A magyar egészségügy alapvető átalakítása várható

2020. június 30. 09:50

A régiós tapasztalatokkal rendelkező BCG-vel szerződött le a Belügyminisztérium – írta meg a Portfolio.hu.

2020. június 30. 09:50

A Boston Consulting Group ad tanácsot Pintér Sándoréknak az egészségügyi reformhoz – írta a napokban egy Facebook-bejegyzésében a K-Monitor. Ezek szerint a BCG Kft. stratégiai és komplex átalakítási terveket dolgoz ki a kormány számára az egészségügyi ágazatban bruttó 352,44 millió forint értékben. Az elmúlt hetek híráramlásának fényében nem meglepő az, hogy a Belügyminisztérium ilyen feladatra szerződik le. Pintér Sándor ugyanis felhatalmazást kapott a hazai egészségügy helyzetének átvilágítására. Maga Kásler Miklós, az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője ismerte el egy hónappal ezelőtti videóinterjújában, hogy arra kérte a belügyminisztert, hogy szervezési tapasztalatait bocsássa az EMMI rendelkezésére a magyar egészségügy struktúrájának áttekintésében, esetleges átalakításában.

Alapos struktúraváltásról beszélt Kásler Miklós

Egy másik videóinterjúban pedig arról beszélt Kásler Miklós, hogy ezzel párhuzamosan az EMMI-ben is folyik a munka az egészségügy régen várt szerkezet-átalakítása kapcsán, 2030-ig tartó egészségügyi reformban gondolkodik a tárcavezető. „Alapos struktúraváltásban érdemes gondolkodni. Kisebb korrekciók nem elegendőek” – mondta akkor Kásler Miklós. A hazai koronavírus-járvány kellős közepén is voltak olyan kormányzati nyilatkozatok, amelyek arra utaltak, hogy a kormány hozzáfog az egészségügy átalakításához, legalábbis az ellátórendszerhez, a kórházi ágyakhoz és az ezzel összefüggő finanszírozáshoz.

Gulyás Gergely is utalt már az átalakításra

Lehet, hogy valahol növelni is kell az ágyszámot, de ott ahol 50 vagy 60%-os kihasználtságon működnek az ágyak, akkor lehet, hogy ott jobb lenne, ha az ellátás jobb minőségű ágyakon működne, jobb és újabb gépek lennének és felesleges egy olyan kapacitást fenntartani, amit a betegek száma nem indokol” – jelezte még áprilisban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Portfolio egészségügyi rendszerrel kapcsolatos tavaly év végi és idén év elejei beszámolóiból már látható volt, hogy készül valamire a kormány az egészségügyben.

Kiemelt célnak tekintik az ágazatot

A december 23-i közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, mely kimondta: „a kormány kiemelt célnak tekinti az egészségügyi ágazat fejlesztését, valamint az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelését, és egyetért a finanszírozási rendszer és az ellátási struktúra olyan átalakításával, amely fenntartható működést eredményez, és megakadályozza az adósságok újratermelődését”. A határozat több lényeges pontot is felsorolt, amelyek a rendszer átalakítása szempontjából kritikus fontosságúak, és szakértők már évek, évtizedek óta várják ezeket a lépéseket (adatgyűjtés, díjtétel-felülvizsgálat, valós költségekre épülő finanszírozás, valós szükségletekhez igazodó módszertan, eredményalapú finanszírozási technikák, ellátási szinteken átívelő, integrált és betegközpontú, kötegelt típusú finanszírozási formák).

Az EMMI már elkészítette a jogszabály-csomagot

Ezt követően jött a hír, hogy az év elején az EMMI már elkészítette azt a jogszabály-csomagot a Portfolio értesülése szerint, ami az egészségügyi ellátórendszer átalakítását célozta. A miniszterelnök ugyanis határozottan üzente meg az ágazat vezetésének, hogy adósságmentes kórházakat szeretne látni. Ez az idei évben a járványügy miatt nyilván nehezen elképzelhető és kivitelezhető, de Gulyás Gergely mostani szavai arra utalnak, hogy a kormány nem tett le az átalakítási tervekről. Akik követik a Portfolio egészségügyi híreit, azok számára nem ismeretlen a BCG neve a régiós egészségügyben. 2018 szeptemberében elsőként készítettek interjút Újlaki Ákossal, a Boston Consulting Group projektvezetőjével annak kapcsán, hogy a tanácsadó cég dolgozta ki a legutóbbi egészségügyi reform alapjait Szlovákiában.

A transzparencia a nulladik lépés

A nulladik lépés a transzparencia megteremtése, ehhez pedig pontos adatokra van szükség. Erre alapozva lehet olyan érzékeny döntéseket meghozni, melyek végső soron egy kórház bezárását vonhatják maguk után. A munka azonban nem gyorsfutás, a szakember szerint 10 éves távlatban kell gondolkodni egy ilyen átalakítás során – derült ki a Portfolió akkori interjújából. Újlaki Ákos a 2018-as Portfolio Private Health Forumon előadást is tartott erről. Már akkor úgy fogalmazott a szakember, hogy „a látványos eredményeket elért dán modellt vette figyelembe a Boston Consulting Group a szlovák fekvőbeteg-ellátási modell kidolgozásakor. A kórházreformot az ellenzék is támogatta, és hasonló Magyarországon is implementálható lenne” – közölte a Portfolio.hu.

(kép forrása: Magyar Nemzet)

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2020. július 01. 18:15
Úszóbajnokom! beleolvastál a házépítés rejtelmei sorozatba? Mégsem hallottál a lemezalapról, muki? Azt miből készítik, na, szerinted? (most ne kezd elölről, a munkafolyamatok felsorolását) Másrészt, gondolod, hogy itt -egy hozzászólás erejéig - fel fogom neked sorolni a házépítés fázisait - a tervezéstől kezdve az alap kiásásáig, stb? Igaz, ez a legköltségesebb, de a legmasszívabb is. De ez neked - mert valójában fogalmad sincs erről - magas! Belekapaszkodtál abba, hogy betonalap és előjöttél a sávalap, meg pontalap dumával! Á, nincs is betonalap - ja, fából készül , majmocska! Te szerencsétlen nálam felrovod hogy nem részletezem ki az alapozás módját, csak az alap anyagát (az nyilván neked nem elég, mert a betonalap az lehet pontalap is - szerinted - pedig nyilvánvaló, hogy lemezalapról beszéltem), viszont neked fogalmad sincs a lemezalapról, ami a sávalap, meg a pontalap mellett a harmadik alapozási mód! "Tehát ez a szöveged, hogy "nem sávalapról beszélünk, ...hanem kiváló minőségű betonalapról" - ez ISZONYÚ BAROMSÁG!" - Bizony ISZONYÚ NAGY BAROMSÁGOT ÍRTÁL LE" (mert ugye a lemezalap nem betonból van?-szerinted) Kiváló a kekeckedési készséged - libsi tulajdonság! Értem én, próbálkozol makikám, de megint csúnyán elhasaltál, bele a saját taknyodba, ostoba libsi! És még mindig sumákolod, hogy szerinted mik az egészségügy alapjai? Eddig is csak kekeckedtél, ess neki, gugli a barátod, hátha találsz valamit, amivel előjöhetsz és kihúz a saját taknyosból!
koronaszepe
2020. június 30. 20:03
Nem hiszem, hogy túl nagy gondot okoz pl. az itt írogatóknak 180 fokos fordulattal holnaptól az egészségügy reformja mellett érvelni. Jól fogunk szórakozni. A "zoktatásegészségügy" - ből az eü kiesett...
fraktoaster
2020. június 30. 15:11
Annak ingyenes, akinek egy nagyon komoly betegséget dob a gép...
Fideszes gentleman
2020. június 30. 13:18
A probléma a következő. Lehet toldozgatni a lyukakat az egészségügyön, de hosszú távon finanszírozhatatlan lesz. Egyrészt az idősebb generáció arányának növekedése fogja egyre inkább túlterhelni a rendszert, másrészt az orvostudomány fejlődésével egyre több rendkívül költséges beavatkozás válik majd elérhetővé. Előbb-utóbb rá leszünk kényszerítve arra, hogy az egészségügy legalább részben fizetőssé váljon. Lesz alapellátás és ingyenes szűrővizsgálatok, a drága és erőforrásigényes beavatkozásokra pedig lesz magánbiztosítás, vagy lehet zsebből fizetni, mint ahogy az már most is gyakorlat pl. a fogászat esetében. A millió dolláros kérdés, hogy ezt melyik kormány merné felvállani, mert nem igazán lehetne úgy lekommunikálni, hogy abból jól jöjjenek ki. A "nem hagyunk senkit az út szélén" népszerűbb, de sajnos már most sem igaz, pláne a jövőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!