Orbán Balázs: A különleges gazdasági övezetekkel több település részesülhet az adóbevételből

2020. május 20. 11:07

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ez csak egy lehetőség, amit nem lesz kötelező alkalmazni egy beruházásnál sem.

2020. május 20. 11:07

A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés általános vitájával kezdődött az Országgyűlés szerdai ülése. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára kiemelte: a javaslat arányosabb forrásmegosztást tesz lehetővé egy megyén belül, így több település is részesülhet egy nagyberuházásból származó adóbevételből. A különleges gazdasági övezetté nyilvánításra szigorú feltételek mentén kerülhet sor, nem lesz automatikus, és az állam semmilyen összeget nem von el az önkormányzatoktól – jelentette ki.

Emlékeztetett: az elmúlt években Magyarország jelentős gazdasági eredményeket ért el, növekedett a tőkevonzó képessége és a nemzetgazdaság teljesítőképessége. Hogy ezeket tovább növelhessék és az elért eredményeket megőrizzék, a javaslat lehetőséget biztosít, hogy különleges gazdasági övezeteket hozzanak létre, amelyekre eltérő szabályok vonatkoznak – mutatott rá. Úgy vélte, a nagyberuházások hatása túlmutat egy település határain, ezt akarják kezelni a javaslattal, mert ez olyan probléma, amelyet a rendszerváltozás óta sok önkormányzat jelzett. A változtatással a megyei önkormányzat célzottan tudja felhasználni a befolyó adóbevételeket, arányosabb forrásmegosztás lesz lehetséges a megyén belül, több település részesülhet az adóbevételből – magyarázta. Hozzátette: ez egy lehetőség, nem kötelező egy beruházás esetében alkalmazni.

Fidesz: Fontos a gazdasági eredmények megvédése 

Hadházy Sándor, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: a kormány kiemelt célja a 2010 óta elért gazdasági eredmények megvédése mellett a munkahelyek megőrzése és újak teremtése, és a javaslattal lehetőség nyílik a különleges gazdasági övezetek létrehozására, ami hozzájárul e célok eléréséhez. A változtatás segíti a nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházások gyors megvalósítását speciális szabályozási környezet kialakításával – vélte. Hozzátette: a különleges gazdasági övezetben a beruházások a megye jelentős részére hatással vannak, ezért a települési önkormányzatok egyes feladatait a megyei önkormányzat látja át.

Jobbik: Nem így kell megtalálni a megyei önkormányzatok helyét

Dudás Róbert (Jobbik) elmondta: fontos megtalálni a megyei közgyűlések helyét, de ez nem mehet a települési önkormányzatok önrendelkezésének a kárára. Problémákat okozhat, hogy egy településen belül eltérő szabályozás érvényesülhet – közölte. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint arról szól a javaslat, hogy „önök lopni készülnek”, forintokat csatornáznak át oda, ahol a kormány emberei dönthetnek róluk. Az ellenzéki városvezetéseket hoznák nehéz helyzetbe, de a választók nem ezt akarták, nem azt akarták, hogy elvonják tőlük a források elosztásának lehetőségét – fogalmazott.

KDNP: Beruházások kellenek a munkahelyteremtéshez

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt, hogy a járvány után az életet és a gazdaságot újra kell indítani, és a gazdasági nehézségeket beruházásokkal, fejlesztésekkel, munkahelyteremtéssel fogják megoldani, ahogy 2010 után is tették. Az adóemelés és a segélyek politikája elfogadhatatlan, ehelyett a munkából élő magyarokat, családokat támogatják, márpedig munkahelyek beruházásokból lesznek, ezért válság idején nem leállítani kell a beruházásokat, hanem felgyorsítani a megvalósulásukat – vélekedett. Hozzátette: elsősorban a magyar emberek érdekeit nézik, nem csak az önkormányzatokét.

MSZP: Lex einstand a javaslat

Harangozó Tamás (MSZP) úgy értékelt, ez a törvényjavaslat egy politikai és gazdasági furkósbot a Fidesz és a kormány kezében, egyszerű útonállás, „hívhatjuk lex einstandnak” is. Hozzátette: a bosszút nem a kormánypártok politikai ellenfelei fizetik meg, hanem a településen élő emberek, tőlük vesznek el pénzt, ennek következtében pedig munkahelyek, civil, szociális vagy sporttámogatások szűnhetnek meg. Rámutatott, a javaslat első paragrafusának negyedik bekezdéséből világosan kiderül, a törvény a fővárosra és a megyei jogú városokra is vonatkozik. Szóvá tette, hogy két kormánypárti országgyűlési képviselő is a megyei területfejlesztési pénzek elcsalása miatt áll büntetőeljárás alatt, most pedig ezt a rendszert akarják általánossá tenni.

Harangozó Tamás szerint az előterjesztés alaptörvény-ellenes is, mert ezek a bevételek a települési és nem a területi önkormányzatokat illetik meg. „Ha van vér a pucájukban”, küldjék el a javaslatot előzetes normakontrollra – mondta. Lehetne olyan javaslatot letenni az asztalra, amely helyre teszi az igazságtalanságokat, de nem ilyen törvénnyel – közölte, sürgetve az indítvány visszavonását.

(MTI)

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Molnar Janos
2020. május 20. 23:07
Ne felejtsük az iparűzési és a járműadó az önkormányzatiság gazdasági alapját teremtette meg 1990-ben. Ha elveszik, az önkormányzatiság elve sérül. A megyék helyét is meg kellene találni, de nem a települések rovására.
Molnar Janos
2020. május 20. 23:07
Ne felejtsük az iparűzési és a járműadó az önkormányzatiság gazdasági alapját teremtette meg 1990-ben. Ha elveszik, az önkormányzatiság elve sérül. A megyék helyét is meg kellene találni, de nem a települések rovására.
kunfia
2020. május 20. 14:22
Ott van persze Hévíz bevétele is. Azt nem lehetne elosztani mások között? Ja ott fideszes a polgi!
kunfia
2020. május 20. 14:16
Egy ilyen nagy cég a településen hátrányokkal,környezetszennyezéssel is jár. Eddig az volt a településeknek vonzó ebből,hogy a cégek tudtak helyi adó formájában a költségvetéshez járulni. Mostantól beköszöntött az egyenlőség,amit eddig tolvaj vezérünk nem támogatott.Na ma sem,hiszen lesznek egyenlőbbek. Nevezzük nevén a gyereket,a tolvaj,gazember családja kevesli az elkurvázható pénzt az Adrián,a többi maszlag,birkaetetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!