Nem tartja magát cigánygyűlölőnek a megtámadott miskolci orvos

2020. január 20. 08:41

Egy négy évvel ezelőtti nőgyógyászati műtét miatt támadják ellenzéki pártok a miskolci kórházat rasszizmussal, de a háttérben egy egészségügyi magánszolgáltató manipulációja állhat – olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában.

2020. január 20. 08:41

Az elmúlt napokban Gyöngyöspata mellett egy másik ügyben került az ellenzéki pártok látókörébe a magyar-cigány együttélés: először a 168 Óra írt arról, hogy egy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyeik Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban 2016-ban azért végeztek el egy nőgyógyászati beavatkozást, hogy ne szüljön több gyereket. Az első hallásra képtelennek tűnő hírt aztán több más médium, így a 24.hu és a 444 is átvette, majd ezután ellenzéki politikusok szólaltak meg az ügyben – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Dr. Nagy Gábor, aki egyúttal a miskolci kórház szülész-nőgyógyászati osztályát vezeti tíz éve, most megtörte a csendet a kórház részéről és kizárólag a Magyar Nemzetnek adott exkluzív és feltáró nyilatkozatot az esetről. Mint elmondta, a történet azzal kezdődött, hogy a nő egyértelmű panaszokkal, többek között görcsös alhasi fájdalmakkal bejelentkezett a kórházba. Először a járó-, azután a fekvőbeteg-osztályra vették fel, vagyis nem fektették egyből a műtőasztalra, ahogy a 168 Óra cikkírója állítja. Mikor a páciens panaszai fokozódtak, és az ultrahangos vizsgálattal is kimutatták, hogy a hasában vér keletkezett, felmerült a gyanú, hogy méhen kívüli terhessége van – ez később egyértelművé vált. Ekkor már szakmai konzultációt hívtak össze, így került az orvosigazgató látókörébe a beteg. Hamarosan biztossá vált, hogy meg kell operálni – ez volt az ominózus műtét 2016 októberében.

„Nem vagyok cigánygyűlölő”

„Ahogy minden műtét előtt, ebben az esetben is személyesen tájékoztatták a beteget, aki aláírta a személyre szabott beleegyező nyilatkozatot és a mindent részletező műtéti szükségességet (indikációt), ez a mai napig bárki számára hozzáférhető” – idézte Nagy Gábort a napilap. Az operációt nem ő végezte személyesen, hanem két kollégája, egy szakorvosjelölt és egy tapasztalt főorvos. Ők a szakmai normáknak megfelelően leírták a műtét folyamatát, ez pedig azt is bizonyítja, hogy – a 168 Óra állításával ellentétben – nem vették ki a nő mindkét petevezetékét, hanem csak a bal oldalit, amely miatt veszélyben volt a beteg élete.

Arról, hogy mi hangzott el az ominózus műtét közbeni telefonhívásban – ami miatt rasszizmussal vádolják – a következőket mondta el a Magyar Nemzetnek: „A műtét közben felhívtak a kollé­gáim, hogy szakmai tanácsot kérjenek, és arra jutottunk, hogy valóban érdemes eltávolítani a sérült petevezetőt, mert különben újabb méhen kívüli terhesség veszélye állna fenn” – magyarázta a szakember. De azt, hogy azt mondta volna, hogy „vegyék ki mindkét petevezetékét a cigánynak”, valótlannak tartja. „Nem vagyok cigánygyűlölő” – jelentette ki a Magyar Nemzetnek az orvosigazgató, hozzátéve: ha az lenne, már rég nem a BAZ megyei kórházban dolgozna. „Ráadásul” – teszi hozzá – „az operált nő, akiről szó van, nem is roma származású, tehát semmi alapja nincs a vádaskodásoknak: aki azt állítja, hogy én ilyet mondtam, önmagát cáfolja”.

További bizonyíték szerinte a 168 Óra hamis állításaira, hogy a műtét előtt és után is készült fotókon látható, hogy nem vették ki a beteg mindkét petevezetőjét. „Egy ilyen visszaélést azért sem lehetne elsumákolni, mert egy műtétnél átlagosan hatan vannak jelen, vagyis bármi történik, van elég tanú” – hívta fel egy másik aspektusra a figyelmet Nagy Gábor. Cáfolja a 168 Órának azt a vádját is, hogy a beteget nem tájékoztatták semmiről, ami vele történt – ezzel ellenben dokumentumok bizonyítják, hogy a zárójelentésben mindent világosan leírtak. „Természetesen, ha a nőnek valóban nem lenne többé lehetősége természetes úton teherbe esni, ezt is beleírtuk volna, de ahogy egy vesével is tovább tud élni egy ember, úgy egy petevezetővel is képes gyermeket kihordani és világra hozni” – fejtette ki az orvosigazgató a napilapnak.

Dr. Nagy Gábor szerint több kérdés is felmerül az említett, rágalmakkal teli cikkek kapcsán. „Ki világosította fel a beteget arról, ami meg sem történt? ­Miért nem fordult a kórházhoz a pá­ciens, hogy megkérdezze, mi is történt vele valójában?” – sorolta a vezető. Nagy szerint tehát sok ponton arra mutat az ügy, hogy valakinek szándékában állt lejárató kampányt indítani ellene és a kórház ellen, akár személyes sérelmek, akár gazdasági vagy politikai érdekek miatt.

Milliárdok a képben?

A gazdasági érdekre gyanakszik a kórház egy korábbi dolgozója, aki névtelenül annyit közölt a napilappal, hogy amit „Ban­góné Borbély Ildikó tesz a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház ügyében”, az tömeghisztéria-keltés, ugyanis az MSZP-s politikusnak az a célja, hogy leváltassa a miskolci kórház mostani főigazgatóját, Révész Jánost. Szerinte ugyanis ha új főigazgató lesz, akkor újra megjelenhetnek az egészségügyi magánvállalkozók, mint „például akár a Medcenter Kft.”, amely 2017-ig „hétmilliárd forintot zsebelt be a miskolci kórházon keresztül”.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő forrás szerint a Medcenter még 2006-ban kötött szerződést a miskolci kórházzal, amelyről tudni kell, hogy az Országos Onkológiai Intézet után a második legnagyobb onkológiai centrumot működteti az országban, a magyar lakosság hét százalékát itt kezelik, sugárterá­pián belül pedig minden tizedik embert, vagyis hatalmas egészségpiacot jelent.

A Medcenter a szerződés megkötése előtt néhány évvel alakult meg, előtte alapvetően betegút-irányítás volt a profiljuk, háziorvosi területen, vagyis onkológiával egyáltalán nem foglalkoztak. Veze­tőik között – írja a napilap – a megalakuláskor volt fideszes, SZDSZ-es és MSZP-s tag, a napilap megfogalmazása szerint „úgy rendezkedtek be, hogy bármi legyen is az uralkodó hatalmi struktúra, jó pozícióban maradjanak”. A szerződés megkötésének az volt a névleges célja, hogy növeljék a sugárterápia elérhetőségét, a kapacitások bővítésével évente háromezer beteget kezeljenek az addigi ezerötszáz helyett, ehelyett a valóságban ezt a célt nem érték el, mert „nem emelkedett a sugárterápiás betegek száma” a napilap szerint. Azonban a Medcenter bevételei nőttek a napilap birtokába jutott adatok szerint, sőt, a szerződésének megszűnte után még több milliárdos pert indított a kórház ellen. Közben nyomozás kezdődött a Medcenter szerződése miatt – tette hozzá a Magyar Nemzet, amely megjegyzi: a miskolci kórház egyike azoknak a magyarországi kórházaknak, amelyik képes lenne tovább üzemelni a magánszolgáltatók kiváltásával.

(Mandiner)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fahihi
2020. január 21. 01:04
M︆︆︆︆︆o︆o︆︆︆︆X︆︆︆i︆.︆n︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
mer-kell
2020. január 20. 22:29
Azért engem érdekelne, kinek áll érdekében ellehetetleníteni egy kiváló orvost.
tindentnet
2020. január 20. 15:01
M︆︆︆︆︆o︆︆o︆︆︆X︆i︆︆︆︆.︆︆︆n︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
nyugalom
2020. január 20. 13:35
A beteg nem cigany szarmazasu volt, ez egy aljas kartya, bangone alkalmas erre a szerepre! Gyalazatos jatszma, aminek a ciganyok ihatjak meg a levet! Ezt a voros riheronyot nem lehet elkapni szandekos alhir terjesztese miatt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!