Különleges gazdasági övezeteket hoz létre a kormány

2020. április 18. 17:48

Különleges gazdasági övezeteket jelöl ki a kormány – az első helyszín Göd. Az új szabályok alapján az azokra vonatkozó terhek és adóbevezetési jogok a településektől az adott megyéhez kerülnek át.

2020. április 18. 17:48

A koronavírus-járvány gazdasági és munkaerőpiaci hatásainak kezelése érdekében a kormány a jövőben kijelölhet különleges gazdasági övezeteket – áll a pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletben. A kormány döntött az első ilyen övezet létrehozásáról Göd területén, amely a Samsung gyárat és a környékét érinti. Az indoklás szerint a jelenlegi járványhelyzet által veszélybe sodort több mint ezerötszáz munkahely megvédése, valamint több mint kettőezer-ötszáz új munkahely megteremtése céljából lépett úgy a kormány, hogy a gyár legyen az első különleges gazdasági övezet.

A területeket és a beruházások által érintett önkormányzatokat a kormány jelöli ki. Az ezen területen fekvő forgalomképtelen, törzsvagyonba tartozó közterület, közpark, közút tulajdonjogát annak terheivel, és az azokkal kapcsolatos egyéb kötelezettségekkel együtt a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata szerzi meg.

A terhek mellett a helyi adók bevezetésének joga is átkerül a megyei közgyűlésekhez.

A rendelet szerint az érintett települési önkormányzat a különleges gazdasági övezet területén az adómegállapítási jogát nem gyakorolhatja, és ezzel pénzügyi forrástól esnek el a helyi örnkormányzatok. 

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere Facebook-posztjában arról ír: „Mit jelent ez a városunk számára? Gyakorlatilag egy halálos ítéletet. A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti.” A polgármester szerint tiltakozni fognak a döntés miatt.

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vainamoinen
2020. április 19. 15:04
Vigyazat, a balliberalis csocselek ugyanugy lop ma mint lopott harminc eve is, negyven eve, otven eve es fog lopni holnap is ha hagyjuk.
egynick
2020. április 19. 14:37
Politikai instabilitás nem veszélyes.
nyugalom
2020. április 19. 11:11
A moslékkoalíció tagjai és ez a kupac kritikusok, okosak, világmegváltók - meg feljelentők - , tessék, ki lehet találni a gödiek érdekében a csodát! A Kormány szerintük nem tesz semmit az emberekért, hát itt a ragyogó alkalom, hogy mutogatás,panasz helyett tegyenek csodát,übereljék a Kormányt! Arra vállalkoztak, hogy majd ők elhozzák a kánaánt, mert ők a fiatalok, ők tudnak mindent! Sok szadeszes libsi, vén véglényekkel megoldanak mindent! Lehet újabb tanácsadókat fizetni, majd kölcsönt vesznek fel és hibáztatnak mindenkit, példakép kariferi és fletó, nieder, stb.! No és a kispesti horda!
János bácsi
2020. április 19. 07:32
Orbánváros. Miért ne lehetne neki saját városa? Sztálinnak lehetett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!