Újra itt a kullancsveszély!

2018. április 29. 15:39

A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel a Kullancsszövetség szerint.

2018. április 29. 15:39

A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Kapiller Zoltán elmondta: a fertőzött kullancsok mintegy 98 százaléka a Lyme-kórt, a fennmaradó 2 százalékuk más betegségeket terjeszt. A szakember megjegyezte: nyálmirigyeikben különféle allergének is vannak, így számos más egészségkárosító hatásuk is lehet.

A legfontosabb védekezés a természetbe indulás előtt a legújabb pikaridin tartalmú spray, krém használata. Az állatokat is ajánlott ezzel lekezelni. A természetben pedig ajánlott 1-1,5 óránként átnézni a testet, különösen a hajlatokat, hónaljat - mondta a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a testbe fúródott állatot nem szabad összeszorítani, hanem speciális kullancseltávolító kanállal kell kiszedni.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2018. április 30. 07:51
Nekem a seregben volt érdekes élményem, hogy a rajsátorban a mellettem lévő srácon vagy 10-15 kullancs mászott, rajtam meg egy sem. Örültem neki, de azóta már magamból is szedtem ki jószágot. Lehet, hogy a srácon volt a Kullancsszövetség közgyűlése.
kérdés
2018. április 29. 22:39
Idén rengeteg a kullancs. Népi módszer, hogy a gyufafejet saját nyállal bekenik, azt a kullancs körül mozgatják a bőrön, s a dög kijön, rámászik, így biztosan épen kerül ki a testből. Amilyen gyorsan lehet, ki kell mászatni. "Mi már túlvagyunk" egy Lyme-Borreliose-n, kemény volt.
kesztió
2018. április 29. 21:33
Te vagy az, Kásler Miklós?
kozmosz
2018. április 29. 20:57
Tudjuk. Még ide írogat is, palika néven.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!