Kőrösi Csaba: Nem akar ENSZ-főtitkár lenni Áder

2015. március 04. 21:39

Áder Jánosból nem lesz ENSZ-főtitkár, mivel nem indul a posztért – nyilatkozta az Origónak az államfői hivatalban működő klímaigazgatóság vezetője, Kőrösi Csaba volt ENSZ-nagykövet, akinek a januári kinevezése kapcsán kezdett el találgatni a média Áder esetleges ilyen ambícióiról.

2015. március 04. 21:39

Áder János nem szándékozik megpályázni az ENSZ vezetői tisztségét – állította az Origónak az államfői hivatalban működő klímaigazgatóság vezetője, Kőrösi Csaba, aki szerint az általa vezetett szervezet nem azért jött létre, hogy az államfő útját kikövezze New Yorkig. Inkább az olyan események Budapestre csábításában közreműködik, mint a ma kezdődő víz-konferencia, amelynek margóján a köztársasági elnök az amerikai vízügy vezetőjét arra próbálta rávenni, segítsen a tiszai árvízvédelemben.

 
Kőrösi Csaba, Magyarország egykori ENSZ-nagykövete azt is cáfolta az Origónak, hogy ő bármilyen módon kapacitálta volna az köztársasági elnököt: szálljon ringbe a főtitkári székért.
 
Az efféle találgatások szerinte onnan is eredhetnek, hogy a jövőre esedékes választáson az íratlan szabályok szerint Kelet-Európából választják majd meg Ban Ki Mun utódját, márpedig a térség még soha nem adott főtitkárt. Európai politikus – az osztrák Kurt Waldheim személyében – pedig utoljára 1972 és 1981 között vezette az ENSZ-et.
 
Az Index még január elején írta azt, hogy az államfő a Sándor-palota után a New York-i ENSZ-székház meghódítását tűzte ki célul. Áder a portál értesülései szerint azért kezdett el váratlanul környezetvédelmi témákban utazni, hogy legyen egy, a nemzetközi színtéren is jól használható kommunikációs háttere, hogy beszáll a Ban Ki Mun székének utódlásáért folyó küzdelembe.
 
Az államfő januárban nagy megrökönyödést váltott ki a sajtóban, amikor nagyon fontos bejelentésre hivatkozva összehívta a tévéket, újságokat, de aktuális politikai kérdések helyett arról kezdett beszélni, hogy milyen komoly problémának tartja a globális környezetszennyezést és a klímaváltozást, ezért új osztályt hoz létre a Köztársasági Elnöki Hivatalban. A Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság vezetését pedig Kőrösi Csaba volt ENSZ-nagykövetre bízza.
 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. március 05. 09:52
Olvasom, "az államfői hivatalban működő klímaigazgatóság"... Amit eddig hallottam, olvastam Ádertől, abból csak az derült ki, mekkora bunkó, zöld és klíma ügyekben. A lehető legbölcsebb dolog lenne tőle, ha semmiben nem nyilatkozna.
kukagyerek
2015. március 05. 09:03
"Kőrösi Csaba: Nem akar ENSZ-főtitkár lenni Áder" .... Én meg a dalai láma - nem akarok lenni!
korona
2015. március 05. 07:55
Ritka, gerinctelen, saját-akarat-nélküli személyiseg ez a dísz-elnök. Szomorú, hogy ezt kell megállapítanom. Mohn-nak nagyon igaza van: az ember erre a különleges humanoidra ránéz és azonnal ásításrohamai lesznek.
Mohn
2015. március 05. 07:14
Áder pedig nagyon alkalmas rá. Mozgékony, impulzív ember kiváló nyelvérzékkel, és nagy horgásztudással..:))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!