(MTI)

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PPK
2020. december 12. 13:53
Márciusban volt olyan szakember, aki több tízezer halottat jósolt. Ezzel együtt józan ésszel belátható, hogy nincs olyan számítás, mely 16e gép beszerzését indokolta volna. A nincs gép és a 10x annyi van, mint kellene között van néhány lehetőség. És ki kezelte volna ezeket? Két napja MB is mást mondott. Ez egy 300 milliárdos biznissz volt, undorító módon a "minden élet számít" propagandaszöveg mögé bújtatva. És az egyébként valoban síkhülye és gusztustalan ellenzéket vádolva cinizmussa, pedig igazuk van abban, hogy járvány idején sokkal könnyebb lopni. Lehetett volna ezt a pénzt az egészségügyre költeni. Az egészségügy nagy üzlet békeidőben is.
realista
2020. december 12. 13:16
A lélegeztetőgépen lévők száma 600-700 között stabilizálódott, mivel itt rendkívül gyors a cserélődés - nagyjából ugyanannyian halnak meg, esetleg gyógyulnak meg, mint ahányan újak jönnek. Valószínűleg a legtöbb áldozat már el sem jut a lélegeztetőgépig. Ez alapján 1000 lélegeztetőgép a legrosszabb esetre is elég.
Gyéressy Károly
2020. december 12. 11:56
Akkor kezelőket miért nem képeztek ennyi géphez?
hátakkor
2020. december 12. 10:25
Szocionista Ildikó régi komcsi vágya volt. Kevesebb repzizés, több lélegeztetőgép..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!