Rogán a Terror Házában: Az 1956-os hősök elszántságával kell Brüsszelnek üzenni

2016. június 28. 13:36

Az 1956-os hősök Európa jövőjéért is harcoltak – jelentette ki a Terror Háza 1956-os kiállításának megnyitóján Rogán Antal, kárhoztatva a mai EU-s bevándorlási politikát. Schmidt Mária hozzátette: az Egy akaraton című tárlat a legmodernebb technikával testközelbe hozza az utcai harcokat.

2016. június 28. 13:36

Washington 1956-ban feláldozta a pesti srácokat a Szuezi-csatornáért; nem hagyhatjuk, hogy Brüsszel feláldozza Európa egységét és Európa jövőjét néhány millió bevándorlóért – mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Terror Háza Múzeum új 56-os kiállításának keddi budapesti megnyitóján.

Rogán Antal szavai szerint Brüsszel hibás bevándorlási politikája felelős az európai egység megbomlásáért. A brit uniós népszavazás eredménye is azt mutatja, hogy Brüsszel nem fordíthat hátat a nemzeti önrendelkezésnek – tette hozzá.

Kijelentette: a magyarok megújult, a nemzeteket és azok függetlenségét is tisztelő Európát akarnak, és ezt az 1956-os hősök elszántságával „meg is kell üzennünk Brüsszelnek”.

Európa jövőjéért harcoltak

„Mi, magyarok, tudjuk, hogy mit jelent a szabadság, mert megküzdöttünk érte. Minden nemzetnek joga van dönteni saját sorsáról. Ehhez Európa nemzeteinek is joga van” – hangoztatta a politikus. Emlékeztetett arra, hogy az 1956-os forradalmárok a maguk jövőjét, ezen keresztül a mi jelenünket építették, amikor Magyarország és Európa jövőjéért harcoltak.

Rogán Antal időgépként jellemezve a most megnyitott kiállítást arról beszélt: az évforduló alkalmat nyújt arra is, hogy átlépjünk a mindennapok pártpolitikai pengeváltásain, „közös, szép és dicsőséges nemzeti emlékként ünnepeljük” 1956-ot, ami „a győzelem magabiztos érzését is hordozza”.

Kézzelfogható az utcai harc

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója az eseményen a virtuális valóság (VR) technológiát alkalmazó, Európában is újdonságnak számító tárlat kapcsán arról beszélt: sosem volt még ilyen kemény és vastag a fal a múlt és a jelen között, a diákok számára 1956 éppoly távoli esemény, mint 1848. 

 Eddig csak elképzelhettük, milyen drámai, félelmetes vagy éppen felemelő lehetett egy 56-os utcai harc, egy életre szóló búcsúzás, bajtársaink eltemetése, vagy egy vallatás – a virtuális valóság segítségével most azonban mindez kézzelfoghatóvá válik számunkra. Magyarországon eddig sosem látható módon, hat kisfilmmel élhetjük át a magyar történelem sorsfordító pillanatait, a jelenetek részeseivé válhatunk: mellettünk, előttünk, mögöttünk, felettünk és alattunk történnek az események. Minta csak ott lennénk velük, a forradalmárokkal, a pesti srácokkal, 1956 hőseivel – írják a Schmidt Mária főigazgató és Tallai Gábor programigazgató koncepciója nyomán készült tárlatról. 

Az élethű jelenetekért, a lebilincselő látványvilágért Magyarország egyik legismertebb filmrendezője, Pálfi György felelt. A filmekben olyan ismert színművészek tűnnek fel, mint Trill Zsolt, Száraz Dénes. A Terror Háza Múzeum honlapján olvasható ajánló szerint az Egy akaraton 1956-2016 című új tárlat látogatói testközelből élhetik át a forradalom legfontosabb pillanatait: VR-szemüveget felvéve egy páratlan kaland részesei lehetnek.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belga
2016. június 29. 09:52
Neked igen? Egyébként szánalmas az, amennyire nem látjuk a valóságot, nem tudjuk kit vádoltak meg jogosan- és aztán engedtek el jogtalanul (?). Tóni minden esetre egyenlőre áll a vár fokán, büszkén, és szónokol. Számomra nem mentség az előzőek minősége- mint ahogy az előzőekére sem Tónié.
thymian
2016. június 29. 00:49
Tóni, ti csak fülkeforradalmárkodni tudtok. Jobb lenne, ha az '56-osok nevét nem vennétek a mocskos szátokra.
valmue2,5
2016. június 28. 17:40
Nem.Legfeljebb pont olyan.
mokány
2016. június 28. 17:25
Juncker szavaival: Ő és Merkel ( a migránsüggyel kapcsolatos nyilatkozatáta Mandiner szemlézte), "globáli feladatot teljesítenek". Tehát Brüsszel egy globálcsicska. Miért nem egyenesen a globlgazdinak üzenünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!