A világhírű MIT egyetem kutatási központot nyit Magyarországon

2020. március 06. 08:29

Európai képzési központot nyit a Debreceni Egyetemen a világ vezető mérnökképző egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT).

2020. március 06. 08:29

Az MIT-n hét éve működik az a PhD hallgatókat célzó MIT Catalyst képzési program, amely piacképes egészségügyi kutatási projekteket igyekszik tető alá hozni. A program keretében 31 intézményben 88 kutatócsoport működik, közülük 16 már a projekt- vagy termék-fejlesztésig is eljutott, 5 startup indult el. A program Európában 2020-ban kezdi meg működését – közölte az Index.

Európában az első fázisban 3 hub-ot hoznak létre: Madrid és Erlangen mellett Debrecen is a program teljes jogú európai képzési központja lesz. A Debreceni Egyetemnek ezzel fontos szerepe lesz az MIT Catalyst módszertanának európai meghonosításában és a gyakorlati, orvosi-klinikai szempontok érvényesítésében, hogy a kutatási programok valós klinikai igényeket elégítsenek ki – fogalmaz a portál.

Hozzáteszik: a Massachusetts Institute of Technology a programhoz elnyerte az Európai Unió pénzügyi támogatását, és az unió szerveként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) finanszírozását. A programban ipari partnerként együttműködik a szintén bostoni székhelyű GE Healthcare üzletága is.

A portál szerint az európai központok kialakításakor fontos szerepet játszottak korábbi személyes kapcsolatok is. Erlangenben például egy korábban az MIT-n kutató egyetemi oktató lesz a projektgazda. A debreceni képzési központ is a GE Healthcare támogatásával jön létre. A vállalati kapcsolatot erősítette, hogy Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke az egyetem oktatója, az intézményben működő Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) vezetője.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlése szerint Palkovics László is többször tárgyalt az MIT–vel: 2019 szeptemberében fogadta az MIT Catalyst Program delegációját, majd tavaly novemberben tárgyalt William „Mo” Cowannel, a GE globális kormányzati ügyekért felelős elnökével. Az elnök jelezte, hogy a következő amerikai útja során szívesen látnák vendégül a minisztert a GE globális központjában. Palkovics László áprilisában az MIT és a GE központjába, Bostonba utazik, ahol egyeztet az egyetem és a vállalat vezetőivel, emellett szakmai előadásokat is tartanak – teszik hozzá.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. március 06. 11:51
Aki tudást akar szerezni az Debrecenbe jön , aki meg hőbörögni a butapestre ...ez van
Gregorius
2020. március 06. 11:42
Először csodálkoztam Debrecenen, aztán láttam, hogy orvosi-klinikai kutatásokkal lesz kapcsolatban a program és a GE Healthcare is benne van, akkor már érthetővé vált a dolog. (Egyébként a MIT természetes partnere a BME lenne, de ezen a területen nem.)
Óbor Dezső
2020. március 06. 11:00
...... én egyedül csak a CEU-t ismerem el, .... nincs fontosabb a gender tanításánál, na meg a társadalom pc, érzékenyítésénél.....mi a f...sznak az a sok mérnök?....
certus
2020. március 06. 09:44
Nagyon halkan és szerényen emlékezzünk meg arról is, hogy ha az oktatás tényleg le lenne rohasztva ahogyan a baloldal állítja, eszükbe sem jutott volna így dönteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!