9 milliárd forinttal emelné a hallgatói ösztöndíjra fordított összeget a HÖOK

2015. október 18. 10:55

Összesen harminc milliárd forintot szeretne hallgatói ösztöndíjra fordítani 2017 szeptemberétől a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Ez kilenc milliárddal több, mint az eddig erre költött összeg volt. Az elképzelés részleteit jövő év elejére dolgozzák ki.

2015. október 18. 10:55

Kilencmilliárd forinttal javasolja megemelni a hallgatói ösztöndíjakra fordított évi huszonegy milliárd forintos összeget a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) – mondta a szervezet elnöke szombaton Pécsett. Gulyás Tibor a HÖOK közgyűlését követő sajtótájékoztatón hangoztatta: olyan javaslatot tesznek a hallgatói normatíva emelésére, felosztására, amely reményeik szerint kedvezően hat az ösztöndíjrendszerre, és megfelelő teljesítmény esetén biztosítható a diákok alapvető kiadásaik fedezéséhez szükséges forrás. Az elképzelés részleteit jövő év elejére dolgozzák ki, a változások 2017 szeptemberében léphetnek életbe – tette hozzá.

Az elnök az emelés szükségességét egy általuk indított, a hallgatók költségvetésének feltérképezésére irányuló, még folyamatban lévő kutatás eddigi eredményeivel indokolta. Ennek alapján a diákok a 2007. évivel nagyjából azonos forrással rendelkeznek, de jobban rá vannak utalva a szülői támogatásra és arra, hogy tanulmányaik mellett dolgozzanak. Gulyás Tibor szólt arról, hogy a közgyűlésen téma volt a hallgatói képviselők jutalmazására szolgáló közéleti ösztöndíjak pályázati és elbírálási rendje, az intézményi gyakorlatok felülvizsgálata is.

Mivel ezzel kapcsolatban régóta érik méltatlan támadások a HÖOK-ot, a szervezet ajánlást dolgozott ki, ezt az intézmények saját döntésük alapján beépíthetik a szabályozásukba” – közölte. Gulyás Tibor szólt arról is, hogy a HÖOK Tehetség mentorprogramot indít olyan középiskolásoknak, akik bizonytalanok, hogy jelentkezzenek-e a felsőoktatásba, illetve nagyon tehetségesek, de nincs megfelelő támaszuk felsőfokú tanulmányaikhoz. Azt szeretnék, hogy ezek a fiatalok bekerüljenek a felsőoktatásba, diák segítők támogassák őket a munkájukban, megismertessék velük a felsőoktatási tehetséggondozási intézményrendszert – fejtette ki.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2015. október 19. 15:35
Azok minuszolnak lelkesen, akik egyetemet csak akkor láttak belülről, amikor a bútorokat cipelték.
Mutimi
2015. október 18. 14:38
"a HÖOK Tehetség mentorprogramot indít olyan középiskolásoknak, akik bizonytalanok, hogy jelentkezzenek-e a felsőoktatásba," Tavaly kb. 90 ezren jelentkeztek alap- és osztatlan képzésre. Biztosan sok bizonytalan lehet.
Békanász a hasadon
2015. október 18. 14:24
Ja, nem gyön az orrvég lóvé tüntikére, adjon a kormány saját maga ellen a naplopó drogdizsitöltelékeknek.
Gull Wing
2015. október 18. 14:08
Nincs kidolgozva az elképzelésük csak jövő év elejére lesz meg, de már tudják hogy 9 milliárddal kell több. Mi a búbánatos ló lógója alapján?! Nekem is kell 1 milliárd. Most. Jövőre majd meg mondom mire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!