Novák Katalin: Újabb támogatás a nagycsaládosoknak

2017. július 01. 13:04

Novák Katalin államtitkár a kormány új családtámogatási terveit ismertette. Ígéretet tett arra, hogy a nagycsaládosok támogatása jövőre is százezer forint adókedvezményben részesülhetnek, és a háromgyermekes édesanyák diákhitel-tartozását is elengedik.

2017. július 01. 13:04

„A nagycsaládosok 2018-ban is számíthatnak a kormány támogatására, hiszen ők jelentik a nemzet növekedésének zálogát” – mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón. Novák Katalin kiemelte: 2018-ban minden korábban bevezetett családtámogatás megmarad, sőt tovább bővül az intézkedések köre.

„Kiszámíthatóság kell a támogatásokban, hogy a családok hosszú távra tervezhessenek. Ezért amíg a mostani kormány van hatalmon, semmilyen családtámogatást nem fog megszüntetni” – mondta el. Novák Katalin közölte: a háromgyermekes családok jövőre is havi százezer forint adókedvezményt kapnak, ez éves szinten 1,2 millió forint megtakarítást jelent. Az adókedvezmény pedig minden további gyermek esetén újabb 33 ezer forinttal emelkedik.

„Új kedvezmény jövőre, hogy a családvédelmi akció keretében a jelzáloghitelesek tartozásából a harmadik és minden további gyermek születésénél egy-egy millió forintot átvállal a kormány. Erre tízmilliárd forintot különítettek el a 2018-as költségvetésben” – mondta, hozzátéve, hogy a támogatásnak nincs felső határa, tehát amekkora összegre igény lesz, annyit teremtenek elő.

„A gyermeket vállaló édesanyák diákhitel-törlesztését pedig az első gyermek születésénél felfüggesztik, a második gyermeknél elengedik a tartozás felét, a harmadiknál pedig a teljes összeget” – sorolta. Emellett kiterjesztették az ingyenes gyermekétkeztetést és tankönyvellátást is, ez utóbbi a nagycsaládosok esetében már nemcsak az első kilenc, hanem minden évfolyamon jár.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a családokat segíti a bölcsődei ellátás. A bölcsődei rendszer fejlesztésére 2018-ban ötmilliárd forintot fordítanak, kifejezetten a közép-magyarországi régióra koncentrálva, mivel ott van több gyermek. Novák Katalin ismertette: a 2016-os mikrocenzus adatai szerint Magyarországon jelenleg 700 000 gyermek él nagycsaládban, a három vagy több gyermeket nevelő családok száma 211 ezer, így a családoknak több mint 12 százaléka nagycsalád.

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2017. július 02. 01:04
Egyébként ez a picsa így néz ki most , a mandineres foto régi!!! http://www.origo.hu/itthon/20150316-senkire-nem-akarjuk-rabeszelni-hany-gyereke-legyen.html
jla158
2017. július 01. 13:45
"a háromgyermekes édesanyák diákhitel-tartozását is elengedik." és az apákét miért nem?
jolly77
2017. július 01. 13:27
ne "újabbozzatok".. hét éve kormányoztok! ha eddig nem sikerült kitalálni, mit csináljatok, hanem még mindig csak próbálkoztok, ötleteltek, akkor nem értetek hozzá és kész....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!