EMMI: Járványügyi kockázatot jelentenek a migránsok, óvintézkedések kellenek

2015. augusztus 21. 13:37

Járványügyi kockázatot jelent a Magyarországra érkező migránsok tömege az EMMI kormánynak készített jelentése szerint. A Napi Gazdaság birtokába került dokumentumban kiemelik, hogy óvintézkedésekre lenne szükség. Az országos tisztifőorvos szerint akár a migránsok országon belüli mozgását is korlátozni lehetne átmenetileg, hogy legalább a szűrővizsgálatokat elvégezhessék rajtuk.

2015. augusztus 21. 13:37

Járványügyi kockázatot jelent Magyarországon az ide érkező illegális bevándorlók szokatlanul nagy száma az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint, emiatt óvintézkedésekre van szükség – írja a Napi Gazdaság a birtokába került, EMMI által készített jelentésre hivatkozva. A dokumentum szerint jelenleg nincs járványveszély Magyarországon, az illetékes hatóságok pedig felkészültek a kockázatok kezelésére.

A jelentésben az áll, hogy a szűrésre kötelezett 14 ezer menedékkérő mindössze öt százalékánál tudták elvégezni azokat a vizsgálatokat, amelyekből kiderülhetne, mekkora járványveszélyt jelent a menekülthullám Magyarországon. A menekültstátuszért folyamodók ugyanis gyakran már a vizsgálatokat elrendelő határozat átvétele vagy a vizsgálati mintavételezés megkezdése, illetve az eredmények megérkezése előtt eltűnnek. Az idei első félévben valamivel több mint 2700 szűrővizsgálatot végeztek, amelyek közül 51 zárult pozitív eredménnyel.

A tárca szerint tbc-s, leprás vagy tífuszos beteget nem találtak ugyan, de szifiliszt, hepatitis B-t és C-t, valamint HIV-fertőzést több migránsnál is kimutattak. A lap szerint ennek oka, hogy a migránsok jellemzően olyan országokból érkeznek, illetve olyan országokon utaznak át, amelyekben a magyarországinál rosszabb a járványügyi helyzet.

Az EMMI a magas szintű magyarországi járványügyi biztonság megőrzése érdekében a járványügyi felügyelet, illetve a laboratóriumi diagnosztika megerősítését, a menekültek védőoltásaihoz szükséges többletoltóanyag beszerzését és a költségvetési fedezet biztosítását szorgalmazza. Az előbbi a szaktárca számításai szerint idén négy-, az utóbbi tízmillió forint többlettámogatást indokol.

Paller Judit országos tiszti főorvos a Napi Gazdaságnak nyilatkozva azt mondta, a lakosság biztonsága érdekében megfontolható az illegális bevándorlók mozgásának átmeneti korlátozása, hogy legalább a szűrővizsgálatokat elvégezhessék rajtuk, illetve megtehessék a járványmegelőző óvintézkedéseket.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2015. augusztus 22. 21:16
Félig egyet értek az EMMI-vel, félig nem. Járványügyi kockázatot jelentenek a betolakodók (bocs, bevándorlók). Egyetértek. Óvintézkedések kellenek. Nem értek egyet, hanem: a zöldhatáron a kerítés nem elég. Tűzparancsot kiadni, golyószórót, napalmot, harci gázt bevetni!
bumburi
2015. augusztus 22. 16:11
Tífuszjárvány tört ki egy szíriai palesztin menekülttáborban. http://www.globoport.hu/130059/tifuszjarvany-tort-ki-egy-sziriai-palesztin-menekulttaborban/
SwordFish
2015. augusztus 22. 12:58
Akkor mi a faszért nem tesztek semmit? >:-I
vakhangya6
2015. augusztus 21. 20:07
Őssejt kezelést nekik, hisz genetikailag különböznek tőlünk....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!