Varga Judit spanyol lapnak: Az európai alapok nem függhetnek ideológiai kérdésektől

2020. november 20. 11:11

Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság legutóbb kiadott jogállamisági jelentéséből kitűnik a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben alkalmazott kettős mérce, míg más tagállamok esetében a jelentés elfelejt tájékoztatni a különböző jogsértésekről.

2020. november 20. 11:11

Az ABC című spanyol konzervatív napilap Az európai alapok nem függhetnek ideológiai kérdésektől címmel közölt interjút Varga Judit magyar igazságügyi miniszterrel pénteken.

Szubjektív értelmezés

Magyarországon becsületbeli ügy az adott szó betartása” – fogalmazott a tárcavezető, felidézve: az Európai Unió tagországainak vezetői júliusban megállapodtak, hogy az európai támogatási alapokhoz való hozzáférésnek nem lehet politikai vagy ideológiai feltétele. „Azaz nem lehet eszköze azon politikák üldözésének, amelyek kívül esnek a progresszív vélemény fősodrán” – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány álláspontja nem az EU zsarolása-e, Varga Judit hangsúlyozta: a zsarolás épp az olyan országok felé irányul, mint Magyarország. „Befolyásolni akarják a családügyi, illetve bevándorlási politikánkat” – jelentette ki. A helyreállítási alapról szólva kifejtette:

Magyarország a szolidaritás szellemiségében kész eladósodni európai partnereivel együtt, hogy támogassa azokat a tagállamokat, amelyek gazdasági és pénzügyi kihívásokkal néznek szembe.   

Ez az összetartozás fontos kifejeződése Magyarország részéről, ugyanis véleményünk szerint nem ez a legjobb módja a válsággal való szembenézésnek. Nekünk harminc évre volt szükségünk, hogy kilépjünk a kommunista rezsim alatt keletkezett súlyos gazdasági krízisből” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy miért tartanak attól, hogy a jogállamiság mechanizmusait alkalmazzák Magyarországgal szemben, az igazságügyi miniszter a legaggasztóbbnak a folyamathoz kapcsolódó feltételek hiányát nevezte, amely így széles mozgásteret enged az Európai Bizottságnak a szubjektív értékelésre.   

Kettős mérce

Mint mondta, létezik mechanizmus a jogállamiság védelmére, melyet az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szabályoz.    „Ha most bevezetünk egy új mechanizmust meghatározott keretek nélkül, pontos meghatározások nélkül, eljárási garanciák nélkül, az azt eredményezné, hogy később visszatarthatnak európai forrásokat bármilyen országtól bármilyen ok alapján” – érvelt. Varga Judit a felhatalmazási törvényt érintő bírálatokról szólva elmondta: a magyar törvény nem különbözik a többi európai jogszabálytól, „kivéve, hogy nagyobb hatáskört biztosít a parlamentnek, amely akadály nélkül gyakorolja az ellenőrző hatalmat a kormány felett”, a miniszterelnök rendszeresen számot ad a járványügyi helyzetről és a kormányzati intézkedésekről. „A parlament emellett fenntartja működési, törvénykezési rendjét” – mondta a miniszter, példaként említve annak rögzítését az alaptörvényben, hogy az anya nő, az apa pedig férfi, amelyet a nyilvánvaló, természeti tények kinyilvánításának nevezett.

Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság legutóbb kiadott jogállamisági jelentéséből kitűnik a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben alkalmazott kettős mérce, míg más tagállamok esetében a jelentés elfelejt tájékoztatni a különböző jogsértésekről. „Ezért a bizottság tagállamokat értékelő kritériumai sem nem objektívek, sem nem egyformák mindenki számára. Csak látni kell a témák kiválasztását és főleg a használt forrásokat” – jelentette ki.  A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány vállalja a kereszténydemokrata és konzervatív értékeket, képviseli Magyarország és a magyarok érdekeit. Arra a kérdésre, hogy melyeknek kell az EU értékeinek lenniük, Varga Judit úgy válaszolt: Európa keresztény kultúrával és gyökerekkel rendelkezik. „Létezik egy mondás, miszerint Európában még az ateisták is keresztények” – mondta, hozzátéve, hogy az európai értékek és az emberi jogok eszméi is a keresztény hagyományokban gyökereznek.

(MTI)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. november 20. 15:31
Orbán Viktorról egyre inkább kiderül, hogy kizárólag a pénznyelő rendszere érdekli, aminek a vagyonát is köszönheti és nagy ívben köpi a szotyi héjat az országra és a magyar emberekre. Mindent amit az ország kapott különböző fejlesztésekre, azt ők szépen lenyúlták. Most meg igazolni kellene hogy hová tűnt az a temérdek pénz. Nem tudják...ennyi... Be vannak szarva.
fatman
2020. november 20. 14:11
Spanyolország legalább annyira megosztott ország, mint a miénk... jobb és baloldal közt
dakotasámán
2020. november 20. 13:32
a magyar törvény nem különbözik a többi európai jogszabálytól, -kivéve, hogy nagyobb hatáskört biztosít a parlamentnek, amely akadály nélkül gyakorolja az ellenőrző hatalmat a kormány felett, ...- hát ja. amikor a főgenya válogatja ki a képviselő jelölteket, akkor azok ellenőrzik a főgenyát. juditka, hazudozol rendesen szokás szerint, ha elhiszed, amit mondasz, akkor szimplán hülye vagy. a parlament csak egy díszlet a főgenya játszadozásaiban.
makám
2020. november 20. 12:44
"Magyarország a szolidaritás szellemiségében kész eladósodni európai partnereivel együtt, hogy támogassa azokat a tagállamokat, amelyek gazdasági és pénzügyi kihívásokkal néznek szembe. " ami egy történelmi hiba lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!