Kásler: Módosult a koronavírus-fertőzések megelőzésének és terápiájának kézikönyve

2020. december 01. 11:55

Változtak egyebek mellett a Covid-19 jelentés, a kontaktkutatás, a járványügyi érdekből végzett mikrobiológiai szűrővizsgálatok szabályai.

2020. december 01. 11:55

Ismét módosult a koronavírus-fertőzések megelőzésének és terápiájának kézikönyve - mondta el az emberi erőforrások minisztere keddi, online sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós kiemelte, szinte a járvány magyarországi megjelenéskor összegyűjtötték a szakemberek a szakirodalomban megjelent ismereteket, és javaslatot tettek a betegek kezelésére. Ez alapján alkalmazták már a járvány kezdetekor a hidroxi-klorokint, amellyel kapcsolatban semmiféle mellékhatást, szövődményt nem észleltek, elkezdték használni a remdesivir és favipiravir hatóanyagú készítményeket, valamint szteroidokat és véralvadásgátlókat – ismertette. A miniszter elmondta, időközben a betegség lefolyásával kapcsolatos ismeretek is folyamatosan bővültek, ezért a kézikönyvet többször aktualizálták, de alapvető változtatásra nem volt szükség. Most ismét áttekintették, hogy milyen lehetőségek vannak a diagnosztikában, a terápiában és a járványügyi intézkedésekben, és a kézikönyv már ezeket az ajánlásokat tartalmazza. Kásler Miklós kitért arra, hogy számos klinikai vizsgálat indul „további ismert gyógyszerekkel”, ezek azonban még folyamatban vannak.

A minisztérium háttéranyaga szerint az egyes fejezeteket – az új koronavírus jellemzői, a szezonalitás, a fertőzés forrása, a terjedés módja, a lappangási idő, a fertőzőképesség tartama, a tünetmentesek fertőzése, a tünetek megjelenése előtti fertőzőképesség szerepe, a fontosabb tünetek és kockázati csoportok, a várandós nők és a magzatok méhen belüli fertőződése, a gyermekek megbetegedése, az immunválasz – összhangba hozták a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendjével és mellékleteivel. Módosultak egyebek mellett – ugyancsak az új ismereteknek megfelelően, az aktuális NNK-eljárásrenddel való egységesség érdekében – a Covid-19 jelentés, a kontaktkutatás, a járványügyi érdekből végzett mikrobiológiai szűrővizsgálatok szabályai, a járványügyi megfigyelésre vonatkozó szabályok, az infekciókontroll-rendszabályok, és frissítették a mintavételezésre vonatkozó mellékletet is.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. december 01. 19:31
A járványhelyzetről, meg amik közben itthon történtek: https://egyvilag.hu/index.shtml#jarvany
1Szkeptikus
2020. december 01. 16:13
Ez lehet a lényeges: megelőzés és terápia. A vakcinával kapcsolatban eléggé szkeptikus vagyok, és független orvosi véleményekre figyelek .
llnnhegyi
2020. december 01. 13:46
Minden segítség aranyat ér! Mielőbbi gyógyulást kívánok a betegeknek!
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. december 01. 12:04
Jó látni, hogy a miniszter úr még létezik! Aggodalomra adott okot, hogy teljesen eltűnt az elmúlt hónapokban és a kórházak irányítását is átvette a belügy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!