Áder: Csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását

2015. február 25. 13:26

Pásztor Jánossal, az ENSZ klímaváltozási ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettesével tárgyalt szerdán Áder János a klímapolitikáról. A megbeszélésen jelent volt Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője is.

2015. február 25. 13:26

A klímapolitikáról tanácskozott Áder János köztársasági elnök Pásztor Jánossal, az ENSZ klímaváltozási ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettesével szerda délelőtt a Sándor-palotában. A találkozó után Pásztor János az MTI-nek elmondta: elsősorban a klímaváltozásról és energetikai kérdésekről egyeztetettek az államfővel. Magyarországnak kidolgozott célokat kell teljesítenie a klímapolitikában, és „ha minden jó megy, meg is fogja tenni” – fogalmazott. Közölte: minden országnak csökkentenie kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, a legkisebb országnak éppúgy megvan a teendője, mint a legnagyobbnak. Ugyanakkor a legfontosabb, hogy a nagy országokban – elsősorban Kínában és az Egyesült Államokban – történjen előrelépés – mondta.

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője – aki szintén jelen volt a találkozón – hangsúlyozta: Áder János kiemelt kérdésként kezeli az éghajlatváltozást, a klímapolitikát. Az államfő álláspontja szerint anélkül, hogy minden országban – így Magyarországon is – paradigmaváltás lenne, nem lesz hatékony klíma-megállapodás és klímavédelem a világon – magyarázta. 

Arra is kitért, hogy Áder János meglátása szerint mindennek meg kell találni a gazdasági racionalitását is, vagyis miközben zajlanak a klímatárgyalások, fontos, hogy a gazdasági élet szereplői is értsék, hogy „ez nem fenyegetés, hanem lehetőség”. Az is lényeges, hogy a tudomány segítsen a szükséges technológiai fejlődésben, és hogy az emberek átérezzék: mindenki közös felelőssége ez az ügy - mondta. Felidézte: ezekről a kérdésekről a köztársasági elnök korábban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral többször is egyeztetett, és e megbeszélések folytatásaként értelmezhető a mostani tanácskozás. Fontos téma volt az is, hogy Magyarország, a KEH és az ENSZ-főtitkár hivatala miként tud együttműködni, hogy egy olyan klímamegállapodás jöjjön létre, amellyel valóban sikerül megfékezni az éghajlatváltozást.

Decemberben Párizs ad otthont a 21. ENSZ-klímakonferenciának (COP21), amely kiemelt kérdésként kezeli az éghajlatváltozást. A 196 országot érintő klímacsúcs célja, hogy a civil társadalom és a vállalatok bevonásával lehetséges megoldásokat találjon az éghajlatváltozás problémájára.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. február 25. 16:48
Miközben aláírtad a napelemek extra adóját, te széllelbélelt segghülye, te.....
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. február 25. 16:34
Egyik bölcs vezér kezéből a másikéba a mikrofon. Értitek rátótiak mekkora zsenik vezetnek minket?
választópolgár
2015. február 25. 16:21
Nagymértékben csökkenének az üvegházhatású gázok, ha néhány politikus kevesebb hülyeséget beszélne.
vanyádat
2015. február 25. 15:54
Járjon biciklivel. Építsenek (legalább bérlettel) ingyenes P+R parkolókat Budapesten, és a BKK kommunikációs csapatát küldjék el buszt takarítani. Ezekkel csak jól járhatunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!