Bangladesi sziámi ikrek: sikeres a magyar orvosok új műtétje is

2018. augusztus 20. 09:17

Ismét sikeres műtétet végeztek magyar orvosok a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpáron.

2018. augusztus 20. 09:17

Újabb sikeres műtétet végeztek el a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpár szétválasztásán dolgozó magyar orvosok, Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely – közölte az MTI-vel a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány. A szervezet tájékoztatása szerint az orvostudományi áttörést jelentő agyi érszakasz-szétválasztás második lépésére augusztus 19-én került sor Bangladesben: újabb eret zártak el, megkönnyítendő a kétéves ikrek, Rabia és Rukia koponyájának végleges szétválasztását. 

Az első műtét február végén volt. Akkor választották szét a fő agyi szállítóér-hálózatot. A rendhagyó operációt endovaszkuláris úton, vagyis a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel végezték.

A hátralévő beavatkozásokra való magyarországi felkészülés során nagy teljesítményű számítógéppel végzett elemzéssel és háromdimenziós modellezéssel, az ikrek agyának pontos feltérképezésével fény derült arra, hogy lehetőség van még egy érelzárásra. Ezt a műtétet végezték el augusztus 19-én a világ egyik legismertebb neurointervenciós szakembere, Hudák István vezetésével Bangladesben – részletezte a szervezet, amely Pataki Gergely vezetésével 2010 óta rendszeresen teljesít plasztikai helyreállító missziókat Bangladesben.

Az alapítvány felhívta a figyelmet arra: még a sziámi ikreknél is igen ritka, az esetek mindössze 2-6 százalékában fordul elő, hogy a koponyájuknál nőnek össze. A probléma megoldása rendkívül nehéz, gondosan megtervezett műtétsorozattal lehetséges. A magyar orvoscsoport által alkalmazott eljárás új utakat nyithat meg az agyi érbetegségek, daganatok és a sziámi ikrek kezelésében – mutatott rá az szervezet.

(MTI, Nyitókép: MUNIR UZ ZAMAN/AFP)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2018. augusztus 21. 15:04
Egyébként, itt van egy vonatkozó cikk: http://www.dailymail.co.uk/health/article-4727880/Rabia-Rukia-finally-set-undergo-surgery.html Érdemes megnézni, hogy a magyar orvosok hol vannak említve.
Hunyadi Mátyás
2018. augusztus 21. 15:01
Az orvosainknak gratulálunk, az ikreknek teljes felépülést kívánunk. Sajnos semmi hír nincs arról, hogy az összenőtt két agy mely részei közösek, mely részt kell majd megosztani a két kislány között, és hogy mi várható a megosztás után. Beszédzavar, mozgászavar, stb. Nagy dráma ez mindenképpen. És persze orvostörténeti esemény is lehet.
voltospultos
2018. augusztus 21. 12:56
Úgy látom, annamanna hozza a formáját. Nem tudom mit írt, mert pár hete ixeltem, de el tudom képzelni.
fakocka
2018. augusztus 21. 11:07
Jó tudni, hogy a sok melldöngető magyarkodó faszkalap mellett VALÓBAN vannak olyan magyarok, aki tesznek azért, hogy az országunk ismert, mi több elismert legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!