Zika-vírust terjesztő szúnyogok Pécs környékén

2017. július 11. 09:12

Agyvelő-gyulladásos betegséget és Zika-vírust is terjesztő szúnyogfaj jelent meg nagy számban Pécs környékén.

2017. július 11. 09:12

Kutatócsoport vizsgálja a Pécsi-Tudományegyetemen, mennyire veszélyes a Zika-vírust és agyvelő-gyulladásos megbetegedést is okozó szúnyog terjedése. Nagy valószínűséggel a klímaváltozás oka, hogy a koreai szúnyog már Magyarországon is megjelent. Egyébként Európán belül a fajta először Belgiumban, Magyarországon a tavalyi évben bukkant fel. A szokásosnál hidegebb telet is túlélte, mostanra pedig úgy elszaporodott, hogy tíz befogott szúnyogból nyolc ehhez a fajhoz tartozik – írja a hírtv.hu.

Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoport kutatója elmondta: „Nem kell pánikba esni. Ez egy igen hosszú folyamat, rendkívül soktényezős folyamat, hogy ebből, megbetegedések is legyenek, de azért azt is tudni kell, hogy mindennek az alapja az, hogy a szúnyog ott van. Tehát az első lépés megvan, ha a szúnyog megtelepszik, az már bajt jelent”. Fontos tudni a korai szúnyogról, hogy a lárvák a lakóházak közelében található állóvizekben érzik jól magukat, az emberi környezetet pedig kifejezetten szeretik. 

Kurucz Kornélia, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoport kutatója figyelmeztetett: „A ház körül felgyűlő kis vizek, virágcserepekben felgyűlő vízgyűjtő edényeknek a felszámolásával meg lehet akadályozni a szúnyogok petézését, illetve a peték kikelését. Illetve ha ilyen vízgyűjtő edényeket mégis szeretnének tartani ház körül, akkor egyszerűen szúnyoghálóval azt letakarva szintén megakadályozhatjuk a petéknek a kikelését”.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
exfahrenheit
2017. július 11. 09:29
"Kutatócsoport vizsgálja" és miért nem irtják?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!