Magas volt az országos koronavírus-szűrésen részt vevők aránya

2020. május 19. 20:39

Merkely Béla hozzátette: összesen két – a magyarországival volumenében össze nem hasonlítható – szűrést végeztek Európában.

2020. május 19. 20:39

A meghívott csaknem 18 ezer ember 67,7 százaléka részt vett a szombaton lezárult országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton, ez magas részvételi aránynak számít – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője az M1 aktuális csatornán kedd este. Merkely Béla hozzátette: összesen két – a magyarországival volumenében össze nem hasonlítható – szűrést végeztek Európában. Izlandon a meghívottak 36 százaléka, Szlovéniában a 46 százaléka ment el a szűrésre.

Az SE rektora megköszönte a vizsgálatban részt vevőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a szakemberek „tényleges, valós képet” tudjanak alkotni a magyarországi helyzetről, és gyakorlatilag meg tudják határozni az átfertőzöttek abszolút számát. Hozzátette: végleges eredmények még nincsenek, de biztos, hogy az átfertőzöttek száma a múlt héten már közölt értékek, 30 és 80 ezer között lehet. Kitért arra is: a fertőzésen átesettek száma Magyarországon nagyon kevés, ugyanakkor ez nem jelent jelentősen kisebb védettséget a járvány esetleges második hullámában.

A 0,6-0,7 százalékos átfertőzöttségi arány nagyon alacsony, de klinikai szempontból nem igazán különbözik például a 4-5 százalékos spanyolországi aránytól. Hiszen amíg Spanyolországban a lakosság 94-95 százaléka maradt „potenciálisan fertőzhető”, addig „nálunk 99 százalék ez a szám”, és „ez a járvány esetleges második hullámában semmilyen különbséget nem hoz” – mondta Merkely Béla.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2020. május 20. 13:14
Már alig várom hogy újabb és újjab hazug pozítí hjárvány hírekkel kápráztassanak el.A nép hülyítése még megbosszúlja magát!
Menhetten
2020. május 20. 07:22
Cecília szerint fényesre sikerült a védekezés. Miben? a használhatatlan maszkkal, vagy a lélegeztetőgépekkel, vagy a 32 ezer ágy megszüntetésévek, vagy a betegek hazaküldésében, akik ellátásra, rehabilitációra szorulnak? Kinek sikerült ez "fényesre"?
glensi
2020. május 19. 23:23
Spanyolország lélekszáma 46,7 millió, ha igaz a 4% átfertőzöttség, akkor 1,87 millió átfertőzött lehet. Ennek az 1,5%-a a 27,9 halott. Ha nálunk a középértéket vesszük, az 55 ezer fertőzöttet jelent, ennek 0,85% a 467 halott.
night watch
2020. május 19. 22:42
Jól számolom, ezek szerint mind Spanyolországban, mind Magyarországon a fertőzöttek-halálozás aránya 1% körüli ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!