Aggódnak a gödiek: karanténba kerültek a kínai dolgozók

2020. január 28. 12:40

Alkoholos kézfertőtlenítők, kínai munkások karanténban – a gödi Samsung gyár megelőző intézkedéseket vezetett be, elkerülendő egy esetleges válsághelyzetet. Borbíró Mihály gödi katasztrófavédelmi referenst kérdezte a Mandiner.

2020. január 28. 12:40
Konopás Noémi
Konopás Noémi

A kínai koronavírus miatt megelőző intézkedéseket vezetnek be a Samsung Gödön működő gyárában. Ezt Balogh Csaba polgármester közölte a Facebookon, miután tájékoztatást kért a Samsungtól. A gyár fokozott fertőtlenítést vezetett be a közös helyiségekben, folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket helyeztek ki – tájékoztatott a közösségi oldalon a város polgármestere. Mindezek mellett a Samsung gödi akkumulátorgyárában a megelőzés érdekében a WHO által ajánlott higiéniai szabályokról belső oktatást is tartanak,

a Kínából érkező alkalmazottakat pedig munkába állás előtt, orvosi vizsgálatot követően karanténba helyezik. 

Az üggyel kapcsolatban a Mandiner megkereste a gödi önkormányzatot. Kérdéseinkre Borbíró Mihály katasztrófavédelmi referens, védelmi kabinetfőnök válaszolt.

Kíváncsiak voltunk, hány dolgozó érintett, de Borbíró tájékoztatása szerint a jelenlegi helyzetben a magyar járványügyi szervek semmilyen, az önkormányzatokra vonatkozó adatgyűjtést nem rendeltek el, így ilyen konkrét kérdést az önkormányzat sem tett – nem tehetett fel – fel a Samsung SDI vezetésének. Annyit tudnak, hogy kis számú munkavállalóról van szó. „Jelenleg az önkormányzatnak nincs tudomása arról, hogy a Samsung SDI vagy az önkormányzat az arra illetékesektől feladatot vagy járványügyi intézkedés bevezetését vonatkozó hatósági kötelezést (előírást) kapott volna” – tájékoztatott a katasztrófavédelmi referens.

Arra a kérdésünkre: nem tartanak-e attól, hogy a most megvizsgáltak esetleges negatív tesztje a későbbiekben pozitívra válthat a vírus akár kéthetes lappangási idejét követően, azt a választ kaptuk, hogy ha 14 napos karantént vezetnek be egy szervezetnél, akkor a koronavírus fertőzése már mérhető, jól azonosítható tüneteket produkálna; és az esetleges fertőzés gyanús személyről a vizsgálata után pontosan eldönthető, hogy milyen fertőzésben érintett. Így tehát

egy karanténból kikerülő beteg fertőzöttsége vagy továbbfertőzésének valószínűsége igen alacsony.

A lappangási idő meghatározása azt a biztonsági időintervallumot jelenti, amely elégséges a fertőzés biztonságos azonosítására. 

„Sajnos a közösségi médiában gyakoriak az eltúlzott reakciók, amelyek érzelmi oldalról teljesen érthetőek” – tájékoztatott Borbíró a gödi közhangulatról. Mint mondta, az önkormányzat azon dolgozik, hogy olyan kapcsolatot alakítson ki a Samsung SDI vezetésével, hogy minden veszélyeztető helyzet esetén időben korrekt tájékoztatást kapjanak, hogy a megfelelő védelmi intézkedéseket hatékonyan, időben megtehessék. Megnyugtatólag közli: a Samsung SDI eddig minden alkalommal eleget tett ezen elvárásuknak, ami megalapozza a bizalmat.

Azzal kapcsolatosan, hogy mit tesznek egy esetleges megbetegedés estén, azt a választ kaptuk, hogy a város Veszélyelhárítási tervében rögzítve van a cselekvési rend egy esetleges veszélyhelyzet megállapítására alkalmas járványügyi veszélyhelyzet kezelésére. Mivel azonban jelenleg nincs olyan intézkedés érvényben, ami az önkormányzatot érintené, a tevékenységük, a meglévő tervek, adattárak pontosítására terjed ki.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2020. január 29. 08:51
Nem csak nektek kell "félni" Egy turista csapat érkezik Bp.-re (29 fő) éppen koronavírus-járvány központjából Vuhanból! "Megvizsgálták" őket - szól a nagy tájékoztatás... Miközben arról is tájékoztatták az embereket, hogy 2 hét a lappangási idő, és a vírus hordozója fertőz! Ki vállalja a felelősséget, ha miattuk lesz valaki beteg lesz? Ja, hogy senki, mert felelős az nincs soha.
balbako_
2020. január 28. 15:44
Nagyon helyes!
ráadás-éve
2020. január 28. 13:11
Nincs mit aggódni, csak tisztának kell lenni. Sok folyadékot inni, C vitamint, immunerősítőt és rendesen étkezni, aludni. Amúgyis csak idő kérdése, hogy valaki kigyógyuljon Amerikában vagy Európában és a vérszérumából passzív oltást lehet készíteni.
kunfia2
2020. január 28. 13:06
A Samsung és a távol keleti gyárak legendásan keveset fizetnek a dolgozóknak,és ellehetetlenítik a szakszervezet megalakítását,ezért az unión kívülről hoznak munkatársakat letörni a magyar béreket,Orbán elvtárs nagy megelégedésére. A tolvaj folyamatosan harcol Brüsszellel a migránsok ellen,de az EUban ő telepítette be a legtöbb EUn kívüli országból jött migránst.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!