Kuruzslók és oroszok

2016. május 06. 10:33

Az emberek valószínűleg minden időben kattintani fognak egy olyan fotóra, amely dunai krokodilt ígér.

2016. május 06. 10:33
Kocur László

A fényevők, a Szíriusz gyermekei, és a gyíkemberek barátai akár meggyőződésből is készek lennének terjeszteni teóriáikat, de mennyivel jobb, ha ezt szponzorált tartalomként tehetik. Egyrészt a kamuhírgyártás komoly bevételt hoz. A kamuhírek látogatottságot generálnak, a látogatottság pedig reklámbevételt. Másrészt, a kétséges tartalmú webek geopolitikai fegyverré léptek elő az euroatlanti integrációra kihívásként tekintő Oroszország főszerkesztésében. Egy részükre csak rátelepedett az Európai Unió elbizonytalanításában érdekelt orosz propaganda, de volt, hogy nem vesződött meglevő oldalak »bedolgozásával«, hanem maga hozott létre ilyeneket. Tavaly Szlovákiában egy civil aktivista mindenféle intézményi háttér nélkül 42 olyan honlapot azonosított, amelyek nyíltan vagy burkoltan orosz propagandát terjesztettek. A magányos harcos Juraj Smatana aktivitása után még egy év telt el, mire a kamuoldalakat gazdasági kényszerhelyzetbe hozni akaró közösségi összefogás megszületett az elborult ezotéria és a pánorosz szemlélet kényszerházassága ellenében.

Persze, ne legyenek illúzióink, Oroszországnak az információs háborúra sokkal több pénze van, mint amennyit egy szlovák vagy multinacionális cég hirdetése valaha is hozhat egy honlapnak, és az emberek valószínűleg minden időben kattintani fognak egy olyan fotóra, amely dunai krokodilt ígér. De, ha tetemes lemaradással is, legalább megindult egy szervezett, ellenkező előjelű folyamat, ám csak hosszú távon lehet eredményes. Addig is próbáljuk megőrizni józan és kritikus gondolkodásunkat.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2016. május 13. 14:58
Egyik propagandista "leleplezi" a másik propagandistát. Gratulálok, Kocur úr. A főnökét, Fujmek urat külön üdvözlöm áldozatkészségéért.
Volo
2016. május 13. 14:58
Azt nevezik "orosz propagandának" ha bárki nem az USA és az EU szája íze szerint beszél,megfelelő PC formában!Magyarul: ha más a véleményed, akkor orosz propagandista vagy!
predator
2016. május 09. 09:57
Kész szerencse,hogy az atlantista propagandáért nem kell dunai krokodilokon átverekednie magát az olvasónak. Mert még a csapból is az folyik. Lásd például Kucor László idézett cikkét.
Senye Péter
2016. május 09. 09:57
Szerény véleményem szerint Oroszország nem az 'Európai Unió elbizonytalanításában', hanem azzal való együttműködésben érdekelt. De egy Moszkva-Berlin tengely gondolata is kiveri a hideg verejtéket az USA döntéshozóinak a hátán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!