Lázár: Visszaállítjuk az idegenrendészeti őrizetet

2017. február 09. 15:46

Ismét változnak a migrációval kapcsolatosan a szabályok, visszaállítják az idegenrendészeti őrizetet, a menedékkérőket pedig zárt konténerekben helyezik el a határnál – jelentette be Lázár János a csütörtöki kormányinfón, ahol szó esett a 4-es metró körül kirobbant botrányról, illetve bejelentette azt is: két egyházi kórház olyan közös új szülészeti-nőgyógyászati egységet hoz létre közel 8 milliárd forintnyi állami pénzből, ahol nem végeznek abortuszt és nem lesz hálapénz sem.

2017. február 09. 15:46

Négy törvény módosítását javasolja a kormány az idegenrendészeti őrizet visszaállítása érdekében – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kabinet javaslata értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején kötelező tartózkodási helyet írnak elő azoknak, akik bevándorlás céljából kérelemmel fordulnak a magyar államhoz. Ez a tartózkodási hely az országhatár lesz, ahol 200-300 ember elhelyezésére alkalmas konténereket állítanak fel, ezekben kell megvárniuk a migránsoknak kérelmük jogerős elbírálását. Ezeken a helyeken a bírósági eljárás feltételeit is biztosítani fogják telekommunikációs eszközökkel – ismertette a részleteket a tárcavezető.

Elmondta azt is, hogy az illegális bevándorlókat az ország bármely pontján – vagyis nem csak a határtól számított 8 kilométeres sávon belül – fel kell majd tartóztatni. Lázár János megismételte továbbá, hogy ha a migrációs helyzet romlik, készek egy második kerítést is felépíteni.

Mi legyen a pénzzel?

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb korrupciós ügyeként hivatkozott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró beruházására. Lázár János megerősítette, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF 400 milliárd forintnyi megkötött szerződést tekintett át, s ebből 272 milliárd értékűvel volt probléma. Összesen 166 milliárd forint esetében öt bűncselekmény valószínűsíthető, az unió pedig 59 milliárd forintot követel vissza.

A tárcavezető elmondta, hogy a fővárosnak 60 napja van, hogy reagáljon a jelentésben foglaltakra, s ha azt nem vitatja, vissza kell fizetni az 59 milliárdos összeget. Ugyanakkor a problémás 166 milliárd forintban 77 milliárd forint állami és 30 milliárd forint fővárosi önkormányzati forrás is volt. Van olyan értelmezés, miszerint az állami pénzt a kormánynak azonnal vissza kellene követelnie – jegyezte meg.

Közmunka helyett piaci állást

Negyvenmilliárd forintos programot indít a kormány, hogy minél több közfoglalkoztatottat vegyenek át a piaci munkaadók – közölte a Miniszterelnökség vezetője. A kabinet azt tervezi, hogy többlettámogatást kapnak azok a piaci munkaadók, amelyek közfoglalkoztatottakat vesznek át – mondta el Lázár János.

Jelezte, hogy jelenleg 216 ezer közfoglalkoztatott van, a kormány célja, hogy számuk a következő öt évben 100 ezerre csökkenjen. Tájékoztatása szerint jelenleg 37 ezer olyan üres állás van, amelynek betöltéséhez nem szükséges szakképzettség.

Abortusz- és hálapénzmentes szülészet jön létre

A kormány 7,8 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít a Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak: a két intézmény együttműködésében egy speciális, új szülészeti-nőgyógyászati egység jön létre – közölte Lázár János. A kórházak ezért cserébe azt vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt sem fogadnak el.

Lázár János azt is közölte: Magyarország a Brexittel – Nagy-Britanniának az Európai Unióból kilépésével – párhuzamosan pályázik arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság – amelyeknek ma Londonban van a központjuk – Budapestre kerülhessen. (MTI)

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. február 10. 07:42
Húha...
liberálzöld.
2017. február 09. 20:00
Talán elég lesz az ígéret, hogy teljes adómentesség mellet hagyjuk őket lopni kedvük szerint. Más vonzerő - sajnos - nem sok van. "Magyarország ... pályázik arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság – amelyeknek ma Londonban van a központjuk – Budapestre kerülhessen. "
liberálzöld.
2017. február 09. 19:58
Ez így benne van szó szerint? " az unió pedig 59 milliárd forintot követel vissza."
választópolgár
2017. február 09. 19:05
A lényeg a végén: "Lázár János azt is közölte: Magyarország pályázik arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság – amelyeknek ma Londonban van a központjuk – Budapestre kerülhessen." Miért jó ez nekünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!