Többet várna Károly hercegtől az erdélyi polgármester

2015. augusztus 23. 10:06

Nem tetszik Málnás községközpont polgármesterének Károly walesi herceg erdélyi tevékenysége: úgy látja, a település nem húzott hasznot abból, hogy a brit trónörökös négy házat is vásárolt a környéken. Kasléder József szerint a herceg nem a falu fejlődéséért dolgozik, hanem hogy skanzent csináljon belőle.

2015. augusztus 23. 10:06

„Elvárják a zalánpatakiaktól, hogy az ablakaikat ne cseréljék le termopánra, hogy ne építsenek nagy, korszerű házakat, sőt az utat se aszfaltozzák le, hogy megőrizzék a régi faluképet. Nem lehet visszafogni a falu fejlődését csak azért, hogy a herceg és a külföldi vendégek egy évben egyszer vagy kétszer csodálkozzanak a nyomorúságunkon” — fogalmazott Kasléder József, Málnás községközpont polgármestere a Krónika című erdélyi napilapnak. Bár valóban jöttek turisták a településre, nagy hasznot ez nem hoz a polgármester szerint, mert csak néhányan dolgoznak a helyi fogadóban, órabérben.

A polgármester azon akadt ki, hogy Károly herceg barátja, Kálnoky Tibor gróf alapítványa tanulmányt készített Zalánpatak táji és épített örökségéről az ott élők és az önkormányzat megkérdezései nélkül. A tanulmány végkövetkeztetése, hogy az elöregedő Zalánpataknak akkor lehet jövője, ha az ott élők ki tudják használni az adottságokat, a tájban, sőt akár éppen az elszigeteltségben rejlő lehetőségeket, írja a Krónika. A tanulmány bemutatójára bár meghívták a polgármestert, ő úgy döntött, nem megy el rá.

„Nem a tanulmányt ellenzem, hanem az egyoldalú megközelítést: nem lehet csak elvárásokkal és megszorításokkal sújtani a falut, cserébe fel is kellene ajánlani valamit a zalánpatakiaknak. Én nem a herceg vagy a gróf, hanem a zalánpatakiak polgármestere vagyok” — fogalmazott a polgármester a Krónikának. Beszélt arról is, korábban pályáztak az ökoturizmus fellendítésére és helyi termékek előállítására, ám egyik projekt sem valósult meg. A lap által szintén megkérdezett Kálnoky Alapítvány úgy látja, javaslatai nem kötelező érvényűek, azokkal egy település vagy él, vagy nem.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kékség
2015. augusztus 26. 09:57
Kedves Polgármester Úr! Több mint 14 hónapja járok heti rendszerességgel Zalánpatakra egy olyan helyi gazdaságfejlesztési projekt megvalósítása érdekében, amely a természeti értékekből és emberi tudásból gazdasági értéket kíván teremteni. A 60 banis tejből, az erdőben csak félrerúgott gombából, az egyszerűen csak irtott és nem hasznosított hecsedliből, a lekaszált gyógynövényekből,..... Ismerem az embereket, tudom, hogy beszélgetésekkel és jó példák megmutatásával sokkal több és szebb eredményeket lehet elérni, mint ha csak megtanítjuk őket panaszkodni. A nyáron lezártunk egy egyéves folyamatot, amelynek eredményeként felépítettük az emberek hitét a jövőben, a bizakodást, hogy ők is képesek kiegyenesedni és újat teremteni maguknak, a családjuknak, a faluközösségnek....megalakították a saját értékesítési egyesületüket...ősszel elkészül a helyi feldolgozó ahol érlelt sajtot, ízes lekvárt, szörpöt és kívánatos gombás készítményeket fognak a helyiek készíteni. Mindezt Károly Herceg szakmai és anyagi támogatásával. Polgármester Úr még többet várna Károly hercegtől? És még nem számoltam azzal az erkölcsi támogatással amit Erdélynek adott/ad minden évben látogatásával? Mi az elég? Mi a több? A bőröndben hozott többmillió font? Hogy aztán legyen min veszekedni és legyen mit eltulajdonítani? Ha Ön, mint a helyiek képviselője csak felét tette volna annak amit a herceg akkor tudná, hogy a helyieknek nem az aszfalt és a termopán kell, és még nem is a tömegturizmus meg az óriás farmokon való kínlódás hanem olyan bevételek, amely a kézművesség mentén (élelmiszer és egyéb termékek) az életformájuk körülményei között fenntartható módon tisztes bevételeket biztosít. Erre kell(enne) törekedni Polgármester Úr és nem a múltik által eladott termopánok mindenáron való telepítésére!
Gregorius
2015. augusztus 23. 22:43
Károly herceg érkezéséig Angliában garantáltan senki nem hallott Málnásról, így van esély arra, hogy pár brit turista odamenjen. A Herceg ismert környezetvédő és biogazda, biztos nem ajánl oda ipart, de a többi látogató közül lehet olyan, aki lát fantáziát egy komolyabb turistaközpont kialakításában (plusz vonzerő az, hogy erre a helyre Károly is gyakran jár), ami azért adhat némi plusz munkát a helyieknek. Inkább örülnének, hogy nem Gyergyóba ment, van olyan szép...
Akitlosz
2015. augusztus 23. 19:24
Károly hercegtől én is többet várnék. Minimum világcsúcsot egyéniben.
illesl
2015. augusztus 23. 18:56
A gond ott van, hogy mindkét fél jó szándékú, de elbeszélnek egymás mellett. A polgármester azt kívánja megvalósítani, amit az ottani polgárok elvárnak, illetve ma trendi. Viszont Károly, talán látja azt, hogy mi lesz a mai generációból, illetve után. Ha kikapcsolnák a villanyt, gond lenne az üzemanyaggal, az emberek éhen vesznének. Nem tudnak főzni, nem képtelenek lennének zöldséget, gyümölcsöt, gabonát termelni. Nem tudják, hogy hogyan kell, nincs tenyészállat, nincs vetőmag. Károly világosan látja, hogy Erdély kincsesbánya. A román elnyomás hatása az, hogy megrekedt egy bizonyos fejlődési szinten. De mialatt megrekedt, az idősebbek ismerete, a még meglévő állatállomány, erdő, mezőgazdaság, ismeretek, etc. szinte aranyat ér, stratégiai fegyver lehet. Ezt, akik ott laknak, nem így látják, Károly, akinek nincs sok köze a magyarsághoz, viszont azt nem látja: Erdélyben és Romániában is megindult a romlás. Kicsit megkésve, de ugyanazt az utat követik, mint errefelé. Sokan kivándoroltak, a románság Olaszországban, Spanyolországban ismerkedik a romlás virágaival, tehát Romániában is gondok lesznek... Kétségkívül valamit lépni kellene úgy, hogy megőriztessék az ottani magyarság, románság kétségkívül hatalmas kincse, de az ott lakók ezt ne úgy érezzék, mintha skanzenben szenvednének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!